Body se motaly ve víru herních vzestupů a pádů, ale nakonec zůstaly u Jordánu

03.02.2024 16:44, autor: Pavel Šácha

Po dvou venkovních porážkách v řadě zlověstně přešlapovala před šatnou táborského A-týmu nepohoda. Sobotní večer ji od jejích dveří odehnal, přestože se dlouho nenechala odbýt. Kohouti si před zraky domácích příznivců dokázali poradit s nebezpečným Ústeckým Slovanem a obohatili své konto o cenné tři body. Cesta k potřebnému úspěchu vedla přes mimořádně vydařenou první část, hrubě pokaženou druhou třetinu a znovuzrození stěžejních hokejových hodnot hry v čele s potřebnou disciplínou a touhou po důležitém úspěchu v závěrečném dějství.

Body se motaly ve víru herních vzestupů a pádů, ale nakonec zůstaly u Jordánu

HC Tábor - Ústecký Slovan

4:3 (3:0, 0:3, 1:0 )

Sobota, 3.2.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 3. Plášil (Krliš, Zeman), 4. Huna (Severa, Matušík), 20. Dančišin (Plášil, Zadražil), 53. Milfait (Huna, Severa) - 29. Trefný (Gottfried), 40. M. Simon (M. Dubský, Trefný), 40. Huovinen (Anosov, Rudovský).

Rozhodčí: Trnka - Hradil, Jurak.   Vyloučení: 7:5   Využití: 2:1   Góly v oslabení: 1:0   Střely: 36:25   Diváci: 1683

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Jáchym, Hajič, Čížek, Ondřej – Zeman, Milfait, Krliš – Seidl, Matušík, Šulek – Huna, Zadražil, Severa – Zayml, Zíb, Dančišin.

ÚSTECKÝ SLOVAN: Stahl (Klika) – Popela, Amirov, Gottfried, Mareš, Funk, Hovsepyan, Trefný, Eklund – Bláha, Rudovský, Kuchynka, Anason, Huovinen, Bernat, Simon, Dubský, Yailov, Linet, Nedoma, Kredl.


Táborští vstoupili do utkání s velkou chutí a díky své aktivitě brzy sklízeli sladké plody. Na konci 2. minuty se v rozmezí pouhých devíti vteřin dvakrát hosté provinili proti pravidlům a vzešla z toho dlouhá přesilovka pěti proti třem. A domácí ji využili dokonale. V čase 2:46 pálil z mezikruží Plášil a našel volný prostor mezi lapačkou a betonem brankáře Stahla – 1:0. O jednadvacet sekund později vyústila kombinace tria Severa – Matušík – Huna v zakončení posledně jmenovaného z úhlu a Stahl znovu puk v cestě do sítě nezastavil – 2:0. Za tohoto stavu si domácí celek vybral první slabou pasáž ve hře a otevřel soupeři cestu ke kontaktu, ale přečíslení Slovanu zakončené Anosovem výtečně přečetl gólman Žajdlík. O chvíli později putoval na trestnou lavici Jáchym a Severočeši mobilizovali síly do své početní výhody, o tu však brzy přišli vinou nevhodných komentářů Dubského na adresu sudího Trnky. Na konci 12. minuty předvedl svůj další elegantní průlet do soupeřova brankoviště Huna, ale koncovku mu hosté znemožnili. V následujících minutách první třetiny zabředli táborští hráči do početní nevýhody ještě dvakrát, ale soupeři toho příliš nepovolili, ba naopak. Po poctivé práci za brankou soupeře napřáhl na hranici kruhu Plášil, z plánované dělovky se stala naprosto neplánovaná přihrávka na Dančišina, který necelé dvě vteřiny před sirénou pohodlně usměrnil puk do odkryté ústecké branky – 3:0.

Začátek druhé třetiny blížícímu se karambolu nikterak nenasvědčoval. Domácí hokejisté přečkali zbytek svého oslabení a brzy mohli uštědřit soupeři od Labe čtvrtý ostrý direkt. Paradoxně se k němu schylovalo při dalším oslabení kohoutů; válečník Zíb svým pohybem hned několikrát zmařil hostům založení útočné akce a v jedem okamžik dokonce postupoval sám na Stahla, ale mezeru v jeho postoji nenalezl. Brzy po skončení oslabení si zahráli přesilovku i Táborští. Nejprve v ní musel domácí gólman Žajdlík zasahovat proti ráně Anosova a o pár desítek vteřin později jeho protějšek Stahl parádně zneškodnil velkou příležitost Milfaita. Početní převaha Jihočechů vyzněla do ztracena a brzy toho pořádně litovali. V polovině 29. minuty nedokázali hned dvakrát dopravit puk za hranici obranného pásma, toho se zmocnil Trefný a z dobré střelecké pozice zbavil táborského brankáře jeho dosavadního kouzla – 3:1. V tu chvíli možná sám netušil, kam až jeho parta své obrození v prostřední periodě dotáhne. Další přesilovou hru za prohřešek Hajiče ještě ústečtí nevyužili a sami si při svém následném oslabení zhluboka oddechli, že Stahl úspěšně překazil „gólovou“ akci Matušíka. Závěr druhé třetiny si táborští hráči rozhodně za rámeček nedají. V čase 39:16 – při druhém vyloučení Šulka v krátkém sledu po sobě – vyústila povedená přesilovková kombinace hostů v neomylné zakončení Simona hlídkujícího u pravé tyče a bylo to 3:2. V tento okamžik vyvstal před táborskými hráči úkol dohrát zbylých šestačtyřicet sekund druhé části bez pohromy a zastavit přiliv ústeckého sebevědomí. Nepodařilo se…! Ústečtí hráči se po vyhrané buly ve středním pásmu až příliš snadno nastěhovali zpět do útočného pásma, sevřeli kohouty jako do kleští a pouhých deset vteřin před koncem třetiny srovnali díky střele finského útočníka Huovinena na 3:3.

Zdrcující závěr celkově nepovedeného druhého dějství donutil táborské trenéry k akci. Do závěrečné dvacetiminutovky vyslali do boje jen tři formace s výrazně proházeným složením útočných řad. Už v prvních minutách třetiny čelil Stahl velmi slibným šancím Zemana a Krliše. Také pasáže hry vykazovali zřetelnou touhu domácí družiny strhnout vítězství na svou stranu, ale o nic dál k úspěchu nebyli ani hosté. Především ve 47. minutě mohli Táborští velebit Žajdlíka, který ustál dvě slepené gólové příležitosti Trefného s Dubským. Rozhodující moment střetnutí se narodil v čase 52:26. Po Hunově přihrávce do brankoviště prokázal dostatek pohotovosti i důrazu Milfait a přes ležícího Stahla dopravil puk za brankovou čáru – 4:3. Tento stav už nakonec zůstal v platnosti, přestože se celek ze severu do poslední chvíle natahoval po bodové odměně. Brankář Žajdlík byl ale proti. Už v 55. minutě zkazil radost osamocenému Huovinenovi a jako vítěz vzešel i z velkého závaru před svou brankou při hostující hře bez brankáře. Na druhé straně mohl už předtím zpečetit cennou domácí výhru Jáchym po přihrávce Zadražila, ale Stahl se proti jeho střele z první přesunul včas. Rozuzlení dramatu nakonec přinesla až závěrečná siréna, po které zazněl vítězný pokřik z domácí kabiny. 

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Bohužel už poněkolikáté v sezoně nás postihl zkrat, tentokrát ve druhé třetině. Když to vezmeme od začátku, první část byla od nás velice dobrá. Měli jsme hodně střel na branku, byli jsme aktivní a dali z toho tři góly. Ve zmíněné druhé třetině ale přišla naprostá otočka. Udělali jsme nesmyslné fauly, na branku jsme poslali jenom sedm střel a nakonec jsme od soupeře dostali tři góly. Před poslední třetinou jsme zredukovali sestavu na tři pětky a podařilo se nám dovést zápas do vítězného konce, za což jsme rádi. Tým si ale musí uvědomit, že podobné výpadky už si prostě dovolit nemůžeme, jinak budeme mít velký problém.“       

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality