České brankářské trio pro mistrovství světa spojuje i táborská minulost

16.04.2014 23:17, autor: Pavel Šácha
České brankářské trio pro mistrovství světa spojuje i táborská minulost

Trenér českého národního týmu Vladimír Růžička přednedávnem odtajnil složení a hierarchii brankářské trojice pro blížící se mistrovství světa v Bělorusku. Jedničkou týmu bude na startu turnaje Alexander Salák, dvojkou jeho dlouholetý souputník kariérou Jakub Kovář a trojkou plzeňský odchovanec ve službách Litvínova Pavel Francouz.

 Dosavadní kariérou těchto gólmanů se táhne jedna společná tenká niť. Jaká? Všichni tři totiž v minulosti oblékli dres HC Tábor. Připomeňme si v několika bodech jejich táborské účinkování.

Alexander SALÁK

V dresu s kohoutem na prsou si připsal jediný a nejvousatější start. Do branky tehdy druholigového Tábora se postavil 11. ledna 2006 v derby s Milevskem a na konci zápasu slavil s fanoušky výhru 4:1. Jediný gól inkasoval v 16. minutě z hole Rudolfa Suchánka mladšího. K táborskému zimnímu stadionu tehdy dorazil se zpožděním jako roztržitý devatenáctiletý mladíček a v samotném zápase zaujal mrštností a drzou rozehrávkou holí.

 O týden později měl modrobílý dres v tašce sbalený znovu a cestoval s táborským týmem na zápas do Chrudimi. Další druholigový start si ovšem nepřipsal. Jen pár kilometrů před dějištěm střetnutí zastavila Jihočechy sněhová kalamita, a když už se na chrudimský stadion prokousali, bylo pozdě. Domácí svěřenci trenéra Prachaře tehdy slavili kontumační vítězství 5:0, které ovšem statistiky současné reprezentační jedničky nepokazilo. Alexander Salák se později už jako hráč Floridy Panthers kratičce objevil v přípravě prvoligového táborského mužstva spolu s „Kojotem“ z Phoenixu Martinem Hanzalem.

Jakub KOVÁŘ

Ze všech tří jmenovaných brankářů zanechal u Jordánu nejvýraznější stopu. Za prvoligového nováčka z Tábora odchytal v sezoně 2009/2010 celkem 13 utkání (při tom prvním v Benátkách vychytal čisté konto a výhru 2:0). Pět z nich si připsal do statistik v nakonec neúspěšném předkole play-off proti Kadani (záda mu v pětizápasové sérii kryl jeho krátkodobý parťák z Českých Budějovic a pozdější opora týmu HC Tábor Jakub Čech).

 Do prvoligového týmu Tábora byl tehdy z Českých Budějovic „uklizený“ a sám zřejmě netušil, jak se jeho anabáze mezi „Kohouty“ vyvine. V průběhu následující sezony – už jako stále zářivější hvězda extraligového Mountfieldu – popsal své táborské působení v offline rozhovoru pro webové stránky českobudějovického klubu takto: „Ač se to nemusí zdát, tak to pro mě bylo v mojí dosavadní kariéře nejdůležitější období. První zápasy se mi v Táboře nepovedly, cítil jsem, že i fanoušci jsou ze mě trochu zklamaní, ale od dalšího utkání se mi začalo dařit, začali jsme vyhrávat. Hrozně jsem si to tam užíval. Strašně se mi líbilo táborské publikum. Na to, že jsem Písečák a Tábor byl můj největší rival, tak jsem si to tam zamiloval a byl jsem hrdý na každé vítězství, které jsme urvali. Na Tábor jen tak nezapomenu.“

Pavel FRANCOUZ

(Na snímku). Svých devět startů v barvách prvoligového HC Tábor si připsal ve stejné sezoně jako Jakub Kovář, ale už před ním. Tehdejší trenéři poprvé využili jeho služeb 7. října v domácím střetnutí proti Chomutovu (v úvodu sezony hájil táborskou branku výhradně Josef Kučera). Tehdy devatenáctiletý plzeňský talent porážce 1:4 od favorita ze severu nezabránil. V dalších osmi zápasech, které za „Kohouty“ odchytal, prokázal tichý a pracovitý gólman své nesporné kvality a vylepšil si úspěšnost nad hranici devadesáti procent. V perné sezoně, kdy pendloval mezi „áčkem“ Plzně, tamní juniorkou a první ligou, si vyzkoušel ještě jedno angažmá – tehdejší ročník dochytal v barvách Horácké Slavie Třebíč.        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality