Potlesk pro kohouty! V duelu těžkých vah přetavili bojovný výkon v euforický triumf

14.02.2024 17:37, autor: Pavel Šácha

Tak to je cenné…! Táborští hokejisté si ve středu dopřáli lahodný a povzbuzující koncentrát hokejové euforie a podělili se o něj i se svými fanoušky. Po šedesáti minutách boje s vedoucím týmem Pirátů Chomutov přistálo na kontě bojovníků od Jordánu nesmírně cenné vítězství v poměru 4:2.

Potlesk pro kohouty! V duelu těžkých vah přetavili bojovný výkon v euforický triumf

HC Tábor - Piráti Chomutov

4:2 (1:0, 2:1, 1:1 )

Středa, 14.2.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 2. Hubata (Milfait), 38. Seidl (Zadražil, Suchánek), 40. Krliš (Zíb), 42. Dančišin (Severa, Milfait) - 36. Eret (T. Svoboda), 46. Hübl (Kadeřávek, T. Svoboda).

Rozhodčí: Jílek - Rubáš, Tvrdík.   Vyloučení: 3:2   Využití: 0:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 33:30   Diváci: 1682

HC TÁBOR: Žajdlík (Dvořák) – Plášil, Říha, Jáchym, Suchánek, Hajič, Hubata, Gajdolín – Krliš, Matušík, Zeman – Dančišin, Milfait, Severa – Seidl, Zadražil, Huna – Šulek, Zíb, Duda – Nevšímal.

PIRÁTI CHOMUTOV: Altrichter (Běhula) – Ulrych, Kadeřávek, Eliáš, Havel, Březák, Váchal, Seemann, Záruba – Hübl, T. Svoboda, Tůma, Eret, Koblížek, J. Svoboda, Kostourek, Zajíček, Chrpa, Mála, Putz, Stehlík.


Oproti předzápasovému plánu vyrukoval domácí celek do boje bez nemocného brankáře Davida Gáby, kterého v brankovišti nahradil Matěj Žajdlík. A právě on sehrál ve strhující hokejové inscenaci jednu z hlavních rolí…

Táborské mužstvo mělo báječný vstup do zápasu a už v prvních střídáních ukázali lídrovi soutěže, že to u Jordánu snadné mít nebude. Brzy to navíc dokázali přetavit ve vedoucí gól střetnutí, to když Milfait adresoval od zadního mantinelu puk na volného obránce Hubatu, a ten měl na hranici kruhu dostatek času i prostoru ke gólovému seřízení svých mířidel – 1:0. Tento radostný moment ještě umocnil elán, se kterým se domácí hráči vrhali do každého následujícího střídání, a tak se zraky diváků stáčely téměř výhradně do útočného pásma Severočechů. První opravdu výrazná hrozba v podání Pirátů se zapsal do průběhu úvodního dějství v polovině 12. minuty, ale první střela z vysoce nebezpečného prostoru k Žajdlíkovi vůbec neprošla a tu druhou v podání T. Svobody táborský gólman zkrotil. Vydařené střídání využil chomutovský celek k překreslení dosavadního obrazu hry a domácí nápor byl pryč. V 15. minutě se před střídačkou hostů provinil proti pravidlům Matušík a hosté rozehráli první početní převahu. V jejím průběhu už už zvedali ruce nad hlavu při stoprocentní šanci zkušeného Hübla, ale famózní Žajdlíkův zákrok mu vyrovnání doslova ukradl. V závěru soupeřovy přesilovky navíc brankář kohoutů umně vyslal na zteč Krliše, kterému se však nepodařilo prostřelit bránícího protihráče. I tak ale domácí soubor strávil závěr třetiny v dobrém rozpoložení a Altrichter si vydechl až s první sirénou.

Na zahajovací buly druhé periody se rychleji sehnuli pro herní otěže chomutovští hokejisté a hned v úvodním střídání donutili brankáře Žajdlíka ke dvěma náročným, leč úspěšným zákrokům. Po několika minutách se táborský celek vymanil z defenzivního zajetí a ukázal i ofenzivní choutky, více těžké brankářské dřiny ovšem nadále podstupoval strážce domácí klece. V polovině 28. minuty se Jihočeši poprvé ocitli v početní nevýhodě po záchranné brzdě Šulka, jejich oslabení ale nepostrádalo příkladnou obětavost a těsný náskok Tábora zůstal v platnosti. Na konci první poloviny zápasu se po střetu u mantinelu těžce sbírali z ledu Suchánek s , oba ale pokračovali ve hře. Ta mezitím nabrala strhující tempo a diváci se ani na okamžik nenudili. Tým ze severu Čech nakonec přetavil výrazné zlepšení své ofenzívy v zasloužené vyrovnání. Na začátku 35. minuty sklidil Žajdlík mohutné ovace za zlikvidování tutovky J. Svobody, následně se ale jeho tým znovu ocitl v oslabení, a tentokrát už jím Piráti nepohrdli. Manévry hostující pětice před táborskou brankou dlouhou dobu přímou hrozbu pro domácí neznamenalo, jenže pak doputoval puk po několika odrazech na hůl Ereta, a ten poprvé donutil Žajdlíka ke smutnému pohledu za svá záda – 1:1. Radost z vyrovnání setrvala na chomutovské střídačce jen minutu a půl. V čase 57:33 věnovala hokejová paní Štěstěna přívětivý pohled i domácím hráčům a požehnala krásně vyvedené jednodotykové kombinaci po ose Suchánek, Zadražil a zakončující Seidl2:1. Druhá rozdílová trefa vrátila táborské družině elán a klid na hokejky, což se podepsalo pod snový závěr druhé části. V čase 39:36 ještě obránce Plášil ze stoprocentní střelecké pozice Altrichterovu klec minul, pouhých osm vteřin před přestávkou se ale válečník Zíb „vyřádil“ za brankou hostů na Zárubovi, obral ho o kotouč a spoluhráč Krliš vyrobil z jeho práce třetí gólový příspěvek domácích barev – 3:1.

Jak táborští hráči zakončili druhou třetinu, tak otevřeli závěrečnou epizodu atraktivního duelu. Po necelých dvou minutách hry se prodrali Severa s Dančišinem do přečíslení dva na jednoho a rychlou i přesnou přihrávku prvně jmenovaného přetavil „malý velký muž“ táborské sestavy v neméně rychlé a přesné zakončení – 4:1. Pokud si někdo myslel, že vedoucí tým tabulky předčasně kapituluje, mýlil se. Jen čtyři minuty po inkasované brance zapomněli domácí puk za svými zády, chopil se ho T. Svoboda, ale přímý souboj s brankářem Žajdlíkem prohrál. O pár sekund později už bylo všechno jinak – nečekaná střela nejproduktivnějšího Piráta Hübla z velkého úhlu prosvištěla za Žajdlíkova záda a hodnota chomutovských akcií čtrnáct minut před koncem třetí části znovu vzrostla – 4:2. Snižující trefa měla na ofenzívu hostů blahodárný vliv a Kohouti museli v následujících minutách znovu zmobilizovat svou defenzivní činnost. Pravdou je, že ji stihli doprovodit však i zajímavými útočnými příspěvky. V 54. minutě si Severa proklestil cestu až před Altrichtera, ale ten nekapituloval. V čase 55:38 Krušnohorci špatně střídali a darovali svým hostitelům druhou přesilovou hru, ta však nepřinesla byť jen jednu významnější střeleckou událost. Táborské hokejisty to však nemuselo mrzet, protože závěr střetnutí už zvládli. Jedinou trhlinu dostalo jejich úsilí v úvodu poslední minuty, ale Žajdlík si v osobním duelu s chomutovským matadorem vylepšil skóre. O pár desítek vteřin později už se ocitl v radostném klubku spoluhráčů a slavil s nimi velice cenné a zasloužené vítězství.

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Hráčům se dnes rozhodně sluší poděkovat, protože předvedli sebevědomý, pracovitý a kvalitní výkon. Podle mě to byly zasloužené tři body. Byly tam věci, na které jsme se připravovali, což nás samozřejmě těší. Je ale třeba říct, že to byl jen jeden ze zápasů. Teď už zase jdeme dál a budeme se připravovat a těšit na sobotní zápas s Děčínem. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat fanouškům, kteří nám dnes vytvořili opravdu perfektní kulisu včetně trubek, to bylo fakt super.“ 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality