Špatný start, mohutné procitnutí, a pak totální kolaps! A Příbram triumfovala

16.02.2022 13:18, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté si ve středu dojeli do Příbrami pro potřebnou výsledkovou facku a kupu studijního materiálu před blížící se vrcholnou částí sezony. Základy jejich osmibrankové porážce postavil už nepovedený start do utkání, který vyústil ve dvougólové manko po první části hry. Druhou třetinu už Jihočeši upekli z jiného těsta, a přestože poměrně brzy inkasovali třetí gól, následně zahnali nabuzeného soupeře do defenzívy a na ledě vládli. Díky trvalému náporu a výrazné střelecké převaze se do čtvrté minuty poslední periody propracovali ke snížení na rozdíl jediného gólu, téměř vzápětí je ale zmrazil čtvrtý gól Středočechů. A dál? Zmar, kolaps, beznaděj a znehodnocení veškeré dosavadní snahy…

Špatný start, mohutné procitnutí, a pak totální kolaps! A Příbram triumfovala

HC Baník Příbram - HC Tábor

8:3 (2:0, 1:1, 5:2)

Středa, 16.2.2022 18:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 7. Rohlík (Josefus, Saňa), 19. Josefus (Rohlík, Malý), 24. Gengel (Zdeněk), 45. Kutlák (Havlín, Tlačil), 46. Gengel (Seniov), 47. Kutlák (Rohlík, Josefus), 49. Malý (Josefus, Saňa), 57. Rohlík (Josefus, Malý) - 28. Hasman (Hajič, Endál), 44. Zayml (Seidl, Endál), 60. Endál (Hasman, Dančišin).

Rozhodčí: Glanc - Gregar, Hlinka.   Vyloučení: 7:4   Využití: 3:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 3:0, 3:2, 8:2, 8:3   Střely: 34:48   Diváci: 279

HC BANÍK PŘÍBRAM: Šorf (Jiroušek) - Kutlák, Vinš, Hlaváček, Havlín, Malý, Jelínek, Zdeněk, Saňa - Gengel, Tlačil, Panna, Bečvář, Josefus, Rohlík, Pinkas, Chlouba, Furch, Seniov, Kraus, Svoboda.

HC TÁBOR: Kolář (49. Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Radoš, Hubata - Hasman, Dančišin, Endál - Seidl, Zayml, Prášek - Chocholoušek, Zíb, Matiášek.


Vstup do zápasu dvou čelních týmů tabulky jako by nesměle, leč varovně předznamenal konečné resumé. Hosté z Tábora se už v prvním střídání octili pod tlakem, a přestože se z něj postupem času vymanili, mnohem nebezpečnější byl jejich protivník.  V prvních velkých šancích mu ještě zkazily radost výtečné zákroky Koláře, ale na konci 7. minuty Táborští už poněkolikáté nedostali puk z obranného pásma a stihl je za to trest v podobě bezproblémové gólové dorážky Rohlíka1:0. Další minuty provázela zvýšená střelecká aktivita Jihočechů, ale s výjimkou dvou pokusů Práška v početní výhodě neměl domácí gólman Šorf důvod k obavám. V době, kdy se dalo hovořit o určité optické převaze táborského týmu, přišla další pohroma. Na trestnou lavici hostů usedli v krátkém sledu po sobě Kříž s Pařízkem a Příbramští více než minutovou přesilovkou pěti proti třem nepohrdli. Jejich stahující se smyčka v útočném pásmu vyústila v parádní ránu Josefuse z mezikruží, kterou zastavila až síť Kolářovy klece – 2:0. Zbytku oslabení už se modro-bílí ubránili a odcházeli do šaten s dvoubrankovým mankem.

Do druhé části vstoupili táborští hráči slibně, jenže už po třech minutách hry vyrobili hrubku v rozehrávce a matador Gengel si s koncovkou svého úniku věděl rady – 3:0. Jen o pár desítek vteřin později fauloval domácí Hlaváček v jasné šanci Dančišina a kohouti stanuli na prahu druhé početní výhody. Na rozdíl do minulé i budoucích přesilovek ji odehráli výtečně; při dvou obrovských závarech před domácí brankou musel její strážce Šorf čarovat a následně mu dokonce pomohl tyč při střele Dančišina. Od této pasáže druhé části se táborští hokejisté nadechli k poměrně mohutné ofenzívě a prožívali nejsvětlejší pasáž celého zápasu. Na konci 29. minuty jim to vyneslo potřebný gólový impuls, který vzešel ze střely Hajiče a následné důsledné práce Hasmana před soupeřovým brankovištěm – 3:1. Jedinečná příležitost k výsledkovému obratu se hostům naskytla mezi 34. a 36. minutou, kdy je prohřešky Josefuse a Tlačila pozvali do minutu a půl dlouhé přesilovky pět na tři. Tu jim záhy protáhl o další desítky vteřin nedovolený zákrok Chlouby, jenže žádná ze střel mířících na příbramského gólmana neměla potřebné parametry. V platnosti tak zůstal stav 3:1.

Závěrečné dějství začalo pro soubor od Jordánu téměř idylicky. Po velké šanci Hasmana, jenž se však dostal až příliš blízko Šorfa, našel Seidl krásnou křížnou přihrávkou Zaymla, a ten ji zužitkoval ve snížení na 3:2. Na hráčské lavici hostů propuklo nadšení z kontaktní branky a vzhledem k předchozímu vývoji si mohlo její osazenstvo směle dělat nárok na vyrovnání. Jenže uplynula jen půlminuta a další chyba kohoutů založila nové příbramské přečíslení, který ze druhé vlny najíždějící Kutlák zakončil nekompromisním, ale především přesným projektilem – 4:2. Dopad tohoto okamžiku na hru Jihočechů byl naprosto fatální. V rozmezí následujících dvou minut pustili svého soka do situace dva na jednoho a v obou případech ji sehráli znamenitě – poprvé se trefil Gengel po souhře Seniova a podruhé z ní skóroval další veterán v sestavě Baníku Kutlák. Jen o minutu později navíc obránce Malý vykouzlil v přesilovce sedmý domácí gól a fandové Příbrami si žádali desítku – 7:2. V úvodu 55. minuty k ní udělal další krok přesilovkový gól z hole Rohlíka8:2. Tím byl domácí brankový fond definitivně vyčerpán, naopak hosté v čase 59:25 zmírnili hořkost porážky díky vydařené akci první řady zakončené Endálem – 8:3.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Nepovedený začátek zápasu zapříčinily naše hrubé a zbytečné individuální chyby, které předcházely prvnímu gólu i soupeřově využité přesilovce pět na tři. Tím jsme domácím pomohli k tomu, aby se dostali nad nás. Ve druhé třetině přišel třetí inkasovaný gól, po něm jsme ale měli velmi dobrou pasáž, ve které jsme byli daleko aktivnější a soupeře jsme uměli zatlačit. Bohužel se ukázal další značný důvod našeho neúspěchu, což bylo proměňování šancí, a především špatně sehrané přesilovky. Při tom tlaku jsme přesto věřili, že ještě můžeme s výsledkem něco udělat. Nakonec se nám zaslouženě podařilo snížit na rozdíl jediného gólu, ale hned vzápětí jsme po další naprosto zbytečné chybě dostali čtvrtý gól a naše hra se úplně sesypala. Utkání jednoznačně rozhodla herní nedisciplinovanost jednotlivců a jejich nezodpovědnost vůči týmu, a něco takového rozhodně nehodlám tolerovat. Takový soupeř jako je Příbram toho dokáže využít. Byl schopný nás přečíslovat a na rozdíl od nás byl produktivní.“   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality