Defenzivní kometa Jan Tesař: „Důležitá je důvěra. Když ji cítíte, hraje se vám mnohem lépe“

12.06.2017 01:00, autor: Pavel Šácha

Bilance každé skončené sezony vykazuje pozitiva i negativa, nálezy i ztráty. A právě v první kategorii rozhodně nemůže chybět jméno obránce Jana Tesaře.

Defenzivní kometa Jan Tesař: „Důležitá je důvěra. Když ji cítíte, hraje se vám mnohem lépe“


Když po tvrdé přípravě vlétl na druholigová seniorská kolbiště, bylo mu sedmnáct let. S náročnými kritérii soutěže se rval od začátku jako lev. Někdy jeho výkony sklidily chválu, jindy zasely pochybnosti. S přibývajícím počtem zápasů ovšem sebevědomí i herní projev Jana Tesaře rostly před očima. Ve vrcholící sezoně už patřil k nezdolným pilířům táborské defenzívy a měrou vrchovatou splácel důvěru, které se mu dostalo.

 V současné době už talentovaný mladík usilovně zbrojí na svou druhou seniorskou sezonu. A právě ta by mu měla v týmovém  scénáři pro třetí nejvyšší soutěž přiřknout ještě významnější roli.       

Máte za sebou první ostrou sezonu v seniorské soutěži. Jaké jste si z ní odnesl pocity?
 „Na začátku byly spíš rozpaky a nevyvíjelo se to optimálně. Postupem času jsem ale začal ten hokej mezi dospělými víc vnímat a s každým dalším zápasem jsem získával jistotu a zkušenosti. Řekl bych, že jsem si zvykl, a pak už jsem se cítil dobře. Ani z pohledu celého týmu to nebylo po tom ne zrovna ideálním začátku špatné, i když nás samozřejmě může mrzet, že jsme se nakonec nedostali dál.“

V současnosti už se připravujete na svou druhou sezonu v soutěži. Po té předešlé se dá předpokládat, že se v mužstvu i vzhledem k několika odchodům chopíte ještě výraznější pozice. Jste na to připravený?
 „Upřímně řečeno, moc o tom nepřemýšlím. Až na ledě se ukáže, jak se to nakonec vyvine. Hrozně důležitá je důvěra; když ji cítíte, hraje se vám mnohem lépe. Mne jako mladému hráči tohle hodně pomohlo. Pokud se ale do takové role v týmu dostanu, udělám maximum pro to, abych ji naplnil.“

Když už jsme u nadcházející sezony, jak vnímáte změny, které se udály v obsazení soutěže? Přihlášku nakonec nepodal ani sousední Jindřichův Hradec coby letitý rival Tábora…
 „S klukama jsme o tom v šatně prohodili pár slov, sleduju to na internetu. Možná je lepší, že se v soutěži zase objeví nějaké nové týmy. Co se týče Hradce, je samozřejmě škoda, že tahle derby ubydou. Z dlouhodobého hlediska to ale s Vajgarem asi jinak dopadnout nemohlo.“ 

Příprava týmu na suchu už se pomalu blíží ke konci. Můžete ji v krátkosti shrnout?
 „Musím říct, že je hodně náročná, ale to už je tady taková klasika. S mužstvem trénujeme třikrát v týdnu, z toho dvakrát po dvou hodinách, a někdy se to ještě protáhne. My mladší hráči pak chodíme ve zbylých dnech ještě s dorostem, takže je toho fakt docela hodně.“

Nepopulární letní dril letos podstupuje nezvykle početná skupina hráčů, navíc výrazně omlazená. Je to v tomhle ohledu hodně specifické?
 „Nemyslím si, že by to bylo v něčem odlišné. Je dobře, že tady máme konkurenci a budeme se prát o místo. Pro mne je pozitivní, že se do přípravy zapojili i kluci mého ročníku. Někteří z nich jsou ještě mladší než já, takže už nejsem tak úplně benjamínek… (úsměv)“              

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality