Skvělý start nadstavby! Táborští bojovníci podruhé v sezoně dobyli arénu Pirátů

18.01.2024 00:10, autor: Pavel Šácha

Dluh je splacen! Před týdnem opouštěli táborští hokejisté domácí led se sklopenými hlavami a obtěžkáni porážkou 2:5 od chomutovských Pirátů. Ve středu jim ovšem bojovná družina od Jordánu bolestné k.o. oplatila. Především díky stmelenému týmovému výkonu, skvěle ubráněným oslabením včetně téměř dvouminutové hry tří proti pěti a stoprocentnímu Matěji Žajdlíkovi v brance dokráčela v chomutovské Rocknet aréně k tříbodovému vítězství. V tabulce se tak kohouti na svého konkurenta dotáhli a za jeho zády je drží jen pětigólový rozdíl v celkovém skóre, zatímco vzájemná zápasová bilance hovoří v jejich prospěch.

Skvělý start nadstavby! Táborští bojovníci podruhé v sezoně dobyli arénu Pirátů

Piráti Chomutov - HC Tábor

0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Středa, 17.1.2024 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: - 29. Zadražil (J. Duda, Dančišin), 60. Matušík (Seidl).

Rozhodčí: Barek - Pěkný, Teršíp.   Vyloučení: 3:6   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 31:17   Diváci: 1416

PIRÁTI CHOMUTOV: Altrichter (Běhula) – Kadeřávek, Březák, Eliáš, Ulrych, Seemann, Havel, Váchal, Záruba – Lukeš, Hübl, Zajíček – Kostourek, Eret, Tůma – Veselý, Svoboda, Stehlík – Putz, Koblížek, Chrpa.

HC TÁBOR: Žajdlík – Plášil, Říha, Jáchym, Hubata, Černý, Gajdolín, Ondřej – Krliš, Milfait, Zeman – Severa, Matušík, Seidl – Dančišin, Zadražil, Duda – Nevšímal, Zíb, Prášek


Táborský tým dorazil do Chomutova bez obránců Suchánka s Hajičem a forvardů Šulka s Hunou, avšak s odhodláním předvést svědomitý výkon a přetavit ho v povedenou vendetu za týden starou domácí porážku. To se mu nakonec bezezbytku podařilo, přestože k úspěchu kráčel šedesát minut po hodně trnité nadstavbové stezce.

Pro hosty začalo utkání vcelku přívětivě. Už na konci 2. minuty stanuli na prahu přesilové hry za prohřešek Veselého, ale slibnou šanci k otevření skóre nechali ležet ladem. Na konci 4. minuty jim málem vše nechtěně vynahradil domácí obránce Březák, ale od vlastní branky po nešťastném odrazu ho zachránil pozorný brankář Altrichter. V 7. minutě usedl na lavici hříšníků táborský útočník Severa. Následná početná výhoda Pirátů dostala jejich fandy řádně do varu. Hned při první přesilovkové buly sehráli bez odporu soupeře obvyklý bleskový signál, ale před brankou zcela osamocený Zajíček strážce táborské klece Žajdlíka neprostřelil. V pokračující přesilovce domácího souboru se udály ještě dva nebezpečné okamžiky, ale bezbrankový stav zůstal v platnosti. Při tom prvním zůstal před Žajdlíkem zcela volný kanonýr Chrpa, ale gólman hostů i s přispěním štěstí nekapituloval. Vzápětí vyvezl puk z obranného pásma Krliš a dostal se ke střele, který Altrichtera řádně vystrašila. Sotva se Táborští vydýchali z náročného oslabení, ocitli se v početní nevýhodě znovu, tentokrát vinou vyloučení Černého, ale obávané přesilovkové čáry Hübla, Lukeše a spol. se díky obětavé a disciplinované hře kohoutů minuly účinkem. V závěru úvodní části odemkly své ofenzivní koridory také hosté, ale štěstí jim nepřálo. V úvodu18. minuty si Zeman na útočné modré čáře obhodil protihráče Putze a měl volnou cestu k postupu na Altrichtera, jenž domácí hráč stihl zatáhnout za záchrannou brzdu. Ze situace volající po trestném střílení vzešel „pouze“ dvouminutový trest pro domácího mladíka a druhá přesilovka Tábora. V ní se  v jednu chvíli šoural kotouč za překonaným Altrichterem k brankové čáře, leč nepřekročil ji, a navíc se příliš brzy ozval hvizd sudího Barka.

Smělý závěr první části vybudil kohouty k aktivnější hře a lídru tabulky to viditelně dělalo starosti. Šance z kategorie stoprocentních se narodily v polovině 27. minuty, kdy operovala v bezprostřední blízkosti Altrichtera dvojice Milfait – Zeman. Přízeň paní Štěstěny při dvou zakončeních prvně jmenovaného táborského hráče nabrala  gigantických rozměrů o pár vteřin později, kdy se kotouč z hole Zemana odrazil od tyče a po brankové čáře doputoval do neškodného prostoru. O minutu později už se Jihočeši zaslouženě radovali z gólu. Poctivé práce v blízkosti útočné modré čáry vyústila v akci po ose Dančišin, Duda, Zadražil, kterou posledně jmenovaný zakončil pohotovou a chirurgicky přesnou střelou k pravé tyči – 0:1. V tu chvíli mohli být hosté na koni, ovšem s příchodem druhé poloviny střetnutí jim Piráti vytrhli z rukou herní otěže a ustanovili nebezpečnou zónu před táborskou brankou. V následujících třech minutách musel Žajdlík čelit třem ryzím šancím soupeře, ale chomutovští Kostourek s Chrpou měli vychýlenou mušku a s povedenou akcí Veselého si hostující gólman výtečně poradil. Práci mu nakonec nepřidělalo ani nepřesné zakončení Koblížka, jenž se zjevil v ideální palebné pozici po hrubce v táborské defenzívě. V závěru druhé třetiny si oba soupeři vyměnili po jedné přesilovce, ani jednomu z nich se ale nevydařila.

Do závěrečné dvacetiminutovky vyrukoval vedoucí tým tabulky s očividnou snahou o vyrovnání a Táborští byli od úvodních střídání  pod jeho tlakem. Do role hlavního hrdiny třetí zápasové epizody se však obsadil brankář Žajdlík, k jehož excelentnímu výkonu se připojila sice pasivní, leč nadmíru obětavá hra celého týmu. Právě díky těmto dvěma faktorům hosté přečkali všechna úskalí, které jim soupeř připravil, od tutovek Putze a Zajíčka až po více než minutu a půl trvající přesilovky pěti proti třem. Ofenzivní esa Pirátů v ní sice uzamkla kohouty v jejich obranném pásmu, ale jeho strážci v čele s brankářem zvládli svou práci skvěle. Totožný obrázek nabídla také šestá a poslední početní převaha Chomutova. V čase 59:00 sáhli domácí trenéři Pešout s Martínkem ke hře bez brankáře, ale hosté drama do poslední vteřiny rázně odmítli.   Po tvrdé práci Seidla v neutrální zóně se kolem levého mantinelu probil do útočného pásma Matušík a z poměrně velkého úhlu a přes dva dotírající protihráče usměrnil puk do opuštěné klece – 2:0. Ohromná radost táborských hráčů i vytrvale povzbuzující skupinky jejich fandů jasně ukázal, jak moc si společně úspěch na ledě ambiciózního konkurenta přáli…

RICHARD LOBO, trenér A-týmu HC Tábor:

„Z naší strany to dnes bylo dobré týmové pojetí. Soustředili jsem se na věci, které bychom chtěli
ve hře mít, které jsme si ukazovali na videu a v týdnu na nich pracovali. Těší nás, že se nám tam objevovaly, i když to ještě nebylo tak, jak bychom si úplně představovali. Bylo ale vidět, že tomu kluci začínají věřit. Dneska se nám to v tom pozitivním duchu vrátilo. Musím smeknout před našimi fanoušky. Počasí nestálo za nic, ale přesto za námi tu dalekou cestu vážili a podporovali nás. Chtěl bych jim za to moc poděkovat.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality