Táborská nadvláda nad derby se třásla v základech, přesto Králové znovu padli

05.01.2022 15:52, autor: Pavel Šácha

Hegemonie táborských barev v bitvě o vládu nad druholigovým jihem nadále pokračuje. Na dlouhotrvající dominanci kohoutů ve vzájemných střetnutích s Pískem nic nezměnilo ani čtvrté sezonní derby, ze kterého si Králové odvezli k Otavě porážku 5:7. Pravdou je, že písecká družina už dlouho nebyla tak blízko k poboření táborských hradeb, když na konci třetiny vedla dokonce o dva góly. Přesto nakonec odtáhla od modro-bílého hokejového chrámu s nepořízenou.

Táborská nadvláda nad derby se třásla v základech, přesto Králové znovu padli

HC Tábor - IHC Králové Písek

7:5 (3:3, 1:2, 3:0)

Středa, 5.1.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 3. Endál (Seidl, Černý), 4. Radoš (Matušík, Seidl), 20. Dančišin (Hasman, Endál), 40. Šulek (Hasman, Matušík), 47. Černý, 58. Matušík (Endál, Hajič), 60. Hasman (Hajič, Šulek) - 6. Tampier, 14. Dudáček (Sýbek), 17. Čížek (Bednařík), 30. Dudáček (Sýbek), 37. Čížek.

Rozhodčí: Reich - Kubíček, Roupec.   Vyloučení: 5:7   Využití: 4:2   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 40:26   Diváci: 990

HC TÁBOR: Kolář (37. Dvořák) - Zíb, Hajič Černý, Havelka, Pařízek, Radoš, Hubata - Seidl, Matušík, Šulek - Hasman, Dančišin, Endál - Prášek, Zayml, Bárta - Švec, Matiášek, Chocholoušek.

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: Kříž (Buchta) - Kouba, Dudáček, Tampier, Dosek, Hail, Novák, Turek - Sýbek, Šuhaj L. Volf, Čížek, Bednařík, J. Volf, Brož, Januška, Rod, Novotný.


Z času vyhrazenému čtvrtému sezonnímu střetu dvou jihočeských rivalů neuběhly ani čtyři minuty a Táborští měli v kapse dvoubrankový náskok. V čase 2:19 potrestal vyloučení J. Volfa domácí snajpr Endál a o devadesát dva vteřin později zapadla za brankáře Kříže svižná střela Radoše od modré čáry – 2:0. Akcie hostů, nabitých sebevědomím po dvou předchozích venkovních výhrách, v tu chvíli výrazně poklesli a vzduch zavoněl další táborskou kanonádou. Jenže osud si pro středeční souboj připravil úplně jiný scénář. V 6. minutě domácí umožnili soupeři první delší pobyt před svou branku a hned z toho byla pohroma. Obránce Tampier nasměroval puk před Kolářovu klec a puk odražený od brusle bránícího hráče skončil za zády táborského gólmana – 2:1. Nešťastný moment měl na hru favorita podstatně bolestnější dopad, než by kdokoliv očekával. Táborští se topili v nepřesnostech a ztrátách kotouče, slevili na pohybu a po jejich aktivitě rázem nebylo ani památky. Naproti tomu hosté od Otavy prokázali sílu i srdce bojovníků a podařilo se jim iniciovat herní i výsledkový obrat. V polovině 13. minuty, kdy domácí pykali za špatné střídání, narýsoval Sýbek krásnou přihrávku na Dudáčka, jenž z pár centimetrů uklidil puk do prázdné táborské branky – 2:2. Další početní výhodě Králů při vyloučení Endála se sice hráči v bílých dresech ubránili, téměř vzápětí ale zapomněli před svou brankou Čížka, jenž neomylně stvrdil svou střeleckou superformu – 2:3. Na konci 17. minuty se tleskalo domácímu útočníku Matušíkovi, jenž se ani za nepříznivého stavu nerozpakoval odvolat odpískaný faul na svou osobu. Jeho gesto fair play nakonec nebylo jediným hřejivým okamžikem závěru první části. Pouhých dvaadvacet vteřin před sirénou našel Hasman prudkou a přesnou přihrávkou před brankou Dančišina, jenž se za svou důslednost odměnil vyrovnávající trefou – 3:3.

Od druhé třetiny očekávala většina domácích fanoušků mohutnou ofenzívu svého týmu provoněnou gólovou radostí, nic z toho se ale nekonalo. Táborští hokejisté sice působili aktivnějším dojmem, ale když už se přes písecký val prodrali do nějaké šance, ztroskotali na výtečně chytajícím Křížovi. Hráči Písku navíc i nadále využili každou příležitost k bleskové zteči a na rozdíl od kohoutů si tentokrát tykali s efektivitou v zakončení. Na konci 29. minuty zastavil „obránce“ Hasman rozjetého Šuhaje jen za cenu faulu a v následné přesilovce hosté udeřili – Novákovo nahození od modré před Kolářem šikovně tečoval L. Volf a vrátil svému týmu vedení – 3:4. Táborské mužstvo na rozdíl od svého soka následnou početní výhodu pokazilo a stihl ho za to trest. V úvodu 36. minuty prosvištěl Čížek ze svého pásma až do útočné třetiny a nachytal Koláře pohotovou střelou na bližší tyč – 3:5. V tento moment pro domácího brankáře utkání skončilo a své místo přepustil parťákovi Dvořákovi. Ten ve zbytku druhé části žádnou ošemetnou situaci řešit nemusel, naopak jeho protějšek Kříž byl plně zaměstnaným mužem. V závěru třetiny se písečtí mladíci Brož a Kouba dvakrát provinili na Endálovi a Táborští díky tomu získali pevnější půdu pod nohama. Dvacet vteřin před koncem prostřední periody odčaroval kouzlo z Křížovy výstroje Šulek, jenž zúročil Hasmanův pas a těsně před odchodem do šaten zajistil svému týmu kontakt s píseckým rivalem – 4:5.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupil tým Tábora v proházeném složení jednotlivých formací a s úkolem obrátit skóre zápasu ve svůj prospěch. Základ ke splnění této nelehké mise vystavěl úvod 47. minuty. Po faulu Janušky na Dančišina se domácí ocitli v další početní převaze a už potřetí v ní udeřili – obránce Černý nikterak neotálel se střelou od modré a jeho pokus zaregistroval Kříž až v době, kdy puk pleskl o síť za jeho zády – 5:5. Hostující soubor sice ani poté neslevil ze svého nasazení a píle, jenže lídr tabulky právě v tu chvíli nabyl své obvyklé síly a bylo zřejmé, že se o bodovou kořist nechce dělit. Rozhodující moment střetnutí se narodil v čase 57:53 a nesl podpis zkušené dvojice Endál – Matušík. Prvně jmenovaný si při výpadu do útočné třetiny počkal na vhodný okamžik pro přihrávku a jeho spoluhráč celou akci zakončil neomylným blafákem – 6:5. Ve stejném čase si pustil pusu na špacír písecký Čížek a oslabil svůj tým pro případnou snahu o vyrovnání. Hosté sice zkusili i tak odvolat brankáře a vyslat místo něj hráče do pole, namísto vyrovnání jim ale definitivně ukradl šanci na body Hasman, jenž poslal puk do prázdné klece a stanovil konečný výsledek – 7:5.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Písečtí u nás potvrdili zlepšenou formu a jednoznačně odehráli jedno z těch lepších derby. Nám se povedl vstup do zápasu, kdy jsme brzy vedli 2:0 a měli i další šance. Nic nenasvědčovalo tomu, že bychom soupeře měli pustit do hry. Kontaktní gól soupeře byl sice víceméně nešťastný, ale pak jsme se bohužel sami dostali do potíží a vrátili Písek do zápasu svoji špatnou hrou, která jednoznačně nesplňovala to, co jsme si řekli. Hosté toho využili a my prohrávali už o dva góly. Důležitým momentem byla kontaktní branka v závěru druhé třetiny a samozřejmě i vyrovnání na 5:5. Závěr zápasu už zase ukázal naši sílu a zápas jsme nakonec zvládli, což je důležité. Přes všechny potíže to pro nás bylo užitečnější a poučnější utkání, než kdybychom vyhráli nějakým výrazným rozdílem. Museli jsme bojovat a hrát o vítězství až do konce. Rozhodně bychom se ale měli něčeho podobného vyvarovat.“  

 

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

Starší aktuality