Vzhůru na derby! Táborské fanoušky donutí k mobilizaci sobotní příjezd souseda od Vajgaru

10.10.2014 01:16, autor: Pavel Šácha

Už v sobotu od 18 hodin nastoupí táborští hokejisté k šesté sezónní bitvě ve druhé lize. A rozhodně to nebude obyčejné utkání – k Jordánu se chystá sousední Vajgar Jindřichův Hradec!

Vzhůru na derby! Táborské fanoušky donutí k mobilizaci sobotní příjezd souseda od Vajgaru

HC Tábor - KLH Vajgar J. Hradec

2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Sobota, 11.10.2014 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 30. Kellner (Seidl, Mrkvička), 31. Semrád (Boháč, Kanov) - 44. Šperger (Kotaška).

Rozhodčí: Valenta - Černý, Malý   Vyloučení: 5:6   Využití: 2:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 2:0, 2:1   Střely: 38:21   Diváci: 1482

HC TÁBOR: Klestil – Černý, Havran, Kanov, Semrád, Heršálek, Hlaveš – Seidl, Mrkvička, Kellner – Boháč, Matušík, Zayml – Heřmánek, R. Pechánek (41. Dvořák), Barbora.

KLH VAJGAR J. HRADEC: Gába - Jindra, Prtocházka, Kotaška, Kořínek, Jasečko, Zich - Kotrla (41. Kasalý), Voříšek, Trummer (41. Tomšík)- Lazorišák, Mazanec, Milotinský - Brabec, Šperger, Dvořák.

Napětí v obou fanouškovských táborech stoupá závratnou rychlostí, a dá se předpokládat, že sobotní duel bude atakovat nejvyšší návštěvu sezony ve skupině Západ.

Malé ohlédnutí

Souboje táborského týmu s Jindřichovým Hradcem zůstaly na poli mužských jihočeských derby „sirotkem“. Také proto jsou na ně příznivci obou klubů tak natěšení. Až do loňského ročníku se přitom cesty obou rivalů po dobu pěti let míjely. V sezoně 2008 – 2009 postoupili táborští hokejisté do první ligy i díky tomu, že v play-off třetí nejvyšší soutěže vyřadili Vajgar 3:1 na zápasy. Zatímco Jindřichohradečtí trvale působili ve druhé lize, Kohouti prožili dvě svérázné prvoligové sezony a po nich se rovnou poroučeli do krajské ligy. Když se po roce vrátili zpět do republikové společnosti, jejich souseda odvál tehdy nepochopitelný los do sousední druholigové skupiny. Tradice vzájemných bojů tak ožila až v minulém soutěžním ročníku a dominoval v nich Tábor. Na svém ledě porazil hráče od Vajgaru 6:3, v odvetě je pak neušetřil od potupného domácího debaklu 1:11.

Škatulata, hejbejte se!

Do sobotního střetnutí vyrukují na obou stranách hráči, kteří v minulosti obývali právě kabinu rivala. Na straně Jindřichova Hradce účinkuje v roli hrajícího asistenta trenéra několikaletý oblíbenec táborských fanoušků Luboš Voříšek. K tahounům ofenzívy Vajgaru patří kapitán HC Tábor ze dvou zmiňovaných nešťastných ročníků první ligy Zdeněk Šperger. V první z nich hájil barvy Kohoutů také obránce Ivo Kotaška. K postupu do druhé nejvyšší soutěže pomáhal mužstvu od Jordánu obránce Petr Zich, už předtím strávil vcelku povedenou sezonu v barvách Tábora zkušený Marek Dvořák. A konečně sedm prvoligových střetnutí odehrál v modro-bílém dresu Josef Jindra.

 Fandové jindřichohradeckého hokeje zase na oplátku vzývali a tleskali některým současným hráčům HC Tábor. Útočník Martin Mařík je dokonce kmenovým hráčem Vajgaru a doma u Jordánu pouze hostuje (bohužel - viz níže). Zřetelnou stopu zanechali v novodobé kronice hradeckého hokeje také obránci Luboš HeršálekJanem Kanovem a útočník Jakub Matušík. Starty za „áčko“ Vajgaru ulovil v juniorském věku i Patrik Zayml, poměrně dávno před nimi pak působil v Jindřichově Hradci tehdy mladičký Vojtěch Mrkvička.

Před sobotním zápasem

Po pěti odehraných kolech nového druholigového ročníku dělí oba soupeře tři body a pět tabulkových míst. Táborští hráči klesli po porážce 2:4 v Sokolově z výsluní západní skupiny až na 4. místo, hosty naopak vynesla výhra 6:2 nad Kláštercem na současnou 8. pozici. Oproti domácí družině mají navíc zápas k dobru.

 Tato bilance před utkáním vůbec nic neznamená, ale psychickou výhodu budou mít bezpochyby Jindřichohradečtí. Tamním činovníkům se podařilo poskládat velmi kvalitní kádr s několika mladíky, ale především s řadou ostřílených osobností, které mají bohaté zkušenosti z nejvyšší soutěže. Jména jako Ivo Kotaška, Stanislav Jasečko, Josef Jindra, Zdeněk Šperger nebo Jindřich Kotrla vzbuzují i v současnosti velký respekt. Také další hráči už mají leccos za sebou, a nelze opomenout ani fakt, že v brance jihočeského souseda si zatím vede velmi dobře mladý českobudějovický host David Gába.

 Kormidelníci táborského souboru navíc řeší před derby velice nepříjemné starosti. Dohoda obou klubů coby součást hostování nepustí do hry Martina Maříka. Další útočník Jakub Krätzer vyfasoval v Sokolově druhý trest do konce utkání a musí si odkroutit jednozápasový distanc, mimo hru je také zraněný bojovník Filip Kolomý. Značná nejistota provází i složení obranných řad, kde visí nad účastí některých hráčů velký otazník.

 Jedinou „tutovkou“, na kterou se mohou táborští hokejisté znovu spolehnout, se stane tradičně skvělá podpora domácích diváků. Ponoří se po utkání do vítězné euforie, nebo tentokrát táborský kotel vyhasne pod nespornou silou soupeře?       

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality