Pikantní duel s Příbramí opanovali kohouti a vytiskli si stvrzenku na druhou příčku

28.02.2024 17:21, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté vyrukují do semifinálových bojů nejhůře z druhého místa. Tuto pozici si definitivně pojistili ve středečním prestižním utkání s příbramským Baníkem, který na domácím ledě zdolali výsledkem 5:2. Duel okořenila celé řada nelítostných soubojů a pro téměř patnáct stovek diváků se stal pikantním předkrmem blížících se vyřazovacích bojů.

Pikantní duel s Příbramí opanovali kohouti a vytiskli si stvrzenku na druhou příčku

HC Tábor - HC Baník Příbram

5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Středa, 28.2.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 15. Nevšímal, 20. Prášek (Hajič, Matušík), 50. Hubata (Severa, Duda), 50. Zeman (Matušík, Žajdlík), 60. Nevšímal (Šulek) - 24. Zdeněk (Jelínek, Rajgl), 44. Josefus (Rajgl, Duchan).

Rozhodčí: Jílek - Tvrdík, Brtník.   Vyloučení: 3:4   Využití: 1:2   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 32:25   Diváci: 1421

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) - Jáchym, Bouška, Suchánek, Bačo, Hubata, Hajič - Zeman, Matušík, Krliš - Huna, Zadražil, Prášek - Duda, Dančišin, Severa - Nevšímal, Zíb, Šulek.

HC BANÍK PŘÍBRAM: Šorf (Jiroušek) – Havlín, Jelínek, Rajgl, Saňa, Zdeněk, Patzelt – Bednařík, Furch, Pětník – Bečvář, Svoboda, Josefus – Chlouba, Duchan, Pinkas.


Do středečního utkání dvou tradičních druholigových rivalů vyrukovaly oba týmy v okleštěném složení. V dresů domácích kohoutů si při nemocích a zraněních stálých členů kádru odbyli ostrou premiéru dva mladičcí obránci, junior Marek Bouška a člen úspěšné dorostenecké party Antonín Bačo, a za svůj výkon si oba vysloužili podtrženou jedničku.

Zahajovací dějství nabídlo diváků v ochozech svižnou a rušnou partii. Herní dominance se postupem času přesunula na hole táborských hráčů. Z jejich dílny také vzešly první brankové příležitosti, ale ve 4. minutě Šulek z prostoru mezi kruhy branku jen těsně minul a o pár desítek vteřin později se Huna ocitl příliš blízko brankáři Šorfovi a puk za jeho záda neprocedil. Na konci 11. minuty to  v ochozech úlevně zašumělo poté, co se za zády domácích obránců objevil Furch a zvenčí orazítkoval tyč Žajdlíkovy klece. Necelou minutu poté měl na druhé straně ledové plochy gól na holi Krliš, ale zamířil jen do Šorfa. Zaslouženého vedení se nakonec kohouti přece jen dočkali, a to po velmi kuriózní situaci – příkladný průnik Nevšímala ještě Šorf stihl zlikvidovat, jím odražený kotouč si ale rukou hodil do vlastní branky Bednařík – 1:0. V závěru třetiny si ještě domácí celek zahrál přesilovku po faulu Jelínka na Severu, další gól z ní ale nepřidal.

Úvodní střídání druhé periody si vzali pevně pod svůj patronát Středočeši a brzy z toho vytěžili přesilovku, který je dovedla k vyrovnání – střela Zdeňka od modré čáry do skrumáže před Žajdlíkem se od jednoho z těl odrazila mimo dosah táborského gólmana a bylo to 1:1. Převahu Baníku dokumentovala i střelecká nadvláda a brankář Žajdlík si za dvě a půl minuty připsal trojnásobně víc zákroků než v úvodní části hry. Hosté byli i nadále při chuti, ale domácí soubor se přece jen vzchopil a podařilo se mu postupem času vyrovnat hru. Na konci 23. minuty z toho vzešla příležitost Zemana, kterou si ale pohlídal Šorf. O tři minuty později usedl na trestnou lavici domácí obránce Hajič, ale Táborští tentokrát přečkali početní výhodu bez úhony. Druhá desetiminutovka prostřední části byla na události bohatá. V úvodu 30. minuty se natahoval po rozdílové brance Dančišin, ale v časové i prostorové tísni nestihl dodat kotouči kýženou trajektorii. Hosté z města uranu odpověděli na jeho příležitost nepříjemným tlakem, který však gólman Žajdlík ustál. Následně se před táborským celkem otevřela jedinečná příležitost strhnout vedení na svou stranu. Vyloučení Bečváře za faul na Zemana po necelé půlminutě doprovodil trest pro příbramskou střídačku za nevhodný komentář a kohouti stanuli před dlouhou přesilovou hrou pět na tři. Svého soka v ní sevřeli do kleští a celou ji strávili před Šorfem, požadovaný efekt v podobě druhého gólu se však nedostavil. Bezprostředně po návratu obou hostujících hráčů na led se baníkovci vrhli do protiofenzívy; zahráli si i další přesilovku, ale domácí tým i díky dalším úspěšným zákrokům Žajdlíka (celkem jich ve druhé třetině posbíral 16) na stráži své branky obstál. Třetího gólu zápasu se nakonec diváci dočkali a k radosti většiny z nich se o něj postarali táborští hokejisté. Obránce Hajič s vydal na zteč podél levého mantinelu, z rohu hřiště narýsoval milimetrově přesnou přihrávku na nedůsledně pokrytého Práška a pro toho už nebyl problém uklidit kotouč do odkryté části Šorfovy svatyně – 2:1.

Vstup do závěrečné dvacetiminutovky mnohem více chutnal hráčům a fanouškům Baníku. S ryzí tutovkou Duchana ze 47 sekundy zápasu si ještě výtečně poradil Žajdlík, brzy poté ale sudí Jílek vykázal na lavici hříšníků Nevšímala a mužstvo od Litavky si záhy vylepšilo své přesilovkové statistiky – kvarteto domácích hráčů se nechalo příliš strhnout hrou, zapomnělo za svými zády Josefuse a zcela volný příbramský kapitán pálil pohotově i přesně – 2:2. K radosti táborských fanoušků vytřepala domácí družina ze své kapsy stejnou minci a využila ji k opětovnému zisku vedení. V čase 49:24 – pouhých sedm vteřin před návratem hostujícího Bednaříka z trestné lavice – si obránce Hubata vylepšil na modré čáře palebnou pozici a následná střela se stala i díky jeho clonícím spoluhráčům pro brankáře Šorfa neviditelnou – 3:2. Příbramští ještě ani pořádně nestihli zklamání ze třetí inkasované branky vydýchat a naděje na potřebné vítězství se jim zhroutila pod rukama. Pouhých šestatřicet sekund po Hubatově přesném zásahu učinil Zeman bleskurychlý průlet přes tři pásma, elegantně proklouzl mezi dvěma bránícími protihráči a v zakončení puk šťastně propašoval mezi Šorfovými betony za brankovou čáru – 4:2. Od tohoto okamžiku už měli kohouti vývoj střetnutí pevně ve své moci. Hostující trenér Bělohlav sice na závěr zápasu inicioval hru bez brankáře, ta však dopadla úplně jinak, než by si Příbramští přáli. Po buly v pásmu Tábora zblokoval Šulek střelu obránce Sani a zároveň tím vyslal do úniku Nevšímala, který svým druhým gólem v utkání ustanovil konečný výsledek 5:2.           .

RICHARD LOBO, trenér A-týmu HC Tábor:

„Psychickou náročností se zápas blížil utkání play-off. Zápasy s Příbramí jsou v tomto ohledu náročné a vyhrocené, ale my jsme dokázali udržet hlavy a odměnili jsme se za to vítězstvím. Soupeře jsme zlomili dvěma slepenými góly z 2:2 na 4:2 a zbytek utkání už jsme si výtečně odkontrolovali a zodpovědně ho dohráli. V dnešním zápase jsme si vytáhli z juniorky Marka Boušku a z dorostu Tondu Bača. Hráli celý zápas a musím je hrozně moc pochválit za to, jak skvěle to zvládli. Je dobře, že tady rostou hráči, kteří by se v budoucnu mohli do mužského týmu prosadit.“                     

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality