Vítězný obrat, přesilovková radost a lví srdce. Kohouti se radovali u Litavky

29.08.2023 23:37, autor: Pavel Šácha

Hráči táborského A-mužstva mají na svém předsezonním kontě další úspěšný zářez, to když si v úterý dojeli pro vítězství 5:4 na led svého tradičního rivala do Příbrami. Ještě cennější než samotná výhra je skutečnost, že se pro ně zápas nevyvíjel ideálně a k pozdějšímu triumfu se odrazili z nepříznivého skóre 1:3. Významně jim k tomu pomohly především povedené přesilové hry.

Vítězný obrat, přesilovková radost a lví srdce. Kohouti se radovali u Litavky

HC Baník Příbram - HC Tábor

4:5 (1:0, 2:4, 1:1)

Úterý, 29.8.2023 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 14. Kafka (Gengel), 26. Pinkas (Bednařík), 27. Pětník (Gengel), 49. Saňa (Josefus, Gengel) - 21. Plášil (Severa), 29. Dančišin (Plášil, Zeman), 32. Plášil (Milfait), 35. Matušík (Zeman, Milfait), 53. Krliš (Zadražil).

Rozhodčí: Kálal, Hruška, Pokorný.   Vyloučení: 4:6   Využití: 2:3   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4, 4:4, 4:5   Střely: 47:33   Diváci: 350

HC BANÍK PŘÍBRAM: Jiroušek (Šorf) – Saňa, Rajgl, Havlín, Havelka, Patzelt, Zdeněk - Kafka, Kolda, Gengel, Pětník, Josefus, Chlouba, Bednařík, Furch, Pinkas, Mařík, Duchan.

HC TÁBOR: Dvořák (Novák) – Plášil, Hubata, Jáchym, Horáček, Suchánek, Čížek, Severa, Zadražil, Krliš, Milfait, Zeman, Nevšímal, Dančišin, Šulek, Prášek, Zíb, Duda.


Hokejisté domácího Baníku vyrukovali do zápasu s elánem, přes opticky poměrně vyrovnanou hru byli jistější na puku a jejich výpady představovaly pro brankáře Dvořáka stálé nebezpečí. Jeho protějšek Jiroušek tolik těžké práce neměl, ale po dvanácti minutách hry manévrovala před jeho svatyní první táborská letka a příbramský gólman si při její ostraze vybral i kus štěstí. Uhodilo ale na druhé straně. V polovině 13. minuty usedl na trestnou lavici hostů Nevšímal a Středočeši sevřeli kohouty v jejich třetině; dvě ryzí tutovky kapitána Josefuse ještě Dvořák ustál, následné nahození Kafky už ale v cestě do branky zastavit nedokázal a bylo to 1:0. Na tomto výsledku už se do první sirény nic nezměnilo. Táborští přečkali ještě jedno oslabení, v závěru si sami vytvořili jednu slibnou příležitost, ale nakonec mohli být rádi, že Dvořák pokazil radost svému bývalému spoluhráči Havelkovi.

Z druhé dvacetiminutovky ukrojila časomíra pouhých 37 vteřin a skóre se měnilo znovu a tentokrát se o to postarali hosté. Po chybě autora vedoucí branky zápasu Kafky prokázali příkladnou důslednost i pohotovost členové první táborské pětky a Plášil ji za to odměnil gólovou dorážkou – 1:1. Očividně lepší entrée než v úvodní části zabrzdil přísný dvouminutový trest pro Hubatu a třetí přesilovka Baníku. K opětovnému vedení ji navzdory tutovce Havlína nevyužil, ale domácí hokejisté toho rozhodně litovat nemuseli. Na konci 26. minuty potrestal hrubku v rozehrávce táborského týmu Pinkas a jen o minutu později přetavil Pětník rychlý příbramský výpad v navýšení skóre na 3:1. Domácí v tu chvíli pevně seděli v sedle, ale dlouho tam nevydrželi. Táborské mužstvo se po těchto nepříjemných direktech rozvzpomnělo na dobrý start do třetiny. Přidalo na pohybu i aktivitě, omezilo počet nepřesností a zbytečných ztrát puku, a rázem převzalo herní otěže. V první fázi to vedlo k prohřeškům soupeře, ve druhé k perfektně sehraným přesilovkám a v té třetí k razantnímu obratu ve skóre. V polovině 28. minuty zapsal první přesilovkou trefu Dančišin, jenž před Jirouškem tečoval Plášilovu ránua dostal hosty na dostřel – 3:2. O tři minuty později se asistent u jeho kontaktní trefy Plášil pasoval do role skórujícího střelce a svým druhým gólem srovnal na 3:3. V polovině 35. minuty dokončil další přesilovkovou rozborku příbramské defenzívy v podání druhé formace Matušík a bylo z toho vedení táborské družiny – 3:4. Že se tak stalo, na tom nemají zásluhu jen úspěšní střelci kohoutů, ale také brankář Dvořák, který měl navzdory zlepšenému výkonu svých spoluhráčů nadále dost práce a v průběhu prostředí části zneškodnil další výrazné šance Baníkovců.

Do třetího dějství vlétli hráči Příbrami jako hladová kuna do kurníku a táborský gólman si v úvodních pěti minutách připsal devět povětšinou těžkých zákroků. Při vyloučení Dudy odvrátil hned několik soupeřových tutovek a při té největší v podání Duchana mu pomohla tyč. Zhruba od 46. minuty se největší tlak domácích rozplynul, právě v tu chvíli ale potkaly obě mužstva smutné chvíle. Ještě na jaře táborský útočník Duchan si ze střetu se Suchánkem odnesl nepříjemné zranění (zlomeninu ruky). Sudí nakonec za tento kontakt vyměřili hostujícímu obránci dvouminutový trest, Příbramští uzamkli Jihočechy před jejich brankou a Saňovi střela do clony před Dvořákem znamenala vyrovnání
na 4:4. Bojovně naladěná parta od Jordánu ovšem nepřipustila, aby její náročná cesta k obratu ve skóre přišla vniveč. V čase 52:59, tedy čtyři minuty po gólu Příbrami, zachytil puk na obranné modré Zadražil, prosvištěl s ním až před Jirouška a naservíroval přihrávku před odkrytou branku zakončujícímu Krlišovi4:5. Ve zbylých minutách se hosté semkli k obětavé defenzívě a při obraně svého náskoku museli přečkat ještě několik horkých chvil včetně vyloučení Jáchyma, v čele s výtečně chytajícím Dvořákem ale po šedesáti minutách hry triumfálně projeli vítěznou branou.

PETR BAČO, asistent trenéra A-týmu HC Tábor:

„Neříkáme, že nemáme z vítězství v Příbrami radost, ale na druhé straně už jsme několikrát opakovali, že nemá cenu jakékoliv přípravné utkání nějakým způsobem přeceňovat. Z pohledu našeho výkonu bylo utkání tak trochu jízdou na horské dráze, kdy se krásné hokejové situace se střídaly s ne úplně dobrými momenty. Pro nás je každopádně důležité, že víme, na čem je třeba nejvíce zapracovat, ať už je to hra v obranném pásmu, anebo oslabení. Moc nás těší, že se v poslední třetině jako už několikrát předtím znovu ukázalo srdce našeho týmu. Všechno bylo navíc podpořené výborným výkonem brankáře Tadeáše Dvořáka, který měl bezmála padesát zásahů a chytil další v podstatě tutové góly.“     

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality