Výtečný začátek vyzněl do ztracena, obrat Kolína přinesl Táborským zklamání

05.10.2019 21:35, autor: Pavel Šácha

Hokejisté Tábora se podruhé v novém druholigovém ročníku napili z poháru zklamání, a to pořádně hluboko. Sobotní duel proti Kolínu před rekordní sezónní návštěvou skvěle rozehráli a v první části hry předvedli parádní výkon. Ke dvěma vstřeleným gólům ale pohříchu z dalších vyložených příležitostí pojišťovací trefu nepřidali a otevřeli tak soupeři od Labe prostor k nadechnutí. Ten ho v posledním dějství využil; po kontaktní trefě svého nejlepšího hráče Šafránka a díky dvěma následným využitým přesilovkám předvedl velký obrat a po šedesáti minutách hry oslavil se skupinou svých příznivců sladké vítězství.

Výtečný začátek vyzněl do ztracena, obrat Kolína přinesl Táborským zklamání

HC Tábor - SC Kolín

2:3 (2:0, 0:0, 0:3)

Sobota, 5.10.2019 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 4. Pejchal (Prášek, Havelka), 6. Zayml (Radoš, Skočovský) - 43. Šafránek (Stehlík, Zumr (Šafránek, Malý), 48. 55. Pýcha (Stehlík, Zumr).

Rozhodčí: Kraval - Gabriel, Zmeškal.   Vyloučení: 6:7 - navíc Šafránek (Kolín) 10 minut OT.   Využití: 0:2   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 38:26   Diváci: 1120

HC TÁBOR: Šorf (M. Novák) - Černý, Havelka, Hajič, Havran, Skočovský, Radoš, Dvořák - Matějka, Dančišin, Heřman - Šulek, Jan Bárta, Seidl - Jiří Bárta, Zayml, Březina - Prášek, Kadilák, Pejchal.

SC KOLÍN: Sejpal (O. Martínek) - Březina, Jelínek, Barták, Pýcha, Hanzl, Havelka - Šafránek, Zumr, Procházka, Stehlík, R. Martínek, Malý, Semirád, Mašín, Kozák, Němec, Kysela.

 

Do ochozů táborského stadionu si poprvé v letošní sezoně našlo cestu více než tisíc diváků, které přilákala na lákavé hokejové menu aktuální domácí družiny i atraktivní soupeř z Kolína. Ochutnávkou prvně jmenované ingredience se bezesporu stala úvodní dvacetiminutovka. Táborští hráči do ní vlétli jako uragán; nešetřili pohybem, poctivostí ve hře ani důrazem v soubojích a k nadšení fanoušků to brzy promítli i do skóre. Už na začátku 4. minuty se zabydlela v útočném pásmu čtvrtá formace kohoutů, Prášek vykouzlil parádní přihrávku na Pejchala a na stadionu poprvé vytryskl gejzír domácího nadšení – 1:0. O tři a půl minuty později – jen chvíli po slabě zakončeném průletu Jana Bárty až před kolínskou branku – vylétly ruce většiny diváků nad hlavu znovu. Zayml vyhrál buly pro Radoše a vzápětí šikovně usměrnil střelu svého spoluhráče mimo dosah brankáře Sejpala – 2:0. V tu chvíli už zbývalo nadšeně hrající táborské družině jediné: využít absolutní nadvlády nad průběhem hry a uštědřit Středočechům rozhodující direkt. Jenže právě to se stalo pro kohouty neřešitelným problémem. Ještě v první třetině připravili Sejpalovi a spol. pořádně horké chvíle při dvou přesilových hrách a zaměstnávali ho i při plném počtu hráčů, jenže kolínský gólman nekapituloval. Klíčový zákrok předvedl šest vteřin před první sirénou, kdy v početní výhodě svého týmu zlikvidoval samostatný únik domácího kapitána Heřmana.

Také v úvodu druhé periody byl Sejpal zaměstnanějším z obou brankářů, přestože jeho spoluhráči vyrukovali na led s viditelně aktivnější hrou. Domácí tým nejprve nevyužil svou třetí přesilovou hru v utkání (faulující Šafránek dostal za zákrok na Zaymla navíc desetiminutový osobní trest) a záhy pohrdl dalšími stoprocentními šancemi. Uniknuvší Dančišin neměl v koncovce patřičný časový komfort a neujala se ani jeho následná gólově vonící kombinace s Heřmanem. V polovině 5. minuty se ke střeleckému tápání kohoutů přilepil i velký kus smůly, to když Šulkova parádní střela zazvonila na tyč kolínské klece. V tu chvíli jakoby bezvadně fungující motor táborské ofenzívy ztratil na výkonu, a rázem se výrazněji přihlásili o slovo i hostující kozlové. Ve 30. minutě vyrobili před táborskou brankou hájenou Šorfem obrovský závar, ale domácí gólman s přispěním svých spoluhráčů náporu soupeře odolal. Ani v dalších minutách se ale slávistický host v sestavě Jihočechů nenudil a rozmnožil doposud chudý výčet svých zákroků. Mužstvo Tábora se vrátilo k nátlakové hře až v závěrečných minutách a Sejpal měl co dělat, aby udržel naděje svého týmu při životě. Do bezpečí odvrátil ostré střely Seidla a Jana Bárty i dorážku Dančišina, a tak zůstal v platnosti dvoubrankový náskok domácího souboru.

Třetí třetina se proměnila v zatím nejtruchlivější epizodu podzimního účinkování táborského celku. Trenéři hostů výrazně zredukovali sestavu a její ústřední opory téměř neslézaly z ledu. Úlohy vůdce kolínské rebelie se ujal útočník Šafránek. Už v polovině 43. minuty dostal od domácí nechtěný dar v podobě chybné rozehrávky a z luxusní střelecké pozice mezi kruhy nedal Šorfovi ani tu nejmenší šanci zasáhnout – 2:1. V úvodu 48. minuty se hráč s číslem 88 na bílém dresu zaskvěl v jiné roli. Pouhých šestnáct sekund po vyloučení táborského Dančišina za podrážení vyslal od zadního mantinelu povedenou „žabičku“ na hůl spoluhráče Zumra, a ten jeho nabídku přetavil ve vyrovnávající zásah – 2:2. Herní pohoda se s tímto momentem okamžitě přestěhovala na stranu středočeského týmu, zatímco táborští hráči marně hledali záchytný bod a bojovali s očividnou nervozitou. A když pak v 55. minutě využili Kolínští zásluhou obránce Pýchy i další přesilovou hru, ocitla se euforie definitivně na straně hostů - 2:3. Brankář Šorf sice dokázal ve zbylých minutách vychytat tutovky renomovaných střelců Stehlíka a Šafránka, stejně úspěšný byl ale i jeho protějšek Sejpal, který lapil šance Pejchala, Havelky i Šulka. Po závěrečné siréně se tak po ledě neprojela tradiční vítězná lodička, ale oslavy propukly v jiném rohu ledové plochy pod nadšenou skupinkou kolínských příznivců.

Slovo trenéra

Arpád Györi, trenér HC Tábor: „Do zápasu jsme výborně vstoupili a soupeř vůbec nevěděl, jak má reagovat a co hrát. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení, byli jsme na koni a po dvou třetinách zápas mohl, a hlavně měl být rozhodnutý. Bohužel to dopadlo přesně opačně. Utkání nám zhatila nízká produktivita i zbytečné fauly. Po snižujícím gólu soupeře byla navíc na hráčích patrná nervozita a hra se nám zhroutila. Prohráli jsme si zápas sami a můžeme se zlobit jen a jen na sebe. Nemůžeme pochopitelně stále jen vyhrávat a není to tragédie, ale něco takového by se nám stávat prostě nemělo. Mrzí nás to o to víc, že na hokej přišlo tolik diváků, kteří byli výborní.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality