Táborští bojovníci zdolali v parádní bitvě pražskou Kobru, diváci nudou netrpěli

15.02.2020 17:39, autor: Pavel Šácha

Více než šestnáct stovek diváků, kteří se nechali nalákat na sobotní druholigový duel mezi táborskými hokejisty a Kobrou Praha, nemuseli svého rozhodnutí ani na okamžik litovat. Šedesát minut hry jim naservírovalo velmi kvalitní a pohlednými momenty prošpikovaný duel, ve kterém navíc domácí mužstvo vyválčilo zaslouženou tříbodovou kořist. Především druhá část střetnutí byla možná nejpovedenější epizodou jeho dosavadního sezónního účinkování.

Táborští bojovníci zdolali v parádní bitvě pražskou Kobru, diváci nudou netrpěli

HC Tábor - HC Kobra Praha

4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Sobota, 15.2.2020 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 10. Černý (Matušík), 28. Zayml (Blažek, Dančišin), 30. Matušík (Černý, Šulek), 38. Seidl (Zayml, Černý) - 11. Tondr (Bříška, Šťastný), 37. Bříška (TS), 57. Tondr (Bříška).

Rozhodčí: Pokorný - Horký, Roupec.   Vyloučení: 2:4 - navíc Bříška (Kobra) proměnil trestné střílení.   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 3:1, 4:2, 4:3   Střely: 27:27   Diváci: 1622

HC TÁBOR: Šorf (M. Novák) - Havran, Hajič, Černý, Havelka, Skočovský, Radoš, Beran - Březina, Bárta, Heřman - Seidl, Matušík, Šulek - Blažek, Zayml, Dančišin - Prášek, Řepík, Pejchal.

HC KOBRA PRAHA: Wolf (Lenger) - Mrkvička, Šteiner, Duda, Knesl, Šefl, Popela, Pelant - Bříška, Tondr, Šťastný, Heldák, Bárta, Petrov, Davídek, Furch, Smejkal, Antončík.


Od úvodních momentů první třetiny bylo zřejmé, že se diváci v ochozech rozhodně nebudou nudit. Už po dvaceti vteřinách prosvištěl až před brankáře Wolfa domácí Bárta, ale na přesné zakončení mu nezbyl čas. Pražané odpověděli hned z protiútoku, ale požár před táborskou klecí uhasil Šorf. Ve 3. minutě si Blažek vykoledoval faul na obránci Dudovi, přes častou střelbu adomácích hráčů ale neměl Wolf v oslabení svého týmu vyloženě těžkou práci. Na konci 5. minuty se prodral až do zakončení Matušík, ale nestihl ho zakončit. O tři minuty později zůstal sám před táborskou brankou Furch, ale jeho spoluhráč ze Slavie Šorf prostor u levé tyče vykryl a ze šance sešlo. V úvodu 12. minuty si táborští diváci poprvé zajásali. Matušík zatáhl puk do třetiny, krásnou zpětnou přihrávkou našel Černého, a ten měl mezi kruhy dostatek času přesně zamířit - 1:0. Radost modro-bílých barev z vedoucí trefy ovšem trvala jen kratičkých jednadvacet vteřin, a najednou bylo vyrovnáno. Po naučené jablonecké akci vyzval Bříška k úniku kolem pravého mantinelu Tondra a jeho střela dosvištěla k pravé tyči dříve než Šorfův beton - 1:1. Tímto nerozhodným výsledkem také rušná a vyrovnaná třetina skončila, přestože si v jejím závěru oba celky zahrály po jedné přesilovce.

Druhou třetinu rozehráli táborští hokejisté výtečně. Velmi aktivní hrou přiváděli defenzívu Pražanů do úzkých, ale za necelých sedm minut hry nedoputovala žádná z deseti střel na místo určení. Až v čase 27:12 se kohoutům zadařilo – parádní střídání jejich třetí formace vyvrcholilo šikovným uvolněním Blažka za brankou a jeho přihrávku kolem bližší tyče přetavil Zayml neomylně v rozdílový gól – 2:1. Tento povedený okamžik strhl nezastavitelnou lavinu táborských ofenzivních akcí a pohledných hokejových momentů. Ten nejexkluzivnější přichystal příjemně naladěným divákům Matušík, jenž na sklonku první poloviny zápasu doslova vykoupal brankáře Wolfa a za jeho zády zasunul puk k levé tyči opuštěné klece – 3:1. Jen o pár desítek vteřin později se divákům připomněla i čtvrtá řada. Její nápor vyústil v Řepíkovu ránu do tyče a dorážku Pejchala, která za ležícím brankářem Kobry jen těsně minula pravou tyč. Na konci 32. minuty pomohla Wolfovi konstrukce branky znovu – tentokrát zvonila její horní část po střele Seidla. Hostující gólman se následně zapotil při průniku J. Bárty a musel být v očekávání dalšího obléhání své klece, neboť se jeho spoluhráč M. Bárta provinil proti pravidlům a táborští hráči stanuli na prahu přesilové hry. Jenže právě v jejím úvodu je postihla nečekaná nepříjemnost. Nepovedenou přihrávku mezi obránci zachytil Tondr, řítil se sám na Šorfa a Černý ho dokázal zastavit jen za cenu faulu, po kterém následovalo trestné střílení. K jeho exekuci se postavil fantom druholigové produktivity Bříška a povedeným blafákem potvrdil svou mimořádnou pohodu – 3:2. Hokejová spravedlnost ovšem včas pootevřela oči a ještě v pokračující početní převaze vrátila na stranu Jihočechů „alespoň“ dvoubrankový náskok. Postaral se o to Seidl, který si našel Wolfem vyražený kotouč po střele Černého a vrátil ho do toho správného prostoru – 4:2. Tento průběžný výsledek už vydržel na světelné kostce až do druhé sirény, což bylo pro Pražany milosrdným vyjádřením poměru sil na hřišti. Sami totiž s výjimkou zmiňovaného trestného střílení táborskou klec prakticky neohrozili; největší nebezpečí představovali pro Šorfa vlastní spoluhráči, přesněji řečeno nečekaná Matušíkova zpětná přihrávka či nedomluva mezi s obráncem Skočovským při rozehrávce za brankou.

O co méně zaměstnávali hokejisté Kobry obranu kohoutů v prostřední periodě, o to více práce měl domácí brankář ve třetí části hry, především pak v její druhé polovině. Mužstvo z pražského Braníku vyrukovalo do závěrečného dějství s viditelnou touhou po výsledkovém obratu, ale dlouho to nevedlo k žádným šancím. Na druhé straně se domácím otevřel prostor ke třem přečíslením, všechna ale zhatila špatná finální přihrávka. Obraz hry proměnila až tutovka hostujícího kapitána Antončíka, který se na konci přesilovky šikovně uvolnil přes obránce, ale svůj souboj s brankářem Šorfem prohrál. Jeho akce ovšem zvýraznila ofenzivní ladění Pražanů, a protože domácí celek zároveň upadl do přílišné pasivity, dostavil se očekávaný tlak Kobry. Počet zásahů táborského gólmana utěšeně narůstal, ale dlouho představoval pro hosty nepřekonatelnou překážkou. Až v čase 56:59 musel Šorf přece jen kapitulovat, to když Bříška neohroženě zavezl puk za jeho branku a ještě stihl šikovnou přihrávkou vybídnout ke skórování svého parťáka Tondra4:3. Koncovka střetnutí tím dostala dramatickou zápletku a příznivci domácí družiny trnuli v obavách o těsné vedení svého týmu. Táborští hráči ovšem tentokrát nezpanikařili a zvládli závěrečné minuty střetnutí včetně soupeřovy hry bez brankáře na podtrženou jedničku. Odměnou se jim stala potřebný tříbodový zisk okořeněný zaslouženým potleskem spokojených diváků.

Slovo trenéra

Arpád Györi, HC Tábor: „Řekl bych, že se hrál opravdu kvalitní hokej. První třetina zápasu byla vyrovnaná. My jsme sice byli co do počtu střel aktivnější, ale hodně jich končilo mimo branku. Druhou třetinu jsme odehráli výborně a už v ní jsme jednoznačně mohli zápas rozhodnout ve svůj prospěch. Nešťastný moment v naší přesilové hře a následné proměněné trestné střílení sice mohlo dostat soupeře zpět do hry, ale důležité bylo, že se nám povedlo ještě v téže přesilovce vstřelit čtvrtý gól. Ve třetí části jsme určitě nechtěli být pasivní, nakonec jsme ale soupeři zbytečně darovali dost prostoru, a ten má hráče, kteří toho dokážou využít. Podařilo se mu snížit na 4:3 a v tu chvíli jsme měli obavy o výsledek, nutno ale říct, že závěr zápasu zvládli kluci výborně. Musím jim za jejich výkon v utkání poděkovat, odmakali ho a z celkového pohledu to byl hokej, který se musel divákům líbit.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality