Žihadla splnila roli favorita, ale hladkou podobu dala výsledku až v poslední části

24.01.2019 00:10, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté se vrátili ze své středeční výpravy do promrzlých Moravských Budějovic s nepořízenou. Po dvě třetiny se sice drželi na dohled zaslouženému domácímu vedení, v poslední části ale zkolabovali a favorit střetnutí dodal svému vítězství hladkou podobu.

Žihadla splnila roli favorita, ale hladkou podobu dala výsledku až v poslední části

Mor. Budějovice 2019 - HC Tábor

6:0 (2:0, 0:0, 4:0)

Středa, 23.1.2019 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 7. Mikeš (Kliment Veleba), 14. Krutiš (Mikeš, Horký), 44. Čejka (Havlát, Ferda), 47. Horký, 48. Horký (Mikeš, Veleba), 55. Krutiš (Horký).

Rozhodčí: Antonín - Křivohlavý, Klouda.   Vyloučení: 4:6   Využití: 4:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 49:25   Diváci: 318

MOR. BUDĚJOVICE 2019: Groh (Čáp) – Trnka, Kadela, Veleba, Peroutka, Kliment, Pospíchal – Mikeš, Krutiš, Horký, čejka, Ferda, Havlát, Matějka, Juráň, Heinrich, Lupač.

HC TÁBOR: Kolář (Novák) - Černý, Adam, Skočovský, Raiterman, Duben, Bouška - Blažek, Kadilák, Drda - Březina, Sladkovský, Prášek - Pípal, Pechánek, Škrdleta.

.

Domácí celek se podle očekávání od úvodních minut chopil aktivity a nebezpečné situace před táborskou brankou na sebe nenechaly dlouho čekat. Žádná z nich sice nenesla visačku stoprocentní a s „běžnými“ šancemi si pozorný brankář Kolář dokázal poradit. Když se Žihadla nedokázala prosadit při hře pět na pět, podaly jim pomocnou ruku přesilové hry. Při té první měli hokejisté ve žluto-černých dresech i dost štěstí, to když puk doputoval za brankovou čáru po dvou nechtěných tečích. Za autora gólu byl nakonec označen Mikeš – 1:0. Mezi obě početní výhody se vklínila přesilovka Jihočechů, která přinesla dvě vyložené šance, ale Blažek ani Drda si v nich na brankáře Groha nepřišli. A tak znovu udeřili domácí hráči. Už druhé vyloučení obránce ze 14. minuty Raitermana tentokrát potrestali vydařenou kombinací v útočném pásmu, na jejímž konci stálo neomylné zakončení Krutiše – 2:0. O pár desítek vteřin později mohl hostům zajistit kontakt s favoritem Škrdleta, ale tváří v tvář Grohovi zamířil pouze do jeho břicha. Závěrečný nápor Moravanů už se minul účinkem, a tak zůstalo v platnosti jejich dvoubrankové vedení.

Ve druhé části hry se táborské mužstvo sympaticky pokusilo vzepřít osudu a odehrálo s domácími velmi dobrou partii, bohužel bez kýženého efektu v podobě kontaktní trefy. Už po dvou minutách vystrašila Groha pohotová střela Březiny. V čase 23:20 vychytal Kolář ve vyložené šanci Mikeše a vzápětí ustál i další nápor soupeře. Svému týmu tak otevřel prostor k nečekanému rozmachu, ze kterého vzešly tři táborské přesilovky, avšak nakonec nevyužité. Blízko ke gólu měli v průběhu druhé periody Sladkovský, který ovšem skulinku mezi Grohovými betony nenašel, a Pechánek, jehož tři dělovky v jediném střídání ovšem budějovického brankáře rovněž ke kapitulaci nedonutily. Na druhé straně vychytal Kolář tutovku Ferdovi a téměř vzápětí se měl hodně co ohánět při dalším krátkém, leč mohutném tlaku Žihadel. Stav zápasu se ovšem až do sirény nezměnil a táborský soubor měl bodový zisk nadále v zorném úhlu.

Jenže pak přišla závěrečná dvacetiminutovka… Její oboustranně nevýrazný úvod ještě blížící se pohromu nevěstil. Na konci 44. minuty ovšem prohráli Táborští buly ve svém obranném pásmu a na Čejkovu střelu neměl Kolář šanci dosáhnout – 3:0. Tento okamžik vlil do žil budějovických hokejistů novu dávku klidu i pohody a hosté jim prostě nedokázali účinně čelit. Ve 45. minutě se stala pro domácí ofenzívu novým signálem tyč nastřelená Horkým. Od té době Moravské Budějovice pevně svíraly otěže zápasu a bylo jasné, že už si byť jen jeden bod vzít nenechají. Aktivní hrou si vynutily několik našich faulů a jali se je nekompromisně trestat. Ve 46. minutě vyfasoval Raiterman za hru vysokou holí čtyři minuty a Horký přetavil první polovinu výhody pěti proti třem v navýšení skóre – 4:0 - . Ještě v téže přesilovce se vydal na samostatnou zteč hostující Blažek, jeho zakončení po ledě ale těsně minulo pravou tyč. Herně vyzrálejší Žihadla byla o poznání efektivnější. Ve 48. minutě se prodral až před Koláře Horký a přidal pátý domácí gól – 5:0. O necelých sedm minut později uzavřela skóre zápasu pohotová střela Mikeše – 6:0. Zaskočení táborští hokejisté už se v závěru zmohli pouze na opětovnou šanci Škrdlety, Ten si však znovu si vylámal zuby na obrovitém brankáři Grohovi.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Nástup do zápasu byl pro nás poměrně smolný a soupeř velice šťastně využil přesilovku, což nám dvakrát nepomohlo. Za stavu 1:0 pro domácí jsme si vytvořili tři velké šance, ale neproměnili je. Namísto toho přišlo zbytečné vyloučení a domácí toho využili k navýšení skóre. Druhá třetina byla z naší strany asi nejpovedenější pasáží zápasu. Hráli jsme přesilovky a vytvořili jsme si i několik šancí, ale v takovýchto situacích nejsme schopni dostat se na kontakt. Neumíme se prostě vrátit do zápasu a řešíme situace jinak, než je potřeba. Definitivně zlomovým momentem zápasu se stal gól na 3:0, který jsme inkasovali po třech minutách hry v poslední třetině a předcházela mu naprosto zbytečná chyba. Naše hra se pak úplně zbortila. Přišla další vyloučení, pátý gól jsme inkasovali při hře tři na pět a později jsme inkasovali pošesté. Soupeř prokázal v utkání daleko více hokejové kvality a vyhrál naprosto zaslouženě.“                   

            

      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality