Žhavá hokejová depeše ze Žďáru nad Sázavou: Dva body? Klobouk dolů, Kohouti!

19.12.2015 11:48, autor: Pavel Šácha

Třiadvacáté dějství druhé hokejové ligy nasměrovalo táborské hokejisty na pořádně horký led do Žďáru nad Sázavou.

Žhavá hokejová depeše ze Žďáru nad Sázavou: Dva body? Klobouk dolů, Kohouti!

Žďár nad Sázavou - HC Tábor

6:7sn (4:1, 1:2, 1:3 - 0:0)

Sobota, 19.12.2015 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 6. Kaňka (Štěpánek, Staněk), 6. Krupka (Vítek D.), 15. Štěpánek (Vítek D.), 19. Štěpánek (Krupka), 28. Kunstmüller (Střecha T.), 49. Březina (Malec, Střecha T.) - 12. Kellner (Přibyl), 27. Zayml (Blažek), 30. Polodna (Havran), 42. Vaniš (Heršálek, Klíma), 46. Březina (Heršálek, Vaniš), 55. Györi (Havran, Blažek), rozhodující nájezd Kellner

Rozhodčí: Held – Huryta, Musil   Vyloučení: 7:3 navíc Matušík (TAB), Smejkal (ZNS) 10min OT, Seidl (TAB) 5+OK   Využití: 1:2   Góly v oslabení: 1:0   Průběžné skóre: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:5, 6:5, 6:6   Střely: 36:50   Diváci: 756

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Blažíček (Sláma) – Beneš, Staněk, Pleva, Lojek, Smejkal, Střecha L., Rašner, Vítek M. – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Bureš, Gregar, Krupka, Vítek D., Hron, Střecha T., Březina, Malec

HC TÁBOR: Klestil (19. Novák) – Černý, Havran, Seidl, Kanov, Heršálek, Klíma – Kellner, Přibyl, Polodna - Vaniš, Matušík, Györi - Blažek, Krätzer (25. Zayml), Březina

Při četných absencích v defenzivních řadách týmů museli táborští trenéři vyztužit obranné řady útočníkem Radkem Seidlem. Jeho obvyklé místo ve druhé formaci obsadil mladík Marek Györi, táborský odchovanec, který působí v juniorce pražské Sparty a dres mateřského klubu už oblékl i v minulém soutěžním ročníku. Bok po boku s tak v jednom útoku sešli synové trenérů Tomáš Matušíka a Arpáda Györiho.

I. třetina

Už první třetina později tolik emotivního střetnutí nabídla pozoruhodný obraz. Táborští byli aktivnějším i hokejovějším týmem, přesto si domácí mužstvo z jednoduchého herního projevu a bez nervů došlo pro tříbrankové vedení. Základ k němu položili žďárští hráči už na konci 5. minuty, kdy se brankář Klestil ocitl neplánovaně na zádech, a nemohl tak reagovat na dorážku Kaňky - 1:0. Jen o půl minuty později umocnil euforii v domácích řadách Krupka, po jehož střele se musel táborský gólman červenat - 2:0. V úvodu 7. minuty se prodral až před domácího brankáře Blažíčka Kellner, ale jeho blafák jen zázrakem neskončil brankou. Stejnému hráči hostů vynahradila Štěstěna své selhání o pět minut později, to když z minusového úhlu nahodil puk na domácí branku a jejího strážce nachytal v nedbalkách - 2:1. Gólový impuls pro táborský tým ovšem postrádal kýžený efekt. V 15. minutě se Plameny ocitly v početní převaze a dokázali ji využít zásluhou dorážky Štěpánka. Ten se nejlépe orientoval ve skrumáži před brankou Tábora, a napravil tak předchozí nevyužitou šanci - 3:1. V 17. minutě selhala žďárská defenzíva a mladíci Blažek s J. Březinou se řítili sami na Blažíčka, více než slibnou situaci ale nesehráli dobře a domácí gólman měl usnadněnou roli. Minutu a půl před koncem první části tohoto mohli hosté litovat dvojnásob - hned po buly v hostující třetině se opět dostal ke střele Štěpánek a brankář Klestil kapituloval počtvrté. V tu chvíli pro něj zápas skončil a v brance Kohourů ho vystřídal mladší parťák Novák.

II. třetina

V prostředním dějství měli táborští hokejisté herní otěže ve své moci, paradoxně však přibylo i šancí na straně žďárského celku. Ve 27. minutě pozvedl táborský prapor Zayml, jenž nahradil zraněného Krätzera, a hned při svém prvním střídání přetavil přesilovkovou přihrávku Blažka ve snižující gól na 4:2. Pouhých patnáct vteřin ovšem stačilo k tomu, aby se pohoda vrátila zpátky na žďárskou střídačku, a to po přesném zakončení zkušeného Kunstmüllera - 5:2. Zbytek prostředního dějství si pro diváky připravil ještě jednu střeleckou položku. V další přesilové hře Tábora nejprve trefil Přibyl jen horní tyč, vzápětí se však dostal do slibné palebné pozice Polodna a gólman Blažížek nedokázal na jeho střelu zareagovat - 5:3. Tento dvoubrankový rozdíl nakonec přežil druhou přestávku, což ale neznamená, že by se hráči i příznivci obou mužstev nudili. V čase 31:29 dohrál přeškolený útočník Seidl u mantinelu domácího hráče a k obrovskému údivu hostů i části domácího publika vyfasoval trest do konce utkání. Následnému pětiminutovému oslabení se Jihočeši bránili velmi svědomitě, a paradoxně si právě oni vytvořili v oslabení dvě obrovské šance. Na konci 33. minuty se ocitl Matušík tváří v tvář žďárskému brankáři, jenž ale úmysl táborského kapitána vystihl.  Jen o chvíli později se za zády soupeřových hráčů zjevil Přibyl, ani jeho zakončení ovšem Blažíčka z klidu nevyvedlo. Hosté od Jordánu nakonec těžké chvilky přečkali bez úhony, ale k optimismu měli před poslední třetinou daleko. Do kabin si odnášeli dvoubrankové manko, a navíc přišla jejich už tak nepočetná družina o tři hráče: Seidla (zmiňovaný trest do konce zápasu), Krätzera (koleno) a Kanova (bolest z nedávného zranění).

III. třetina

V závěrečné dvacetiminutovce tekly emoce proudem a zápas se i vinou toho náležitě protáhl. Mnohými už odepisovaní táborští hokejisté se vybičovali k mimořádně bojovnému výkonu. Výrazně jim k tomu pomohla i situace ze 42. minuty, kdy Vaniš přesnou střelou z poměrně velkého úhlu nachytal Blažíčka v nedbalkách a snížil na rozdíl jediného přesného zásahu. V příštích minutách se táborská střídačka ocitla pod palbou nadávek i drobných předmětů ze strany diváků a následovala dlouhá prodleva. Kromě toho si šel odpočinout na deset minut za katr Matušík, jenž reklamoval u zoufale pískajícího sudího Helda krvavé zranění, ale dostalo se mu jen osobního trestu. Na konci 45. minuty si vynutil hostující Zayml faul na Smejkalovi a táborský soubor sehrál přesilovku znamenitě. Heršálkovu pobídku od modré čáry tečoval mimo dosah Blažíčkovy výstroje Jan Březina a k radosti skupiny táborských příznivců se postaral o vyrovnávající trefu na 5:5. Klid ovšem nebyl Kohoutům souzený. Jen tři minuty po jejich páté trefě se znovu zapsalo mezi střelce příjmení Březina, tentokrát se ovšem prosadil domácí David Březina a vrátil na stranu Žďáru jednobrankové vedení - 6:5. Následky nepříjemného šestého úderu ovšem nesli táborští bojovníci jen krátce a v 55. minutě se za další příval hokejové dřiny náležitě odměnili. Střely Havrana a Blažka sice gólem neskončily, pak se ale dostal puk na hůl Györiho a jeho projektil už zapadl za Blažíčkova záda - 6:6. Zbytek normální hrací doby už s výjimkou jedné nebezpečné střely hostů nic podstatného nepřinesl a oba soupeři stanuli před bitvou o bonusový druhý bod.

Prodloužení

Pětiminutové nastavení hry o vítězi ještě nerozhodlo. Nejblíž k úspěchu měli jen pár vteřin před koncem žďárští hráči, ale ze skrumáže před Novákovou klecí už se tentokrát neprosadili.

Samostatné nájezdy

Loterii "penaltových" exekucí načal obrovitý domácí útočník Štěpánek, na Nováka ale nevyzrál. Naopak na druhé straně se prezentoval neomylným zakončením Kellner a hosté se přiblížili bonusové odměně. Když pak jejich gólman parádně vystihl úmysl Davida Březiny a náslědně Přibyl procedil kotouč za Blažíčkova záda, vytryskl na rozžhaveném žďárském ledě mohutný gejzír táborské radosti. Radosti, za kterou stála obrovská vůle celého oslabeného týmu. 

Bylo to vlastně už podruhé v jediném dni, kdy žďárský stadion triumfálně oblékl modrobílé barvy. Odpoledne totiž zazářily u Sázavy malí hokejisté z táborské přípravky A, kteří ovládli kvalitně obsazený turnaj a před zraky hráčů "áčka" pozvedli nad hlavu vítěznou trofej.   

 Po večeři, kterou pro Kohouty ochotně zajistil někdejší táborský fotbalový kouč Jozef Vanko (nyní šéf sportovních městských zařízení ve Žďáru) už nabral klubový autobus Kohoutů směr Tábor. Byl těžší o nesmírně cenné dva body, které jeho hokejovou posádku odpoutaly v tabulce soutěže od třetích Klatov.          

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality