Táborští favoritovi sympaticky vzdorovali, ten přesto nepřipustil žádné komplikace

20.12.2018 01:00, autor: Pavel Šácha

Táborské druholigové hokejisty zavedl program předposledního letošního kola na žďárské Bouchalky. V duelu s aktuálně vedoucím týmem tabulky se senzace nekonala a kohouti si přes veškerou snahu odvezli z ledu Plamenů hladkou porážku 1:6.

Táborští favoritovi sympaticky vzdorovali, ten přesto nepřipustil žádné komplikace

Žďár nad Sázavou - HC Tábor

6:1 (2:0, 3:0, 1:1)

Středa, 19.12.2018 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 4. Bureš (Wasserbauer, Čermák), 6. Hasoň (Kovářů, Pleva), 33. Čermák (Kolda), 33. Kunstmüller (Kuřítko, Stehlík), 35. Wasserbauer (Peslar), 42. Peslar (Lojek) - 57. Drda (Zayml, Blažek).

Rozhodčí: Reich - Musil, Komínek.   Vyloučení: 6:8 - navíc Jícha OK, POleva 10 minut OT (oba Žďár).   Využití: 3:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 41:41   Diváci: 592

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Sláma – Kolda, Koželuh, Lojek, Pleva, Hort, Peslar – Kovářů, Prokš, Kunstmüller, Bureš, Kadlec, Čermák, Krupka, Jícha, Kuřítko, Hasoň, Stehlík, Wasserbauer

HC TÁBOR: Novák (Dudáček) - Havran, Hajič, Skočovský, Adam, Dvořák, Bouška - Blažek, Zayml, Drda - Prášek, Sladkovský, Březina - Pechánek, Hrala, Pípal.

 


Domácí celek vyrukoval na táborskou družinu velmi zhurta a od začátku ji svíral jako v kleštích. Už po třiasedmdesáti vteřinách vyústily jeho manévry ve vyloučení Pípala a v následné přesilovce soupeře se dostal brankář Novák pod ohromný tlak. Sedm žďárských pokusů v oslabení pochytal, domácí nápor však pokračoval a důsledný Bureš z něj dorážkou do odkryté branky vytěžil první gól zápasu – 1:0. Na konci 5. minuty usedl za katr Zayml a domácí celek znovu nekompromisně udeřil. Po nepříliš standardní přesilovkové situaci v podobě přečíslení tři na dva se trefil Hasoň a po necelých šesti minutách vedl favorit už 2:0. Namlsaní fandové Plamenů očekávali další ofenzivní manévry svého mužstva, jeho motor ale v následujících minutách pozbyl dosavadního výkonu. Naopak Táborští nabrali dech, zlepšili pohyb a čelili žďárské družině překvapivou aktivitou. Domácí gólman Sláma měl poprvé starosti v úvodu 8. minuty, kdy horko těžko dosáhl lapačkou na sraženou Práškovu střelu směřující do jeho protipohybu. Ryzí brankovou příležitost si ovšem snaživí hosté nevytvořili. Nebezpečím zavoněly pouze střelecké pokusy Pípala, Pechánka a Hajiče, ale první dvě skončily v náručí Slámy a třetí branku minula. Podstatně více práce měl táborský gólman Novák, který v první části hry zastavil sedmnáct z devatenácti střel soupeře.

V první polovině prostřední periody zaskočili kohouti žďárský soubor aktivní hrou, jejich poměrně sympatický herní projev ovšem znovu postrádal kýžený efekt. V úvodu pohrdli více než půlminutovou přesilovkou pěti proti třem a neujaly se ani některé další možnosti včetně šance Blažka ze 30. minuty. S příchodem druhé poloviny střetnutí a přísným vyloučením Sladkovského (odvolat se ho pokoušel i sám faulovaný domácí hráč) se táborské naděje na příznivý výsledek ze ždárských Bouchalek rozplynuly. Po minutě početní převahy Plamenů trefil Čermák šťastně, leč pohotově malou skulinku mezi tyčí a Novákovým betonem – 3:0. O pouhých čtyřicet vteřin později sehráli domácí příkladně situaci dva na jednoho a Kunstmüller zvýšil na 4:0. Za necelé dvě minuty vedl lídr tabulky už 5:0, to když se z prostoru mezi kruhy trefil Wasserbauer. Kontrovat mohl v oslabení Sladkovský, ale Slámu nepropálil. V závěru druhé třetiny vpluly poprvé do průběhu utkání emoce a doplatil na to žďárský Jícha, jenž si ke dvěma minutám vysloužil dvě „desítky“ a zápas pro něj skončil.

Se závěrečnou sirénou prostředního dějství si vysloužil dvě minuty Skočovský, což zkušenému soupeři usnadnilo vstup do poslední dvacetiminutovky. Osm vteřin před návratem táborského beka na led se prosadil produktivní obránce Peslar a uzavřel půltucet domácích branek – 6:0. Za tohoto stavu si vytvořili dvě šance i Jihočeši, ale Prášek ve vyložené pozici u tyče minul pas Dvořáka a Hrala zakončil výpad dva na jednoho střelou mimo. Ve 48. minutě tleskal stadion táborskému obránci Dvořákovi, který odvolal trest pro jednoho ze žďárských hráčů. Možná o to víc si hosté zasloužili alespoň čestný gólový úspěch, o který se v 57. minutě postaral Drda po hezké přihrávce Zaymla zpoza branky – 6:1. V poslední minutě mohl ještě poupravit skóre zápasu domácí kapitán Pleva, ale v přesilovce pouze orazítkoval tyč Novákovy svatyně.

Překvapení na úkor velkého favorita se tedy na Bouchalkách po zásluze nekonalo. Opticky byl sice obraz hry pro táborský tým vcelku lichotivý, ale domácí hokejisté projevili daleko více sebevědomí, rozvahy, hokejové vyspělosti a kvality v důležitých situacích před oběma brankami.                

Slovo trenéra

Arpád Györi, trenér HC Tábor: „Do začátku zápasu se promítl velký respekt před soupeřem. Ten toho využil, hned v úvodu nás zatlačil a dvakrát skóroval po našich vyloučeních. To nás samozřejmě dostalo dolů, ale v další fázi zápasu jsme opticky přece jen srovnali hru. Ve druhé třetině jsme bohužel po chybě rozhodčího hráli další oslabení a soupeř v něm šťastnou střelou zvýšil na 3:0. Řekl bych, že bruslařsky jsme od druhé třetiny soupeři konkurovali. Bohužel se ukázalo, že nás v důležitých situacích, ať už před vlastní brankou nebo v koncovce, limituje horší dovednost oproti hráčům soupeře. Výsledek je pro nás možná trochu krutý; zápas jsme až na ten úvod odehráli důstojně a s velkým úsilím. Těší nás, že kluci neskládali zbraně, ale Žďár má prostě vyšší kvalitu a vyhrál samozřejmě zaslouženě. Teď se musíme co nejlépe připravit na poslední letošní zápas v Novém Jičíně.“        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality