Kohouti byli tři a půl minuty od ryzí výhry, nakonec uložili do své torby jediný bod

13.01.2024 22:22, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté zapečetili program základní části sobotním střetnutím v Letňanech. Ještě necelé tři a půl minuty před koncem měli našlápnuto k tříbodové výhře, ale v čase 56:39 otevřeli Letcům cestu k vyrovnání na 2:2. Domů si nakonec z hlavního města odvezli jen bod, neboť po necelých třech minutách propadli v útočném pásmu a zkušený Mrňa vyřešil následný brejk k plné spokojenosti letňanských příznivců. V konečném pořadí základní části obsadili kohouti druhou příčku a už ve středu vstoupí do bojů v nadstavbové části, jejíž program bude znám až na začátku příštího týdne.

Kohouti byli tři a půl minuty od ryzí výhry, nakonec uložili do své torby jediný bod

HC Letci Letňany - HC Tábor

3:2p (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Sobota, 13.1.2024 17:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 2. Turek (Labuzík, Poul), 57. Sklenář, 63. Mrňa (Korčák) - 11. Zeman (Milfait, Říha), 40. Krliš (Hubata, Milfait).

Rozhodčí: Glanc - Hradil, Baxa.   Vyloučení: 5:6   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 33:35  

HC LETCI LETŇANY: Nečas (Ježek) – Niko, Hamšík, Chalupa, Guryevsky, Drtina, Němeček, Fiala – Poppel, Arnošt, Turek, Sklenář, Mrňa, Korčák, Pšenička, Půlpán, Theimer, Vacík, Poul, Labuzík, Ducháč.

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Říha, Černý, Hajič (Čížek) – Krliš, Milfait, Zeman – Seidl, Matušík, Severa – Prášek, Zadražil, Dančišin – Zayml, Zíb, Nevšímal – Duda.


Vedle avizovaných absentérů Miloslava Jáchyma a Ondřeje Šulka chyběl v sestavě také zkušený forvard Rudolf Huna, kterého pro tento zápas odvelely rodinné záležitosti domů na Slovensko.

Domácí Letci vyrukovali do utkání v souladu s názvem klubu a už na konci 2. minuty za to sklidili sladký plod. Útočník Turek se šikovně uvolnil přes obránce, našel si palebnou pozici a prostřelil brankáře Žajdlíka – 1:0. Dominance Pražanů byla znatelná i v následujících minutách, ale druhý gól nepřidali ani z několika závarů před brankou hostů, ani při dvouminutovém vyloučení obránce Suchánka. Táborské mužstvo vysvobodila z útlumu a pasivity 11. minuta a v ní mimořádně vyvedená blesková akce po ose MIlfait - Říha - Zeman, kterou posledně jmenovaný vyšperkoval kličkou obránci a přesnou střelou mezi Nečasovy betony – 1:1. Od té chvíle už našli kohouti pevný led pod nohama, postupně přebírali vládu nad hrou a brankáři Nečasovi přibylo těžké práce. Přesto se do první sirény skóre nezměnilo, a to ani při další početní výhodě letňanského souboru.

Prostřední perioda nabídla divákům, z nichž podstatná část držela palce táborským barvám, zcela odlišný obraz hry než ta předchozí. Hosté od Jordánu přečkali zbytek oslabení a hned vzápětí se pevně chopili herních otěží. Už na začátku 24. minuty si domácí celek vybral řádný kus štěstí při tutovkách Hajiče, Severy, a především Krliše, kterému chybělo v přesilovce při dorážce do odkryté části Nečasovy Klece jen pár centimetrů. Znatelnou převahu Jihočechů načas přibrzdilo pouze třetí oslabení při vyloučení Hubaty, které ovšem nepřineslo nic jiného, než potyčku Černého s Mrňou. Když už to vypadalo, že táborský tým nechá veškeré své úsilí ležet ladem, našel MIlfait křížnou přihrávkou rozjetého obránce Hubatu, ten obkroužil soupeřovu branku a vybídl k zakončení Krliše, jenž pod ležícím Nečasem procedil puk za brankovou čáru – 1:2. Tento okamžik rozjásal táborské fandy pouhých třináct sekund před druhou sirénou, přesto se ještě Letňanští pokusili o odpověď, ale Žajdlík bezpečně ukryl kotouč ve své výstroji.

Vedení kohoutů a jejich kvalitní výkon z prostřední periody ladil v táboře hostů optimistické noty, vývoj střetnutí ovšem učinil další karambol. Domácí hokejisté prokazovali od úvodních minut znatelnou touhu po vyrovnání a podstatně více vzruchu se odvíjelo v obranném pásmu hostů. Už ve 44. minutě hasil požár v táborské defenzívě třemi těžkými zásahy výtečně chytající Žajdlík. Táborští se na tento nápor soupeře pokusili odpovědět slibnou příležitostí Zadražila po Dančišinově akci, ale Nečas se zaskočit nenechal. Letňanští hráči však byli i nadále aktivnější ve hře i ve střelbě; defenzíva Tábora v čele se Žajdlíkem je dlouho držela na uzdě a v polovině 54. minuty jí pomohla i tyč, přesto se nakonec Letci dočkali zaslouženého vyrovnání. Předcházela mu zbytečná hrubka v obranné třetině, kdy přihrávku směřující od zadního mantinelu na osu hřiště zachytil Sklenář a poměrně zmatečnou situaci přetavil v gól na 2:2. V závěrečných třech a půl minutách hry se chopili iniciativy táborští hokejisté a ve dvou případech měli blízko k vítězné trefě, ale Plášil z dobré střelecké pozice minul Nečasovu branku a bez využití zůstala i přesilovka po faulu Pšeničky, jejíž část se přenesla do prodloužení.

Více než minutová hra hostů v početná výhodě čtyři na tři postrádala souvislý tlak, a tak si nakonec vzalo rozhodující slovo domácí mužstvo. Po propadu dvojice táborských hráčů a ztrátě puku postupovali Letňanští ve třech proti osamocenému útočníkovi Dančišinovi, zkušený Mrňa vzal zakončení na sebe a provedl to náramně. Druhý bod se tak přestěhoval na stranu hokejistů ve vínově červených dresech – 3:2.                    

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Potýkáme se se špatnými začátky zápasů, a i to nás pak bohužel stojí body, přestože jsme tentokrát ještě pár minut před koncem utkání vedli 2:1. První třetina ale byla z naší strany špatná. Ve druhé části se to výrazně otočilo. Vytvořili jsme si v ní spoustu brankových příležitostí, ale bohužel nám chyběl klid na hokejce a své šance jsme neproměnili. Je to škoda, protože jsme mohli soupeři výrazněji odskočit. Ve třetí části jsme nakonec nechali domácí po chybě vyrovnat, což se prostě může stát. Mrzí nás to, ale i takový je hokej. Na závěr je třeba říct, že si ceníme toho, že za námi fanoušci do Letňan přijeli a celý zápas nám fandili. I když se nám teď výsledkově lehce nedařilo, pro tým je důležité, aby ho dál podporovali. Moc si toho vážíme.“   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality