Dorostence letos strhne extraligový proud východním směrem. Co je v sezoně čeká?

07.06.2024 14:31, autor: Pavel Šácha

Extraligoví dorostenci si v nadcházejícím mistrovském ročníku užijí cestování dosyta. Geografické rozložení účastníků nejvyšší soutěže před ně postavilo účast v základní skupině B, což pro ně znamená, že většina jejich putování za extraligovými zápasy povede východním směrem.

Dorostence letos strhne extraligový proud východním směrem. Co je v sezoně čeká?


Pomyslný černý Petr připadl Táboru. Právě tato věta se objevila v článku na webu www.hokej.cz, který mapoval rozpis a systém celé soutěže. Mladí kohouti sice mohou své nejdelší výpravy spojit v jeden víkendový trip, tak jako ten zahajovací do Vítkovic a Třince (pátek 6. a sobota 7. září), i tak na ně ale čekají úmorné hodiny na cestách.

Hlavní kouč táborské dorostenecké družiny Milan Dančišin přesto bere zařazení do „východní“ skupiny s klidem ostříleného válečníka. „V momentě, kdy spadla Olomouc a postoupili Pilsen Wolves, jsme si dali dohromady, že to padne právě na nás. Naštěstí je naše rozlosování takové, že můžeme využívat tripů a přespávat. Budeme se snažit vyměnit některé zápasy tak, abychom vždycky hráli dvakrát venku a dvakrát doma,“ prohlásil.

Účast ve skupině B staví před táborský tým také hodně náročnou sportovní výzvu. „Dá se předpokládat, že to budeme mít těžší než v té české, na druhé straně se ale v obou začíná od nuly. Později se stejně s týmy ze sousední skupiny potkáme v nadstavbě, ať už v té spodní, nebo ve skupině o pořadí v play-off. Pro nás se prostě nic nemění a na sezonu se těšíme,“ konstatoval Milan Dančišin.

Základní skupiny extraligy dorostu

SKUPINA A: Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, HC Litvínov, Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, Energie Karlovy Vary, Banes Motor České Budějovice.
SKUPINA B: RT Torax Poruba, Berani Zlín, Kometa Brno, Dukla Jihlava, HC Vítkovice Ridera, HC Tábor, Mountfield HK, Dynamo Pardubice, Oceláři Třinec, Zubr Přerov.

V rámci základních skupin si to mužstva rozdají tříkolově každé s každým, přičemž dvakrát bude mít výhodu domácího prostředí lépe postavený celek z minulého ročníku. V polovině prosince vstoupí extraligový program do nadstavby, kam se získané body z první fáze soutěže nepřenášejí.
 V té horní O pořadí v play-off si zahraje prvních pět týmů z každé základní skupiny. Ty další čekají dvoukolové vzájemné boje ve skupině nazvané O účast v play-off. Mezi účastníky vyřazovacích bojů se vrátí dva nejvýše postavené celky této skupiny. Pro dalších sedm mužstev nižší nadstavby sezona končí, poslední tým přímo sestupuje do ligy dorostu.

Přímo do extraligového čtvrtfinále zamíří nejlepší kvarteto elitní nadstavbové skupiny, dalších osm aktérů play-off si střihne předkolo na dva vítězné zápasy. Čtvrtfinálové a semifinálové série se budou hrát na tři vítězné duely, finalisty čeká boj o titul na čtyři výhry.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
  • Táborští mladíci nadchli

    St 10.07. |

    Extraligoví táborští mladíci z týmů dorostu a 9. třídy prokázali na červnových svazových testech perfektní připravenost a zařadili se v tomto směru mezi absolutní tuzemskou elitu. Sklidili tím velké uznání a v neposlední řadě zájem webu hokej.cz. Naše redakce se k testům na svazovém poli během července ještě jednou vrátí.

    Více...
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
Starší aktuality