Po dravém mládí další porce zkušeností. K Jordánu míří univerzál Jakub Matai

03.05.2024 01:02, autor: Pavel Šácha

Ještě před víkendovými dny odpočinku přinášíme táborským fanouškům další, byť tentokrát jen jednu novinku týkající se přílivu hráčů do tvořícího se kádru. A není jen tak ledajaká! Dres s kohoutem na prsou bude v nadcházející druholigové sezoně oblékat Jakub Matai, muž, který má ve svém hokejovém životopisu zapsáno mimo jiné 38 soutěžních startů v prestižní KHL a 80 extraligových duelů v barvách Olomouce.

Po dravém mládí další porce zkušeností. K Jordánu míří univerzál Jakub Matai


Jakub MATAI

Dosavadní kariéra třicetiletého hráče vykazuje mimořádnou pestrost a vzbuzuje i patřičný respekt. Rodák z Kadaně se do hokejových vyšších kruhů odrazil od působení v dorostu a juniorce Litvínova, které ho v roce 2011 vyneslo i na mistrovství světa „osmnáctek“. Následně ho zlákala juniorská obdoba mezinárodní KHL, a protože v dresu mladých Tatranských vlků zářil, vydobyl si také 19 startů za Lev Poprad v mimořádně prestižní seniorské mezinárodní soutěži. Ročník 2012-2013 strávil ještě coby junior v Ústí nad Labem, už v následující sezoně však znovu válel za Lva (po jeho přestěhování do Prahy) v KHL.
Jakkoliv je výčet dalších působišť Jakuba Mataie velmi bohatý, za samostatnou zmínku rozhodně stojí jeho extraligová minulost. V dresu Olomouce odehrál 90 střetnutí, a navíc ještě 12 kvalifikačních zápasů o bytí a nebytí v nejvyšší soutěži.

Další pohled do životopisu zkušeného hokejisty už vezměme souhrnně. Patří do něj 201 prvoligových startů v barvách Ústí nad Labem, Litoměřic, Jihlavy, Přerova a Havířova. V roce 2020 vyměnil tuzemská kluziště za francouzskou nejvyšší soutěž, kde nastoupil v dresu Nice k 75 mistrovským zápasům. Po dvou sezonách na Azurovém pobřeží se vrátil do Česka, a v tu chvíli už ho mohli zaregistrovat i táborští fandové. Jakub Matai se totiž v domovském kraji domluvil na spolupráci s druholigovými Piráty Chomutov. Ti využili jeho univerzálnosti a zapsali ho do obranných řad, kde dokázal najít kompromis mezi defenzívou a původním ofenzivním zařazením a vyzdobil své osobní statistiky 45 body ve 48 zápasech (16+29). V chomutovské Rocknet aréně měl ostřílený Severočech strávit i následujících ročník,  v létě se ale vykoupil ze smlouvy a vydal se za pozoruhodným angažmá v rumunské Steaue Bukurešť.

Od nové sezony bude znovu brázdit česká druholigová kolbiště, tentokrát však právě na jihu Čech. Táborští trenéři počítají s Jakubem Mataiem primárně do ofenzivních řad a je nabíledni, že by se měl stát jedním z lídrů jejich družiny.

Od představování nových členů táborské hokejové party si dáme o víkendu volno a vrátíme se k němu v průběhu prvního květnového pondělka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
  • Táborští mladíci nadchli

    St 10.07. |

    Extraligoví táborští mladíci z týmů dorostu a 9. třídy prokázali na červnových svazových testech perfektní připravenost a zařadili se v tomto směru mezi absolutní tuzemskou elitu. Sklidili tím velké uznání a v neposlední řadě zájem webu hokej.cz. Naše redakce se k testům na svazovém poli během července ještě jednou vrátí.

    Více...
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
Starší aktuality