Západočeská mise přinesla ryzí úspěch, Táborští střídají Klatovy na třetí příčce

23.02.2020 01:04, autor: Pavel Šácha

Hodně zvesela se vraceli táborští hokejisté z utkání 39. kola soutěže v Klatovech. Po šedesáti minutách kvalitního boje donutili domácí mužstvo ke kapitulaci a převzali od něj klíč k průběžné třetí příčce.

Západočeská mise přinesla ryzí úspěch, Táborští střídají Klatovy na třetí příčce

HC Klatovy - HC Tábor

3:4 (0:2, 1:0, 2:2)

Sobota, 22.2.2020 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 24. Uhlík, 46. Uhlík (Sysel, Krliš), 47. Sysel (Krliš, Procházka) - 13. Březina (Heřman), 16. Hajič (Šulek), 41. Černý (Seidl, Šulek), 56. Heřman (Černý, Zayml).

Rozhodčí: Hucl - Tvrdík, Zimmermann.   Vyloučení: 4:7   Využití: 1:2   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 29:38   Diváci: 246

HC KLATOVY: Kuchař (Čech) – Štěpánek, Houfek, Lokajíček, Leština, Sysel, Walter – Hanzlík, Roubal, Uhlík, Reitspies, Krliš, Vávra, Procházka, Hajšman, Mužík.

HC TÁBOR: Šorf (D. Novák) - Havran, Hajič, Černý, Havelka, Dvořák, Radoš, Beran - Březina, Bárta, Heřman - Šulek, Matušík, Seidl - Blažek, Zayml, Dančišin - Prášek, Řepík, Pejchal.


Hokejoví reprezentanti Tábora odehráli na klatovském stadionu velmi kvalitní první třetinu. Na ledě hýřili pohybem, hráli aktivně a domácího brankáře Kuchaře zasypali za dvacet minut hry čtrnácti střeleckými pokusy. Dva z nich padly na úrodnou půdu a obstaraly kohoutům dvoubrankový náskok. Nejprve se v čase 12:00 prosadil Březina, který nejprve trefil tyč a při následné dorážce seřídil mířidla ještě o píď přesněji – 0:1. Druhý radostný okamžik v modro-bílém provedení se dostavil v úvodu 16. minuty (pouhých devět desetin sekundy před koncem táborské přesilovky), kdy Šulek nasměroval přesný křížný pas na Hajiče a pohotová střela hostujícího beka do protipohybu brankáře znovu rozjásala skupinu táborských fanoušků – 0:2. Klatovský tým se v zahajovací periodě prakticky nedostal do hry. Výjimkou se stala ještě za bezbrankového stavu příležitost Uhlíka, jehož blafák dobře přečetl brankář Šorf. Západočeši hráli i dvě přesilovky; v té první na začátku střetnutí nedonutili Šorfa k jedinému zásahu, naopak v početní výhodě ze 17. minuty před táborskou svatyní pořádně rozvířili vzduch, ani tentokrát se ale neprosadili.

Jak už se při zápasech táborského celku stalo nepříliš oblíbenou tradicí, výtečně odehranou třetinu záhy střídá výrazný herní útlum. Něco podobného se událo i v Klatovech. Domácí soubor hned v prvním střídání zamkl hosty v jejich pásmu a z dobrého začátku se odrazil k dalšímu náporu. Liknavý nástup Jihočechů do třetiny se nakonec neobešel bez trestu – v polovině 24. minuty se před Šorfem zjevil důsledný Uhlík, dokázal udržet puk na své holi, a tím si otevřel prostor k přesnému zakončení – 1:2. Díky kontaktní trefě zafoukal klatovským mladíkům vítr do plachet ještě silněji; Ve 25. minutě proskákal kotouč odražený od Šorfovy lapačky jen těsně vedle levé tyče jeho branky a záhy táborský gólman zneškodnil šanci Krliše. Hosté se vymanili z herní nepohody až díky dvěma přesilovým hrám. Nejblíže k uklidňující mu třetímu gólu byl po akci Bárty Březina, ale v bezprostřední blízkosti Kuchaře neměl čas puk lépe umístit. Ještě před koncem následující početní převahy se Táborští dostali do velmi svízelné situace. Nejprve vykázal sudí Hucl za katr Zaymla a v následném oslabení zasáhl Hajič soupeře vysokou holí, za což vyfasoval čtyřminutový trest. Domácí hokejisté tak stanuli na prahu dlouhé početní výhody, která byla více než minutu dvojnásobná. Kohouti ovšem zvládli oslabení skvěle. Z role vypadli pouze jednou, kdy na Roubala zívala zcela odkrytá branka, ale Šorf předvedl na brankové čáře zákrok zralý na zlatou helmu. I díky němu hosté uhájili těsný náskok až do sirény oznamující konec druhé třetiny.

Zlatá helma podruhé…! Další nádherný moment v táborském podání se narodil už po devětačtyřiceti vteřinách hry ve třetí části. Obstaral ho obránce Černý, který ranou od modré čáry vymetl horní růžek Kuchařovy klece a roztleskal nejen táborské příznivce – 1:3. Opětovný zisk dvoubrankového vedení mohl dodat táborské družině potřebný klid, ale osud střetnutí přichystal divákům jinou zápletku. Na začátku 44. minuty usedl na trestnou lavici hostující Seidl. Jeho spoluhráči zvládli oslabení výborně, ale v následném závaru před jejich brankou se nejlépe orientoval důsledný Uhlík a snížil na 2:3. Ve 46. minutě vyloučil rozhodčí Hucl Černého a domácí celek další přesilovou hrou nepohrdl – po střele Krliše se dostal puk mimo dosah táborského brankáře a Sysel byl u dorážky včas – 3:3. Jakkoliv bylo vyrovnání klatovského týmu pro hosty nepříjemné, nevzešlo z jejich laxní hry. Ti se totiž poučili z předchozí periody a navzdory oběma vyloučením a inkasovaným brankám působili na ledě podstatně živějším dojmem. Zbytek zápasu tak nabídl oboustranně velice svižný a bojovný hokej. Jeho rozhodující moment se nakonec zbarvil do modré a bílé. V polovině 55. minuty si štírek Dančišin vynutil faul na Walterovi a táborští hráči tentokrát ozdobili dobrou hru v početní převaze gólovou radostí. Kuchařem vyraženou střelu Černého od modré čáry si našel Heřman a pohotově ji uklidil na místo určení – 3:4. Závěr střetnutí odehrála parta od Jordánu výtečně. Domácí sice sáhli v čase 58:21 ke hře bez brankáře, v ní však měli podstatně blíž k inkasované páté brance než k vyrovnání.                           

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Máme samozřejmě radost, že jsme tenhle důležitý a hodně náročný zápas dovedli k vítězství. První třetinu jsme odehráli opravdu velmi dobře. Soupeře jsme v ní výrazně přestříleli a získali jsme dvoubrankový náskok. Faktem je, že vedení 2:0 a později 3:1 bychom měli být schopni udržet, ale místo toho se sami dostaneme pod tlak. Ve třetí třetině jsme dvakrát nevyhodili z pásma jasný puk a domácí toho využili k vyrovnání, ale pak jsme využili dobře sehranou přesilovku a strhli vítězství na svoji stranu. Z celkového pohledu jsme ale utkání odehráli velmi dobře a s velkým nasazením. Je dobré, že jsme si z Klatov tyhle tři body přivezli, měli bychom se od nich odrazit k dalším bojům o umístění v tabulce a k následnému play-off.“   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality