Dříč, pod kterým tál led. Bývalý kapitán a současný řezník Jaroslav Kocar vzpomíná na léta v Táboře

08.07.2017 18:09, autor: Pavel Šácha

Když se nechal v roce 2006 zlákat k přesunu z Jindřichova Hradce do Tábora, byla to trefa do černého. Pro klub i pro hráče samotného…

Dříč, pod kterým tál led. Bývalý kapitán a současný řezník Jaroslav Kocar vzpomíná na léta v Táboře

Jaroslav Kocar (vlevo) v prvoligovém dresu Tábora s Milanem Kostourkem a Zdeňkem Špergerem.

Dnes již bývalý útočník Jaroslav Kocar (43) zanechal během pětiletého angažmá u Jordánu nesmazatelnou stopu. Stal se opravdovým vůdcem tehdejšího druholigového týmu, se kterým prožil postup do druhé nejvyšší soutěže, a následně i hořko-sladké dvouleté účinkování v první lize. Kapitán, jehož nebylo slyšet, ale který každou vteřinou odváděl pro mužstvo i své spoluhráče „dvěstěprocentní“ práci.

 V současnosti má Jaroslav Kocar na své vizitce uvedeno řezník-uzenář a na hokejové chvíle strávené v modro-bílých barvách už jen rád vzpomíná.      

Do táborského týmu vás hokejový osud zavál v roce 2006. Jak se váš přesun z mateřského Jindřichova Hradce tenkrát narodil?
 „V Hradci jsme rok předtím postoupili do první ligy, ale hned v následující sezoně zase spadli. Na jejím konci jsme se nepohodli skrz peníze; klub nám něco slíbil, a pak to šlo do ztracena. Byl jsem tehdy pořádně naštvaný. V tu dobu mne oslovil 'Jula' (tehdy nový kouč HC Tábor Jaroslav Pařízek, jenž předtím trénoval právě Vajgar – pozn. aut.), jestli bych nechtěl jít za ním do Tábora, který měl ambice připravit si cestu k postupu. Nebylo to daleko, a já chtěl ještě hrát, takže jsem to přijal.“

Vaše působení v modrobílých barvách se nakonec protáhlo na pět sezon, a navíc jste se hned chopil role kapitána…
 „Vůbec jsem si na začátku nepředstavoval, že to tak bude. Při svém příchodu do Tábora už jsem nějaké kluky znal a další známí přišli se mnou nebo později. Měli jsme opravdu dobrou partu a vcelku se nám i herně dařilo, takže vládla pohoda. K postupu nám ale v těch prvních dvou sezonách vždycky něco chybělo. Napotřetí už se to povedlo a v Táboře zavládla velká euforie. Bylo to tehdy super. Chtěl jsem po té sezoně skončit, říkal jsem si, že už na první ligu mít nebudu, ale nakonec jsem se nechal přemluvit a odehrál tu ještě dvě sezony.“

Právě dva následné prvoligové ročníky zapsaly do kroniky táborského hokeje hodně svérázné a smutné kapitoly. Jak na ně vzpomínáte vy?
 „Z jedné strany to bylo nádherné. Do týmu přišli další výborní kluci a hokejisté, a možná i proto, že nás semknuly ty známé problémy se tam vytvořila opravdu skvělá parta. Po sportovní stránce to bylo také dobré. V prvním roce jsme udělali předkolo play-off a v tom druhém jsme se i přes všechno to kolem zachránili. Ty známé finanční potíže se ale bohužel nepovedlo zažehnat a všechno skončilo. Tyhle vzpomínky nejsou milé, ale všechno ostatní si moc rád připomínám.“

Existuje něco, co vám nejvíce utkvělo v paměti?
 „O hokeji a partě už jsme mluvili. Naprosto nezapomenutelné byly ale všechny akce a rozlučky se sezonou. Tohle bylo v Táboře vždycky hodně velké… (smích)

S hokejem jste se už před pár lety rozloučil. Nechybí vám?
 „Ani ne, nemám čas nad tím přemýšlet (úsměv)… Ke konci kariéry a vlastně už i v Táboře jsem měl zdravotní problémy a nebylo to úplně optimální. Pak jsem se ještě vrátil do Hradce; ta zlost z dřívějška tak nějak vyprchala a odehrál jsem za Vajgar ještě tři sezony. Před tou další už jsem si zahrál jenom jeden zápas v podnikovce, a zdraví řeklo dost. To víte, první zhruba půlrok nebo rok mne ruce svrběly, ale postupně to pominulo. Teď už jsem tři roky neměl výstroj na sobě. Hokej samozřejmě dál sleduju a vím, jak se Táboru a Hradci dařilo. Nijak zvlášť to ale neprožívám.“

Co tedy v současnosti dělá Jaroslav Kocar?
 „Máme rodinné řeznictví a uzenářství v Hospřízi, a tam makám. Zrovna teď přes léto je toho fakt hodně. Ráno vstávám ve čtyři a k večeru se vracím domů. Snažím se navíc věnovat klukovi, který pokračuje v hokejovém řemesle a bude teď hrát v Hradci za mladší dorost.“  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality