Je konec! Táborští hokejisté bojovali do poslední chvíle, ale v nájezdech padli

15.04.2024 05:14, autor: Pavel Šácha

Popisovat pocity, které pohltily táborskou šatnu po skončení vyčerpávající a nervy drásající nedělní bitvy v Havířově, by byly asi zbytečné. Kohouti se rvali o postupové vítězství na ledě soupeře do poslední možné chvíle, kterým se stal bohužel pro ně proměněný nájezd domácího Lukáše Bednáře. Po něm táborské sezonní barvy definitivně pohasly, zatímco domácí publikum slavilo postup do finálové s=rie proti Chomutovu.

Je konec! Táborští hokejisté bojovali do poslední chvíle, ale v nájezdech padli

AZ Havířov - HC Tábor

2:1sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)

Neděle, 14.4.2024 17:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 25. Haas (Franek), rozh. nájezd Bednář - 3. Milfait (Plášil, Říha).

Rozhodčí: Horák, Kubičík - Zídek, Bubela.   Vyloučení: 7:2   Využití: 1:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 31:43   Diváci: 3636

AZ HAVÍŘOV: Sachr (Šimonů) – Kunc, Michálek, Valenta, Ševčík, Ficek, Vosátko, Ščurek – Karafiát, Křivohlávek, Klimša – Bednář, Ćmiel, Franek – Mrva, Pavlík, Antoníček – Apolenář, Haas, Tvrdý.

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Jáchym, Černý, Hajič, Říha, Gajdolín – Prášek, Milfait, Zeman – Severa, Matušík, Šulek – Huna, Zadražil, Krliš – Duda, Zíb.


Po takovém konci sportovní bitvy zbyde na straně poraženého týmu vedle obrovského zklamání i spousta „kdyby“…
Jedno takové provázelo vstup hostující družiny do zápasu. Vlétla do něho s viditelným elánem a koncentrací, dostala soupeře do defenzivního módu a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Už na konci 1. minuty si Prášek vynutil faul na Ševčíkovi a následnou přesilovku pohotově využil, to když Milfait prolétl kolem mantinelu až do zakončení a střelou mezi betony otevřel skóre utkání – 0:1. Do 5. minuty utkání si Jihočeši vypracovali ještě dvě tutovky, v obou případech zakončoval Zeman, ale poprvé měl vychýlenou mušku a následně nechal vyniknout havířovského gólmana Sachra. Jisté je, že z opravdu výrazné střelecké převahy (poměr střel 16:3 v jejich prospěch) měli Táborští vytěžit víc než „jen“ jednobrankové vedení.

Nevyužitých příležitostí a zahozených dalších přesilovek měli hosté od Jordánu litovat už v úvodu druhé části hry, obzvláště když Šulek v polovině 22. minuty neproměnil ryzí samostatný únik. Domácí mužstvo ovšem viditelně přidali na důslednosti i pohybu, z čeho už po třech minutách hry vzešla jeho přesilovka po provinění Zadražila. A narodil se z ní i vyrovnávající gól Slezanů – střelu Franka do klubka hráčů před brankou hostů nestihl její strážce zkrotit a důsledný domácí kapitán Haas si při dorážce v blízkosti brankoviště našel puk jako první – 1:1. Brzy poté se ocitli v početní výhodě také hráči Tábora, s tou ovšem nenaložili dobře. Následující minuty servírovaly fanouškům obou táborů (a že jich i z jihu Čech přijelo požehnaně) maximálně bojovnou partii, při které se domácí zvolna chápali herních otěží. Zarazit je v hrozícím rozletu mohl a měl táborský dlouhán Severa, ale jeho koncovku z prostoru mezi kruhy stihli domácí vychýlit mimo branku. A protože následně kohouti nezužitkovali ani svou již pátou početní výhodu. Zůstal před třetí dvacetiminutovkou v platnosti průběžný výsledek 1:1.

Na tom, že se utkání nepohne z rovnovážného stavu a vkročí do prodloužení, pranic nezměnila ani celá třetí dvacetiminutovka. Z dynamického a nesmlouvavého souboje a čekání na klíčovou chybu soupeře vytěžili Jihočeši další únik Šulka a velkou přesilovkovou příležitost Milfaita, v obou případech ale domácí podržel skálopevný brankář Sachr. Domácí část publika zvedlo ze sedaček především přečíslení dva na jednoho z 53. minuty, jenže akce domácích ofenzivních tahounů Franka a Klimši nakonec postrádala zakončení. Na řadu tak přišlo dvacetiminutové prodloužení a nervy aktérů zápasu i diváků v ochozech tekly proudem.

V prodloužení nejprve přežili hokejisté Havířova klinickou smrt, to když Milfait z první vážné akce zazvonil na horní tyč Sachrovy svatyně. V dalším průběhu rozhodující bitvy rozbouřila ochozy každá zakončená akce či střela směřující na jednu z branek. Klíčového zaváhání vedoucího k těm opravdu vyloženým šancím se však žádný ze soupeřů nedopustil. Prodloužení skončilo a oba celky stály po 340 minutách hry před rozuzlením, které je v tak vrcholné fázi sezony systémově nepochopitelné až kruté: před samostatnými nájezdy.

Pro táborský tým začaly lépe. Matušík sice svou exekuci ke gólu nedovedl, ale ve druhé sérii vyzrál na Sachra univerzál Hajič. Další tři hostující střelci už se k jeho úspěchu nepřidali, zatímco na domácí straně nejprve vyrovnal Klimša a v páté sérii posunul Bednář krásným nájezdem Havířov do finále druhé ligy.              

 JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Po takovémto zápase jsou jakákoliv slova asi zbytečná. Já jsem hráčům jedno takové po utkání řekl, a to je hrdost. Musíme být opravdu hrdí na to, jak kluci sérii odehráli. Prohrát v sedmém utkání, navíc na nájezdy hodně bolí, ale víc už jsme do toho dát zřejmě ani nemohli. Pravdou je, že jsme se bohužel znovu prali se zakončením. Za stavu 1:0 jsme neproměnili dvě opravdu vyložené šance a brzy pak dostanete na gól 1:1, tak to mužstvu rozhodně nepřidá. S tím jsme s výjimkou šestého utkání doma bojovali v podstatě po celou dobu, a právě to nás stálo sérii. Nezbývá nám, než se z této série poučit do příští sezony, ale ukázali jsme spoustu věcí, na které můžeme být opravdu hrdí a lze na nich stavět. Chtěl bych strašně moc poděkovat našich fanouškům. Při domácích zápasech vytvořili kulisu, jakou jsem dlouho nezažil. Dnes sem za námi přijeli a ukázali, že umějí tým tak fantasticky podpořit.   Za to jim patří obrovský dík.“

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality