Táborští se natahovali po prvním bodu mocně, leč marně. Výhru slaví Slezané

03.04.2024 22:38, autor: Pavel Šácha

První krok vstříc účasti ve finálové sérii druhé ligy udělali ve středu hokejisté domácího Havířova. Za tímto lakonickým sdělením se skrývá velmi osobitý průběh zápasu, který ve prospěch Slezanů rozhodla jediná věc: ohromný rozdíl v produktivitě. Domácí celek vykázal při čtyřbrankové produkci 19 střel na branku, táborští hráči jich spotřebovali na dva vstřelené góly téměř dvojnásobek (38). Na rozbor střetnutí, přípravu a odpočinek u přehradní nádrže Olešná nezbývá kohoutům příliš času: odveta se hraje na havířovském ledě už zítra od 17.30 hodin.

Táborští se natahovali po prvním bodu mocně, leč marně. Výhru slaví Slezané

AZ Havířov - HC Tábor

4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Středa, 3.4.2024 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 3. Valenta (Antoníček, Ćmiel), 5. Kratochvil (Vosátko), 33. Franek (Kratochvil, Bednář), 47. Kratochvil (Pawliczek, Spratek) - 17. Krliš (Hajič), 21. Hubata (Šulek, Zeman).

Rozhodčí: Maťašovský, Maršálek - Bezděk, Augusta.   Vyloučení: 1:2   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 19:38   Diváci: 1647

AZ HAVÍŘOV: Šimonů (Sachr) – Kunc, Michálek, Valenta, Ševčík, Ficek, Vosátko, Ščurek – Karafiát, Křivohlávek, Klimša – Bednář, Haas, Franek – Kratochvil, Spratek, Pawliczek – Mrva, Ćmiel, Antoníček – Apolenář.

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Jáchym, Černý, Hajič (Gajdolín) – Zeman, Matušík, Šulek – Prášek, Milfait, Severa – Nevšímal, Zadražil, Krliš – Duda, Zíb, Bárta – Šimák.


První třetina zahajovací semifinálové bitvy začala pro táborské mužstvo hrůzostrašně. Časomíra neodkrojila ještě ani 5. minut a ochozy slavily dvoubrankové vedení domácí družiny. V polovině 3. minuty nahodil Valenta puk na Žajdlíkovu klec, a díky výtečné práci clonícího hráče se stal kotouč pro táborského gólmana zcela neviditelným – 1:0. Bouře v havířovském kotli ještě ani neutichla, a na hosty se přivalila další nepříjemnost – Kratochvil se po přejetí útočné modré čáry nerozpakoval zkusit štěstí zpoza obránce a její strážce se za střelou forvarda Slezanů jen smutně ohlédl – 2:0. Nad ledem se v tu chvíli prohánělo mohutné havířovské sebevědomí a hrozba debaklu, jenže Jihočeši měli pro zbytek první části přichystaný úplně jiný scénář. Na druhý inkasovaný gól odpověděl slibnou šancí Šulek a jeho střela – byť zneškodněná brankářem Šimonů – jako by se stala domluveným signálem k mohutné táborské ofenzívě. Kohouti hýřili pohybem i důrazem, a protože se jim dařilo i kombinačně, Šimonů si ani na okamžik nemohl vydechnout. Na herní převahu a slibné, leč neúspěšně zakončené akce Tábora se pokusil odpovědět v podstatě jen autor druhé branky AZetu Kratochvil, ale zamířil mimo. Naopak Táborští v půli 17. minuty korunovali svůj tlak i střeleckou nadvládu. Hajič našel milimetrovou dlouhou přihrávkou na útočné modré Krliše, jenž přes časovou tíseň gólmana Šimonů neomylně prostřelil – 2:1.

Aura kvalitní hry a kontaktní trefy se dokonale promítla do startu druhé třetiny, která pro hokejisty Tábora začala pohádkově. Po pětapadesáti vteřinách se Hubata nerozpakoval na útočné modré nahodit puk na soupeřova brankáře a k obrovské radosti hostující střídačky to znamenal vyrovnání na 2:2. Nové ofenzíva kohoutů vyústila v následujících minutách v jedovaté střely Hajiče a dvakrát Matušíka, kterým však chybělo to podstatné: přesnost. Při pokračující dominanci domácího mužstva zapůsobila jako blesk z čistého nebe akce dvojice Kratochvil – Franek, jež si vyměnila puk na útočné modré a druhý jmenovaný svým uvolněním přes bránícího protihráče a smrtícím zakončením do víka vrátil vedení na stranu Havířova – 3:2. Průchod kohoutů pod pořádně ledovou sprchou neměl negativní vliv na jejich ráznou hru, ba naopak. Když ale Severa neproměnil svůj únik a za Šimonů nezapadla žádná z přesilovkových nebezpečných střel hostů, putovalo do šatny Havířova.

A tak také setrvala. Havířovský soubor si v poslední části přece jen zdvořileji potykal s lepším pohybem než doposud, ale Táborští měli nadále ve hře navrch a prahnuli po vyrovnání. Jejich plán však znovu dostal povážlivou trhlinu v době, kdy sami trápili domácí defenzívu. Na začátku 57. minuty vypálil domácí Kratochvil na Žajdlíka z nulového úhlu a kotouč skončil k obrovskému překvapení za brankovou čarou – 4:2. Táborští nic nezabalili, pokusili se ještě situaci zvrátit, ale k tomu už jim neposloužila ani závěrečná power play. První bod se tak zakutálel na konto havířovského týmu.   

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality