Výtečně! Táborští bojovníci skolili lídra a odvezli si z jeho haly tříbodovou kořist

19.01.2023 00:13, autor: Pavel Šácha

Tak to je hodně cenné…! Táborští hokejisté si ve středu náležitě spravili chuť po dvou předchozích neúspěšných vystoupeních a zásluhou mimořádně obětavého výkonu dobyli letňanskou hokejovou pevnost. Na ledě suverénně vedoucího týmu tabulky zvítězili 3:2.

Výtečně! Táborští bojovníci skolili lídra a odvezli si z jeho haly tříbodovou kořist


Běh událostí v úvodní části rozproudilo už po dvou minutách hry vyloučení táborského obránce, jen o chvíli později se ale na bránícím Seidlovi provinil Kropáček a poměr sil se vyrovnal. V následujících minutách se Jihočeši chopili aktivity a dostalo se jim za to vytoužené odměny. Po střelách obránců Plášila a Černého ještě puk pouze rozverně poskakoval před odkrytou částí Brázdilovy klece, ale k dorážce se hosté nedostali. Radost zavládla na jejich střídačce až v úvodu 10. minuty, a to v době, kdy na domácí trestné lavici pobýval Labuzík za faul na Vlčka. Šulek našel přesným pasem přes celou šíři kluziště rozjetého Matušíka a na jeho hodinářsky přesné zakončení byl Brázdil krátký – 0:1. Na konci 11. minuty se narodila podobná situace na druhé straně; rozdíl byl jen v tom, že brankář Gába výpad domácího lídra produktivity Hozáka zneškodnil. V následujícím okamžiku byl navíc neúspěšným střelcem nedovoleně atakován a Pražané se podruhé ocitli v početní nevýhodě. A znovu za to pykali – po necelé minutě táborské přesilovky vypálil
od modré Plášil a svou čtrnáctou trefou v sezoně zvýraznil vedení svého týmu na rozdíl dvou branek – 0:2. V polovině 16. minuty dostali výhodu přesilové hry také Letci a navzdory velmi dobré práci hostujících hráčů v ní měli blizoučko
ke snížení, jenže tečovanou střelu Kellersteina zastavila horní tyč.

Do prostřední periody si kohouti přenesl drtivou část dvouminutového trestu Bahenského ze závěru předchozího dějství. Hokejistům Letňan z početní výhody užitek nekanul, i její zásluhou si však otevřeli dveře ke zvýšené aktivitě a uvrhli hostující celek do defenzívy. V polovině
28. minuty vykázal sudí Veinfurter za katr táborského Milfaita
a Letňanští vůbec poprvé dokázali rozebrat soupeřovu defenzívu
do posledního šroubku, jenže Kastnerovo zakončení do odkryté části branky skončilo jen na tyči. Tři sekundy před koncem oslabení se dopustil nedovoleného zákroku Suchánek a početní převaha pražského týmu pokračovala. Tentokrát už si s ní dobře věděl rady. Kolářík vyslal prudkým pasem na zteč Uhlíka, ten posunul puk do hole Kastnerovi a letňanský kanonýr ho dokázal zblízka se štěstím procedit za Gábova záda – 1:2. Vstřelený gól měl být pro domácí hráče impulsem k další mohutné ofenzívě, paradoxně však mnohem účinněji zapůsobila na hostující družinu. Její zvýšená aktivita otupila domácí úsilí a gólman Brázdil měl brzy hodně práce. Zřejmě klíčovým momentem celého střetnutí se stala situace z konce 34. minuty. Obránce Černý odvedl parádní práci při napadání domácí rozehrávky a donutil soupeře k chybě, ze které těžila dvojice Seidl – Šulek. Prvně jmenovaný pohotově nahrával, jeho spoluhráč pak ještě pohotově z otočky umístil kotouč k levé tyči letňanské klece – 1:3. Téměř vzápětí se stejné útočné duo Tábora prodralo do vyložené šance znovu, Šulek vzal koncovku na sebe, ale Brázdilovu branku minul. Hosté si tak i po druhé části uchovali dvoubrankový náskok. Nutno přiznat, že naprosto dominantní zásluhu na tom měl skvěle chytající Gába, který zastavil hned dvaadvacet střeleckých pokusů soupeře.

V roli ústředního hrdiny středeční bitvy strávil táborský gólman také závěrečnou dvacetiminutovku. Ta se podle očekávání nesla ve znamení enormní snahy lídra soutěže zvrátit nepříznivý stav utkání. Ve 46. minutě ukradl famózní Gábův zákrok téměř jistý gól Kastnerovi a nakypřil tím úrodnou půdu pro táborský vzdor. Kohouti totiž stále častěji nacházeli skulinky k ohrožení domácí svatyně, jenže gólovou pojistku jim nepřinesly ani nejslibnější šance v podání Severy, Milfaita
a Duchana. A tak se závěr zápasu proměnil v prověrku nervové soustavy příznivců obou mužstev (podle oficiálního zápisu
o utkání jich do Ice Areny dorazilo 250), především pak těch táborských. V čase 57:22 odvolali domácí trenéři z ledu brankáře a vyslali do boje šest hráčů do pole. Táborští se jejich snaze mimořádně obětavě bránili, jednašedesát vteřin před sirénou ovšem vypálil od modré Lytvynov a teč Hraly zadělala na mimořádně dramatický závěr – 2:3. Hosté od Jordánu se ovšem odmítli o cennou kořist dělit, a když Gába vytěsnil mimo branku i poslední nebezpečnou střelu z hole Kropáčka, bylo jasné, že namísto triumfálního letu domácího tryskáče propluje letňanským hangárem oslavná táborská lodička.  

PETR BAČO, asistent trenéra A-týmu HC Tábor:

„Do utkání jsme velmi dobře vstoupili, měli jsme výborný pohyb a vytvářili jsme si šance, ze kterých vykrystalizovaly první dva góly. První třetina snesla ta nejpřísnější kritéria. Bohužel už tam se nám ale zase objevil neduh, o kterém se neustále bavíme, a to zbytečné fauly. V prvních deseti minutách druhé třetiny jsme hráli snad jen čtyři minuty v pěti, což nás samozřejmě stálo síly a soupeři to pomohlo do tlaku. Právě v těchto momentech se naštěstí začal vynořovat naprosto skvělý výkon Davida Gáby.  Ve třetí části samozřejmě neměl soupeř co ztratit a vyvinul na nás tlak. Musím ale říct, že hlavně ten závěr byl od kluků parádní. Odehráli ho velice dobře takticky, ohromně obětavě a padali do střel; chvílemi to vypadalo, jako když se na střídačku vracejí z války. I přes inkasovaný druhý gól to nakonec zvládli, za což jsme moc rádi. Po zbytečných ztrátách v předchozích utkáních je
pro nás takové vítězství ohromně cenné.“   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Jiří Novotný o spolupráci s Táborem

    Ne 21.07. |

    Sportovní manažer českobudějovického Motoru Jiří Novotný se v rozhovoru pro web www.hokej.cz rozpovídal o možné spolupráci s Táborem a zájmu jihočeského extraligisty o posun kohoutů do druhé nejvyšší soutěže.  

    Více...
  • Táborští mladíci nadchli

    St 10.07. |

    Extraligoví táborští mladíci z týmů dorostu a 9. třídy prokázali na červnových svazových testech perfektní připravenost a zařadili se v tomto směru mezi absolutní tuzemskou elitu. Sklidili tím velké uznání a v neposlední řadě zájem webu hokej.cz. Naše redakce se k testům na svazovém poli během července ještě jednou vrátí.

    Více...
  • Adam Čížek je v Písku

    St 12.06. |

    Dvaadvacetiletý obránce Adam Čížek stráví nadcházející sezonu v barvách píseckých Králů. V uplynulém ročníku figuroval na soupisce táborského týmu, za který naskočil do 20 druholigových utkání. Dalších 16 zápasů odehrál v dresu mateřského Spartaku Soběslav v krajské lize.

  • Jakub Šedivý posílil Sokolov

    St 05.06. |

    Jednadvacetiletý odchovanec táborského hokeje Jakub Šedivý (ne)mění své působiště. Kmenový hráč Bílých Tygrů z Liberce bude formou hostování působit v prvoligovém Baníku Sokolov, nadále však zůstává i na soupisce libereckého extraligového týmu. Uplynulý ročník druhé nejvyšší soutěže strávil poctivý bek s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací v barvách Kolína. Kubo, hodně štěstí v novém angažmá!          

    Více...
  • HC Tábor mezi tuzemskou špičkou

    Ne 02.06. |

    HC Tábor se zařadil do společnosti klubů, které získaly status jedné z akademií. Na pomyslné mapě ledního hokeje rozdělené do tří kategorií jich nově figuruje celkem 31. Podrobnosti přináší článek na hokej.cz.

    Více...
Starší aktuality