Třetí čtvrtfinálový bod si před skvělými fanoušky přivlastnili táborští hokejisté

27.03.2024 17:24, autor: Pavel Šácha

Táborský tým se po středečním třetím čtvrtfinálovém utkání ocitl o krok blíž vstupu do další fáze sezony. Šedesát minut očekávaného boje přetavil před zraky skvělých domácích fanoušků ve vítězství 5:0 a v pátek na příbramském ledě bude útočit na vytoužený třetí postupový bod.

Třetí čtvrtfinálový bod si před skvělými fanoušky přivlastnili táborští hokejisté

HC Tábor - HC Baník Příbram

5:0 (2:0, 3:0, 0:0 )

Středa, 27.3.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 3. Plášil (Bárta, Duda), 7. Krliš (Milfait, Šulek), 21. Milfait (Severa), 33. Severa (Šulek, Matušík), 34. Nevšímal (Zadražil)

Rozhodčí: Šperl, Kosnar - Rubáš, Tvrdík.   Vyloučení: 1:2   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 39:25   Diváci: 2892

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Jáchym, Suchánek, Černý, Hajič, Bouška – Zeman, Matušík, Šulek – Krliš, Milfait, Severa – Nevšímal, Zadražil, Prášek – Duda, Zíb, Bárta – Šimák.

HC BANÍK PŘÍBRAM: Jiroušek (41. Tichon) – Jelínek, Zdeněk, Havlín, Rajgl, Krejčí, Saňa, Patzelt – Kafka, Kolda, Hasman, Pětník, Josefus, Svoboda, Bečvář, Pinkas, Bednařík, Furch, Mařík, Vogeltanz.


Za vstup do utkání by si domácí hráči vysloužili podtrženou jedničku. Od úvodních minut byli důrazní i aktivní v přístupu k protihráčům a brzy za to sklidili zaslouženou odměnu. Už na konci 3. minuty odvedli členové čtvrté táborské letky výbornou práci za soupeřovou brankou, zmocnili se kotouče a ještě ho stihli doručit na hůl Plášila, který tak jako mnohokrát předtím předvedl své střelecké umění – 1:0. V čase 6:14 vytryskl gejzír táborské radosti podruhé. Stalo se tak v početní výhodě, ale nevedl k tomu trvalý zámek v útočném pásmu, leč rychlá přímočará akce – Šulek vysunul ve středním pásmu do úniku mezi dva obránce Milfaita, a ten celý výpad vyšperkoval přihrávkou na Krliše před odkrytou branku – 2:0. Bleskovou odpověď na druhou trefu kohoutů následně hledal Hasman, který prosvištěl až před Žajdlíka, ale ten jeho zakončení dokonale přečetl a udržel skóre v nezměněné podobě. V polovině 10. minuty zahrozil Středočechům třetím ostrým direktem Hajič, své zakončení při situaci tři na jednoho ale nasměroval jen do dobře postaveného Jirouška. Na druhou polovinu úvodní periody měl dosavadní kvalitní výkon kohoutů podpořený dvougólovým vedením negativní dopad. V průběhu druhé desetiminutovky slevili na jednoduchosti ve hře i přímočarosti, síla jejich ofenzivní snahy ochabla a na kontě brankáře Žajdlíka přibylo více zákroků. K vážnějším potížím pro obrannou vozbu to nevedlo, příbramskému celku to ale posloužilo k vyrovnání hry a uhájení hratelného náskoku.

Příjemnější start do druhé třetiny si snad domácí hokejisté ani nemohli přát. Už posedmačtyřiceti vteřinách hry zaúřadovala v útočném pásmu dvojice Milfait – Severa a bylo z toho veledůležité navýšení skóre. Prvně jmenovaný vyhrál buly pro svého parťáka, ten se manévrem u pravého mantinelu zbavil protihráče, zatáhl kotouč do blízkosti Jirouškovy branky a předložil svému centrovi nabídku, kterou nešlo odmítnout – 3:0. Zasloužený zisk tříbrankového náskoku nenabudil domácí soubor k dalšímu rozdávání ofenzivní radosti, ba naopak. Jeho doposud dominantní herní projev sklouzl k přílišné pasivitě a Středočeši se na několik minut ujali herních otěží. Příležitost odpárat Žajdlíkovo kouzlo
a zasít do táborských řad nejistotu měli především při vyloučení Hajiče z úvodu 27. minuty. V početní převaze sevřeli domácí kvarteto jako do kleští a pořádně přiložili pod kotel, ale tutovku Pinkase i další nebezpečné dorážky zneškodnil táborský gólman, a když už nemohl zasáhnout, pomohla mu při střele Josefuse tyč jeho klece. Kohouti se dostali ke slovu bezprostředně po ubráněném oslabení a sám hříšník Hajič vedl výpad dvou táborských hráčů na jediného obránce; zakončení vzal na sebe, ale těsně minul. Možná i zásluhou této ofenzivní akce se Jihočeši znovu nadechli a s příchodem druhé poloviny střetnutí už zase byli lepším a nebezpečnějším týmem. V polovině 31. minuty se příbramský gólman Jiroušek vyznamenal při tutovce Krliše a následnou dorážku nedokázal Milfait vtěsnat mezi tři tyče. O dvě minuty později už se ale hledištěm táborského stadionu znovu prohnala oslavná bouře. Dvojice Matušík – Šulek vyvezla puk z obranného pásma až do útočné třetiny, druhý jmenovaný obkroužil branku a počkal si s přihrávkou na najíždějícího Severu, jenž prostřelil Jirouška a prohloubil rozdíl ve skóre – 4:0. Od tohoto okamžiku odkrojila časomíra pouhých šedesát sedm vteřin a ruce táborských hráčů i fanoušků znovu vylétly nad hlavu. Pátý gólový moment se narodil v dílně Zadražila s Nevšímalem, kteří zamotali hlavy hostující defenzívě a druhý jmenovaný mířil z bekhendové přihrávky svého spoluhráče do mezikruží pohotově, a především přesně – 5:0. Tento stav už se další proměny nedočkal. Ještě ve druhé části mohl přiložit alespoň drobnou hojivou náplast na bolest Baníku střelec Hasman, který se vyřítil do úniku, ale jeho zakončení do horní části branky Žajdlík chladnokrevně vytěsnil. O chvíli později vylétla hůl příbramského obránce Krejčího do tváře Zemana a domácí si zahráli druhou přesilovku, tentokrát jim však kýžený efekt nepřinesla.

Do závěrečné dvacetiminutovky třetího čtvrtfinále vstoupili hosté z města uranu se změnou v brankovišti, kde Jirouška vystřídal Tichon. Gólman s izraelskými kořeny se měl hned v úvodu pořádně co ohánět, aby zkrotil slibné příležitosti Hajiče a Krliše. V podstatě rozhodnutý stav zápasu měl na průběh třetí části poměrně značný vliv a proměnil se v poklidnou dohrávku. Neznamená to ovšem, že by se nerodily další šance. V 52. minutě mohl přidat svůj druhý gól v sérii domácí Prášek, k tomu mu však chybělo jen pár centimetrů a jeho střela zazvonila jen na tyčku Tichonovy svatyně. Příbramské mužstvo odpovědělo na tuto situaci manévry v útočném pásmu a vzešla z toho tutovka Pinkase, se kterou si však táborský brankář dokázal poradit. Poslední minuty středeční hokejové partie strávili kohouti v příjemném rozpoložení a vzešly z toho i další slibné gólové příležitosti, ale do hlavní role se pasoval příbramský gólman, který dvakrát vychytal Šulka a poradil si i se šancemi Zemana a Zadražila. V platnosti tak zůstal výsledek 5:0, jehož výše se však okamžitě zřítila do minulosti. V táborské šatně zůstala radost z důležitého zisku bodu a odhodlání porvat se už v pátek u Litavky o ukončení série. 

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Možná to bude znít jako fráze, ale i když ten zápas skončil výsledkem 5:0, rozhodně nebyl jednoduchý. Sebrali jsme další bod proto, že jsme podali obětavý výkon podpořený kvalitním výkonem brankáře. Vítězství je super, ale série tím rozhodně nekončí. Stejně jako jsme po prvním prohraném utkání říkali, že je to začátek, tak teď jsme si vědomi, že ještě rozhodně není nic hotovo. Je třeba udělat poslední krok, o kterém se říká, že je ten nejtěžší, a musíme udělat všechno pro to, abychom se na pátek dobře nechystali a zápas zvládli.“                                

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality