Dramatické derby? Kdepak! Táborští hráči kralovali na břehu Otavy pevnou rukou

13.10.2021 23:25, autor: Pavel Šácha

O týden posunuté sousedské derby na píseckém ledě obléklo načas královské město Písek do modro-bílých barev. Po vyrovnané první třetině se táborští hráči pevně chopili vlády nad jeho průběhem a posedmé v řadě donutilo krajského rivala k bolestné kapitulaci. Jedním z nejsmutnějším mužů na stadionu byl po zápase táborský gólman ve službách Králů David Novák, a to i přesto, že řadou fantastických zákroků uchránil svůj tým od ještě daleko výraznějšího debaklu.

Dramatické derby? Kdepak! Táborští hráči kralovali na břehu Otavy pevnou rukou

IHC Králové Písek - HC Tábor

2:8 (1:1, 0:4, 1:3)

Středa, 13.10.2021 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 3. Bednařík (Sýbek, Dosek), 53. Bednařík (Dosek, Matějček) - 9. Hasman (Škoda, Dančišin), 23. Matušík (Havelka), 31. Endál (Matušík, Šulek), 33. Seidl (Matušík, Pařízek), 37. Radoš (Dančišin, Škoda), 43. Šulek (Seidl, Černý), 43. Prášek (Škoda, Hajič), 54. Černý (Škoda, Seidl).

Rozhodčí: Mejzlík - Nechvátal, Berger.   Vyloučení: 7:5 - navíc Čížek (Písek) a Endál (Tábor) 5 + OK.   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 0:1   Průběžné skóre: 1:0, 1:7 2:7, 2:8   Střely: 24:50   Diváci: 505

IHC KRÁLOVÉ PÍSEK: D. Novák (Kříž) – Bílek, Dudáček, Dosek, M. Dvořák, F. Novák, Turek – Novotný, Čížek, Matějka, Šuhaj, J. Volf, Januška, Matějček, Sýbek, Brož, L. Volf, Bednařík.

HC TÁBOR: Kolář (Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Radoš, Mazanec - Prášek, Škoda, Matiášek - Hasman, Dančišin, Endál - Šulek, Matušík, Seidl - Zayml, Zíb.

Fota: Jan Škrle

Úvodní minuty střetnutí bezezbytku naplňovaly očekávání bojovné, dynamické a herně vyrovnané partie. Písečtí hráči vyrukovali do zápasu s velkým elánem a hned v úvodu dokázali být defenzívě hostů hodně nepříjemní. A nebyl by to snad ani Tábor, kdyby hned v úvodu nenabral gólové manko. Už v polovině 3. minuty totiž ve vzduchu pohotově napálil letící puk Bednařík a brankář Kolář na to neměl šanci zareagovat – 1:0. V následujících minutách si oba celky vyměnily hned několik nebezpečných pozdravů, ale už zhruba od 8. minuty se zdálo, že kohouti našli pevný led pod bruslemi. Rtuťovitý nástup Písku s častým zakončením se zvolna rozplynul a v 9. minutě vzalo za své i jeho vedení, a to díky rychlé, a především přesné střele Hasmana bezprostředně po nevyužité početní výhodě táborské družiny – 1:1. Ve zbytku úvodní části přečkali hosté v čele s brankářem Kolářem několik horkých chvil při dvou soupeřových přesilovkách a rovnovážný stav se tak překlenul do druhé třetiny.

Jestliže zahajovací díl středečního duelu rozepsal napínavou detektivku s nejasným koncem, druhá perioda ho proměnila v pohádkový příběh táborské hokejové družiny. Ta se totiž od úvodních minut chopila herních otěží a nabuzený písecký soubor sevřela v kleštích, ze kterých ho vysvobodila až druhá siréna. Zatímco jedinou starostí hostujícího gólmana Koláře bylo najít recept, kterak nezmrznout, jeho protějšek
se potil v ohni mohutné táborské ofenzívy. Poměr střel směřujících
na soupeřovu branku 4:16 hovoří za všechno. Svou výraznou herní dominanci proměnilo mužstvo od Jordánu ve čtyři ostré gólové direkty, které původně houževnatého soupeře nelítostně srazily do kolen. V čase 22:12 přistála na holi Matušíka Novákem vyražená střela Havelky a zkušený táborský forvard z ní pohotově „vyrobil“ vedoucí gól kohoutů – 1:2. Několik dalších významných šancí Tábora se poté neujalo, ale ve 31. minutě předvedli skvostnou souhru Matušík s Endálem a druhý jmenovaný připojil do statistik uklidňující třetí zásah – 1:3. O dvě a půl minuty později svitla Králům naděje na zvrat nepříznivého vývoje, ale jejich přinesla zcela opačný efekt. Matušíkův útočný výpad vyústil v typické zasunutí kotouče do odkryté klece za zády gólmana, tentokrát ale musel zdařilé dílo dokonat dorážející spoluhráč Seidl1:4. Skóre druhé třetiny se nakonec zastavilo na čtyřbrankovém rozdílu. Postarala se o to přesná střela Radoše, které připravil úrodnou půdu z pro zakončení Dančišin zdařilým napadáním a ještě zdařilejší přihrávkou – 1:5.

Ti největší optimisté v řadách píseckých fandů v koutku duše doufali v probuzení své družiny a zdramatizování zápasu, ale táborský tým to prostě a jednoduše nepřipustil. Od úvodních minut si vzal vývoj třetí části pod svou režii a zbytek střetnutí se stal jen otázkou výše jeho vítězství. Počet táborských vstřelených gólů nakonec zůstal pod dvoucifernou hranicí. Stalo se tak jen díky několika výtečným zákrokům Nováka, byť zahájil třetinu chybným vyjetím proti kotouči, u kterého byl rychleji Šulek a doručil ho do prázdné písecké branky – 1:6. Brzy poté si pro sebe vyhradil kolonku ve výčtu vstřelených branek i neúnavný Prášek, který se prosadil v přesilovce svého mužstva – 1:7. V 52. minutě, kdy už svým týmům chyběli dva do konce utkání vyloučení zápasníci Čížek s Endálem, se podruhé a naposled prosadili i domácí hokejisté, to když se ujala pohotová přesilovková teč Bednaříka2:7. Táborské mužstvo ovšem v závěru odpovědělo soupeři stejnou mincí a  obránce Černý střelou od modré při přesilovce stanovil konečné vítězství 8:2.

Nepříjemnou skvrnou na sladkém úspěchu, který po zápase oslavili kohouti s početnou skupinou svých fanoušků, je zranění útočníka Jana Matiáška, jehož čeká několikatýdenní pauza.

Arpád Györi, trenér HC Tábor

„Věděli jsme, že má Písek kvalitní brejkové hráče a na začátku se to potvrdilo. Po inkasované brance jsme se ale dostali do hry a pak už jsme měli po celou dobu navrch. Zlomová byla samozřejmě ta druhá třetina, kdy jsme soupeři odskočili. Vtvořili jsme si ještě celou řadu
dalších šancí, které David Novák pochytal. Jsme spokojeni s výsledkem a až na některé pasáže
a okamžiky i s hrou. Byl to od nás dobrý zápas, byť máme stále na čem pracovat. Je dobře,
že jsme derby zvládli, a teď se těšíme na sobotní zápas s Kobrou.“  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality