Tábor chtěl slavit, ale zavládlo ticho... Soupeř z Prahy si vynutil domácí rozhodující zápas

28.03.2015 21:27, autor: Pavel Šácha

Město nad Jordánem se v sobotu těšilo na mohutný gejzír hokejové euforie, ale místo toho ho zalilo chladné zklamání. Před čtvrtým střetnutím semifinálové série měli jeho reprezentanti na hokejkách mečbol, ten ale neproměnili a sérii s Kobrou Praha rozhodne až pondělní pátý duel na soupeřově ledě.

Tábor chtěl slavit, ale zavládlo ticho... Soupeř z Prahy si vynutil domácí rozhodující zápas

HC Tábor - HC Kobra Praha

2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Sobota, 28.3.2015 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 19. Krätzer (Seidl, havran), 47. Krätzer (Březina) - 6. Kocman, 32. Pohl (Slanina, Malý), 48. Půlpán (Malý, Pohl).

Rozhodčí: Kopeček, Škrobák - Kozlík, Rampýr.   Vyloučení: 5:10   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 1:0   Průběžné skóre: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3   Diváci: 2420

HC TÁBOR: Panec - Černý, Havran, Kanov, Hlaveš, Heršálek, Dvořák, Hájek - Kellner, Krätzer, Seidl - Kolomý (41. Zayml), Matušík, Mařík - Blažek, Boháč (41. Pechánek), Březina.

HC KOBRA PRAHA: Bílek - R. Verbík, Cafourek, Švaříček, Pohl, Ton - Malý, Strnad, Čurda, Slanina, Borovanský, Jakeš, Kocman, Paris, Půlpán, Kalla.

I. třetina

Úvodní dějství jasně ukázalo, jak těžký zápas na domácí hráče čeká. Zápas začal poměrně opatrně; první zdvořilosti si oba celky vyměnily po zahřívacích dvou minutách. Táborského gólmana Pance vyzkoušel Borovanský, na druhé straně se natahoval do šance Březina, ale nestihl přihrávku Boháče lépe usměrnit. Na začátku 4. minuty se proháčkoval do šance Matušík, byl faulován a před Kohouty se otevřela výhoda první početní převahy. V ní zůstalo domácí mužstvo obvyklému standardu hodně dlužno a na hostujícího Bílka nesměřovala jediná střela. Na konci 6. minuty Táborští chybovali v rozehrávce a stihl je za to nemilosrdný trest, to když Kocman vystřelil z poměrně velkého úhlu a trefil volný horní roh Pancovy klece – 0:1. V polovině 10. minuty se ocitl před Bílkem Krätzer, ale z první trefil jen lapačku pražského gólmana. Závěr úvodního dějství ovšem domácím hokejistům vyšel a publikum se dostalo ještě do většího varu. V 17. minutě ještě pohrdl stoprocentní šancí Mařík, který zamířil mimo, ale brzy poté byl faulován Jakešem a Pražané šli znovu do čtyř. Tentokrát už v domácí přesilovce udeřilo. V čase 18.16 se po střele Kellnera dostal puk ke Krätzerovi, první střelu ještě Bílek za svá záda nepustil, ale napodruhé už zamířil neomylně – 1:1.

II. třetina

Zahajovací minuty druhé části se obešly bez výraznějšího vzruchu. Až v úvodu 26. minuty vystrašil Bílka odražený kotouč po náporu třetí formace.  Na konci 6. Minuty fauloval Pohl Krätzera. Následnou přesilovou hru otevřela neproměněná příležitost Matušíka, ta byla ovšem pohříchu jediným rušným okamžikem před Bílkovou klecí. Na konci 30. minuty prosvištěl mezi dvěma obránci až před klec Kobry Kellner, ale Bílek udržel puk před brankovou čarou. Jakkoliv Táborští svírali aktivitu ve svých rukách a před hostující svatyní bylo stále častěji rušno, o třetí změnu skóre se postaral soupeř z hlavního města. Ve 32. minutě se jeho hráči při hře čtyř proti čtyřem na delší dobu nastěhovali před Pance, a hned sklidili gólovou úrodu, když za záda táborského gólmana zapadla tečovaná střela Pohla - 1:2. Jen pár vteřin poté měl gól na hokejce Mařík, ale Bílek vysunul beton k tyči včas. Když pak na začátku 39. minuty neskončila brankou ani další stoprocentní příležitost Matušíka, přenesli si Jihočeši do poslední části jednogólové manko.

III.třetina

Hned v úvodu závěrečné dvacetiminutovky zaklepala na dveře táborské střídačky jedinečná příležitost srovnat krok, to když se v krátkém sledu po sobě odporoučeli na trestnou lavici hostů Švaříček s Cafourkem. Domácí strávili téměř dvě minuty v trvalém tlaku, na branku Pražanů pršely střely, ale na rozdíl od předchozích střetnutí neměla gólové parametry ani jedna. Domácí převahu utnulo až vyloučení Pechánka a následná přesilovka Kobry. A právě v tu chvíli se hrál nejdůležitější časový úsek utkání. V čase 46:21 zabojoval v útočném pásmu Březina a ještě stihl najít přesně Krätzera, který znovu potvrdil roli kanonýra – 2:2. Táborský stadion zahřměl nadšením a proměnil se ve vroucí kotel. Jen o pár desítek vteřin později ovšem nastala u Jordánu doba ledová. Na konci pokračující přesilovky, či spíše s příchodem vyloučeného táborského forvarda na led se narodil závar před Pancem , který ukončila přesná dorážka Půlpána po ledě – 2:3. Zbytek poslední části hry vystihuje nejlépe slovo zmar. Táborští hráči dřeli do úmoru, přinášeli si na led maximální úsilí, ale s ním stále častěji i ohromnou porci nervozity. Vrátit euforii do domácích řad mohli v dalších slibných pozicích Matušík i Mařík, ale obě střely skončily mimo branku. Na druhé straně se při vyloučení Černého dostal do brejku Jakeš a jeho dělovka orazítkovala horní tyč. V čase 58:37 právě kapitán Pražanů fauloval Maříka, což byl impuls pro domácí střídačku, aby si vzala oddechový čas a odvolala gólmana Pance z branky. Šestice táborských hokejistů se v power play prodrala k jedinému nebezpečnému okamžiku, kdy zůstal puk ležet u pravé tyče Bílkovy branky, ale z rámce celého střetnutí ani tato situace nevybočila.

Po závěrečné siréně propuklo žluto-modré klubko hráčů Kobry v jásot. A Táborští? Ti mají dva dny na to, aby ze sebe setřásli obrovskou tíhu porážky. Válka ještě neskončila, a stejně těžký „poslední“ krok teď musejí učinit Pražané.  Zápas se hraje na pražském Braníku v pondělí od 18 hodin.

Z táborské šatny

Tomáš Matušík, trenér HC Tábor: „Ať chceme nebo ne, každý měl v hlavě, že to můžeme ukončit. Místo toho musíme zítra na trénink a v pondělí do Prahy… Kromě druhého zápasu na našem ledě to bylo vždycky o gól. Kobra je samozřejmě možná nejlepším týmem téhle skupiny a má strašně silné hráče. Nám naopak utíkali z nervozity puky a celkově nás dnes ten hokejový Pánbůh nepolíbil. Například v té poslední třetině bylo to úsilí až za hranou, ale prostě nám nebylo souzeno.  To ale není výmluva. Nebylo příjemné vidět kluky po zápase v šatně, jak mají hlavy dole a je tam úplné ticho.  Ještě jsme ale válku neprohráli. Lidé byli skvělí, přišlo jich hodně a musíme jim strašně moc poděkovat. O to víc nás tohle všechno mrzí. Doufám, že jsme je zklamali jen výsledkem, a ne přístupem. Můžeme jim slíbit, že uděláme sto deset procent pro to, abychom jim vrátili hokej do Tábora ještě v dubnu.“                

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality