Ospalý start, kupa dřiny a erupce štěstí v čase 59:47... derby pro sebe urval Tábor!

30.09.2017 20:58, autor: Pavel Šácha

Na táborském ledě se hrál v rámci pátého kola druhé hokejové ligy zápas, na které se obvykle dlouho vzpomíná. V urputném jihočeském duelu zdolal domácí tým mužstvo David Servisu České Budějovice brankou, kterou vstřelil Jan Březina pouhých třináct a půl vteřiny před třetí sirénou.

Ospalý start, kupa dřiny a erupce štěstí v čase 59:47... derby pro sebe urval Tábor!

HC Tábor - HC David servis ČB

4:3 (0:1, 2:1, 2:1)

Sobota, 30.9.2017 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 30. Pechánek (Urbanec), 39. Seidl (Matušík, Urbanec), 56. Prokeš (Andres), 60. Březina (Andres, Prokeš) - 7. Ferebauer (Zayml, Svoboda), 36. Škopek (Babchuk), 58. Trummer (Radoš).

Rozhodčí: Pokorný - Musil, Roupec.   Vyloučení: 6:6   Využití: 2:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.   Střely: 33:25   Diváci: 1482

HC TÁBOR: Klestil (D. Novák) - Tesař, Havran, K. Černý, Duben, Dvořák, T. Černý, Pípal - Březina, Prokeš, Andres - Heřman, Matušík, Seidl - Blažek, Pechánek, Urbanec.

HC DAVID SERVIS ČB: Dudáček – Kříž, Radoš, Škopek, Michal, Babčuk, Svoboda – Marek, Trummer, Šulčík, Šesták, Zayml, Ferebauer, Volf, Sumerauer, Stodolovský.

 

Bezmála patnáct stovek diváků si v sobotu našla cestu na první domácí jihočeské derby. Hosté zavítali k Jordánu bez svého esa Štěpána Hřebejka, a také bez dlouholeté táborské opory Vojtěcha Mrkvička, jenž utrpěl vážné zranění v Moravských Budějovicích a čeká ho dlouhá pauza. Táborský tým mu touto cestou přeje brzké uzdravení…

Do samotného sobotního duelu měli táborští hráči velmi ospalý nástup a procitli v podstatě až se sirénou oznamující konec první části hry. V tu dobu už prohrávali 0:1, a to od úvodu 7. minuty, kdy Ferebauer vyřešil přečíslení hostů dva na jednoho přesnou ranou pod vyrážečku brankáře Klestila. Nejtěsnější manko bylo pro táborský celek ještě lichotivým vyjádřením obrazu hry, neboť Českobudějovičtí měli hned několik dalších možností skóre navýšit. V 11. minutě nezakončil Šesták svůj samostatný únik a v závěru úvodní periody pohrdl Davis Servis více než půlminutovou přesilovkou pěti proti třem. Na domácí straně se ocitl blízko ke gólu snad jen Prokeš, ale tváří v tvář Dudáčkovi byl sražen a z přesného zakončení sešlo.

Do druhé třetiny jakoby vyrukoval z táborské šatny úplně jiný výběr. Hráči v tmavě modrých dresech se do své českobudějovické kořisti od úvodních minut zakousli a zahnali ji do hluboké defenzívy. Ohromné úsilí dlouho vyznívalo do ztracena, ale na konci 29. minuty se přece jen dočkalo spravedlivé odměny. Postarali se o ni členové třetí formace, kdy Blažek posunul puk na Urbance, ten od mantinelu krásně našel rozjetého Pechánka a zkušený centr vyšperkoval celo akci neomylným zakončením do horní rohu Dudáčkovy klece – 1:1. Impuls v podobě vyrovnávající trefy měl na hru táborského mužstva blahodárné účinky; hosté měl ke každému puku dál, dvakrát v řadě se ocitli v početní nevýhodě a vedoucí gól domácí družiny visel ve vzduchu. Jenže pak přišel šok…! V závěru druhé táborské přesilovky Kohouti chybovali, hříšník Škopek se vydal přímo z trestné lavice na ofenzivní výlet a exkluzivní šanci dokázal přetavit ve srovnávají trefu – 1:2. Hokejová spravedlnost se ovšem k vývoji druhé části hry neotočila zády. V jejím závěru usedl na trestnou lavici budějovický Sumerauer a domácím tentokrát vyšla přesilová hra znamenitě. Akci po ose Urbanec – Matušík – Seidl zakončil posledně jmenovaný střelou mezi Dudáčkovy betony a vtiskl průběžnému výsledku rovnovážnou podobu – 2:2.

Náporem vstoupili táborští hokejisté i do závěrečné dvacetiminutovky, postupem času ale ochaboval a hra ztratila atraktivitu z předchozí třetiny. Pohled na úpornou partii, kdy svěřenci trenéry Kupky ostražitě bránili a táborští hráči povětšinou marně hledali cestu k zakončení, vynahradil divákům strhující závěr zápasu. První výbuch emocí rozbouřil ochozy stadionu v úvodu 56. minuty. Při šesté početní výhodě Tábora zaúřadovala v útočném pásmu dvojice Andres – Prokeš a druhý jmenovaný přetavil přihrávku svého parťáka zpoza branky ve vedoucí gól na 3:2. Pokud si někdo myslel, že je tím osud střetnutí zpečetěný, mýlil se. Bezprostředně po šťastné chvíli Kohoutů totiž vykázal sudí Pokorný za katr domácího kapitána Matušíka a David Servis dostal příležitost zaútočit na vyrovnání při hře pět na čtyři. A využil ji dokonale – Klestilem vyražený puk po střele Radoše si našel důsledný Trummer a z dorážky srovnal na 3:3. Konec a první sezónní prodloužení? Kdepak! V době, kdy byla časomíra připravená odkrojit ze třetí části posledních 13,5 vteřiny, zaplavila stadion tsunami nadšení. Po vyhrané buly v útočném pásmu posunul Prokeš puk k Březinovi, ten se uvolnil a jeho povedená střela zapadla k pravé tyči Dudáčkovy svatyně – 4:3. V tu chvíli padl na hostující střídačku stín, zatímco táborští bojovníci se nechali unášet na mohutné vítězné vlně.

Slovo trenéra: Takové výhry jsou možná cennější než ty snadné

Tomáš Matušík, HC Tábor: „Už v týdnu jsem upozorňoval na to, že tohle je jiný David Servis, a to se v zápase potvrdilo. Soupeř má hodně dobrých hráčů, a především výborného trenéra Milana Kupku. My jsme první třetinu doslova proleželi a můžeme být rádi, že skončila jenom 0:1. V té druhé už náš výkon parametry měl, ale ohromného tlaku jsme vytěžili jenom dva góly. Na druhé straně je dobře, že jsme je dali, protože sami jsme dostali nešťastný gól na 1:2. Ve třetí třetině už jsme hráli do plných. Když už jsme šli z přesilové hry do vedení, tak jsme v následném oslabení zase inkasovali. Myslíme si, že jsme ho sehráli vyloženě špatně, ale musíme se na to nejdřív podívat na videu. Každopádně i za stavu 3:3 kluci na střídačce žili a burcovali se, že ještě není konec. No a on opravdu nebyl; Břízka (Jan Březina) to trefil parádně, za což jsme samozřejmě šťastní. Do optima to má daleko a musíme dál fárat. Na druhé straně takové výhry jsou možná cennější než ty snadné.“ 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality