Uděláme všechno pro záchranu, slíbil kouč extraligového dorostu Tomáš Matušík

31.07.2021 11:54, autor: Pavel Šácha

Prvním klubovým výběrem, který se v létě objevil na nové ledové ploše táborského stadionu, byli extraligoví dorostenci. Po víceméně zahřívacím týdnu nyní nastoupí tradičně tvrdý dril z dílny kouče Tomáše Matušíka, do kterého se postupně prolne seriál přípravných zápasů. Do mistrovských bojů vstoupí mužstvo od Jordánu ve čtvrtek 9. září, a to domácím střetnutím s pardubickým Dynamem. Tím odstartuje mimořádně náročná soutěž, na jejímž konci může sestoupit až osm mužstev.

Uděláme všechno pro záchranu, slíbil kouč extraligového dorostu Tomáš Matušík


Vstup na led byl pro svěřence trenérského triumvirátu Tomáš Matušík – René Skalický – Petr Bačo jako koupel v živé vodě. „Chlapci byli hrozně natěšení. Říkal jsem jim, že aby si to nejdříve osahali, ale létali tam jako čamrdy,“ prohlásil pobaveně hlavní kouč extraligového výběru HC Tábor Tomáš Matušík.

Selekce kádru ještě před ledem  

Ještě před zahájením druhé fáze přípravy ovšem čekala na trenéry ta nejméně příjemná část jejich práce. V přípravě na suchu čítal kádr na čtyři desítky hráčů, a bylo proto nezbytné provést poměrně výraznou selekci. „To je na trenéřině ta nejhorší věc,“ přiznal šéf dorostenecké střídačky. „Ve čtyřiceti jsme na led jít nemohli. Máme v šatně sedmadvacet míst, z toho tři z nich pro brankáře. Kádr čtyřiadvaceti hráčů je pro sezonu naprosto dostačující. Proto jsme museli to základní zúžení udělat hned. Bylo to složité, protože jsme samozřejmě ty hráče nemohli vidět na ledě. Museli jsme čerpat poznatky od jejich bývalých trenérů a sledovat, jak reagují v přípravě a podobně. Ztížené jsme to měli v tom, že ti kluci byli v přípravě výborní úplně všichni,“ osvětlil zákulisí zúžení soupisky Tomáš Matušík. „Ani o tom nechci mluvit, už jsem se to snažil vytěsnit z hlavy, ale bylo to pro mě fakt nepříjemné,“ dodal s tím, že v srpnu sáhne ještě k další, tentokrát ale už jen kosmetické úpravě a tým opustí dva nebo tři hokejisté.

Jak dál v přípravě? 

Stejně jako v předešlých sezonách došlo vzhledem k věkovým hranicím k obvyklé obměně a mužstvo bude hledat své nové lídry. „Doufejme, že to od těch kluků, kteří byli dorazoví, převezmou zase jiní kluci. Cícha, Seidl, Šindelář, Kofroň, Sabiniok, v bráně Tesař… Ale samozřejmě věříme všem hráčům, které tu máme,“ uvedl Tomáš Matušík. Se složením kádru je spokojený. „Vždycky může být samozřejmě lepší, ale i horší. Máme tady extraligu hlavně pro kluky z Tábora a s těmi pracujeme. Hlásili se nám samozřejmě další hráči, ale prioritou je, aby tady byla výrazná převaha domácích kluků,“ zdůraznil.

V nadcházejících dvou týdnech sevře táborské dorostence mimořádně náročný a intenzivní dril se dvěma tréninky na ledě a dvěma jednotkami na suchu v každém všedním dni. Už v úterý navíc zapadne do scénáře přípravy první přípravný duel: kohouti vyzvou od 16 hodin na domácím ledě soupeře z Kladna. Celkem si trenéři zapsali do svého harmonogramu jedenáct zápasových prověrek včetně tradičních turnajových účastí v Přerově a v Jihlavě. „Ten počet utkání je dostatečný,“ říká hlavní trenér týmu.

Cíl je daný, provázejí ho ale i sny 

Nejbližší extraligový ročník zavede jeho účastníky na extrémně trnitou pouť s nemilosrdným systémem. V cíli táborské cesty by měl svítit zářivý nápis „záchrana extraligy“. To je přání, a zároveň cíl všech členů kohoutí party. „Ten systém je brutální, ale spravedlivý. My uděláme všechno pro to, aby se tady extraliga hrála i příští rok. To je prvořadé, i když samozřejmě máme v hlavě nějaké svoje sny,“ dodal s úsměvem Tomáš Matušík.

Na závěr Táborští pootevřeli dveře k arzenálu, který budou chtít v extraligových bitvách využívat. „Když se rozhlédnete po šatně, těžko budeme někoho přetlačovat silou. Chceme hrát aktivní hokej s dobrým pohybem, být obětaví a samozřejmě dodržovat nastavený systém, hlavně v obranné fázi,“ prozradil Tomáš Matušík.

Plán přípravných utkání dorostu

3. srpna: Tábor – Kladno (16).
7. – 8. srpna: turnaj v Přerově (soupeři Přerov Poruba, České Budějovice, Hvězda Praha).
21. – 22. srpna: turnaj v Jihlavě.
24. srpna: Tábor – Třemošná (16).
27. srpna: Třemošná – Tábor.

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality