Ze spletitých kořenů vykvetl skvostný květ, kohouti vzali Vrchlabí vítěznou auru

06.01.2024 17:07, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté vyválčili v domácí novoroční premiéře mimořádně cenný skalp. Vítězstvím v poměru 5:1 ukončili vrchlabskému stadionu úctyhodnou sérii osmi výher v řadě a sami připojili na svou šňůru devátý tříbodový korálek.

Ze spletitých kořenů vykvetl skvostný květ, kohouti vzali Vrchlabí vítěznou auru

HC Tábor - HC Stadion Vrchlabí

5:1 (0:1, 2:0, 3:0 )

Sobota, 6.1.2024 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 31. Zeman (Krliš, Milfait), 34. Prášek (Plášil, Hubata), 43. Huna (Zadražil, Dančišin), 43. Krliš (Plášil, Huna), 59. Krliš (Huna, Milfait) - 18. Urban (Chrtek, Šlaicher).

Rozhodčí: Jílek - Sýkora, Tuháček.   Vyloučení: 4:5   Využití: 2:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:1, 5:1   Střely: 40:18   Diváci: 2543

HC TÁBOR: Žajdlík (Gába) – Plášil, Hubata, Suchánek, Hajič, Černý, Gajdolín, Ondřej – Krliš, Milfait, Zeman – Seidl, Matušík, Severa – Huna, Zadražil, Dančišin – Prášek, Zíb, Zayml.

HC STADION VRCHLABÍ: Vacek (Červinka) – Bendík, Kaštánek, Kozák, Srnský, Boukal, Kynčl, Abraham, Perička – Cerman, Chalupa, Krsek, Kastner, Urban, Chrtek, Moník, Bláha, Jirků, Šlaicher, Tatar.


Úvodní dějství zastihlo v příjemnějším rozpoložení hosty z Vrchlabí, a to jak na ledě, tak i v hledišti. Hokejisté z brány Krkonoš byli aktivnějším týmem, získávali do svého držení více odražených puků, a především dokázali zastavit většinu domácích střeleckých pokusů ještě předtím, než doputovali k brankáři Vackovi. První z nich měl v početní výhodě z 2. minuty navrátilec do sestavy kohoutů Severa, ale v dojezdu před soupeřovu klec nestihl pobídku Matušíka zkrotit. V 7. minutě se na druhé straně kluziště vynořil zcela sám před gólmanem Žajdlíkem Kastner, ale netrefil branku. Na konci 10. minuty mohla neklid z domácí hry setřást Milfaitova střela z pravého kruhu, ale Vackovi pomohla branková konstrukce. O chvíli později putoval za katr Suchánek, ale Táborští se oslabení ubránili. Když už se úvodní dějství blížilo k bezbrankovému rozuzlení, propustila chyba domácích soupeřovy hráče do přečíslení dva na jednoho  a Urban ho zakončil parádní nechytatelnou střelou pod horní tyč – 0:1.

Začátek druhé třetiny plynule navázal na herní obraz z předchozí periody, s tím rozdílem, že přibylo nebezpečí před oběma brankami. První výraznou hrozbu představovala střela táborského centra Milfaita z 21. minuty, ale Vacek byl na místě včas. O necelé dvě minuty později se vyznamenal domácí gólman Žajdlík proti ryzí tutovce Moníka, na kterou se vzápětí pokusil odpovědět Dančišin, ale netrefil levý horní roh vrchlabské klece. V čase 24:00 zvedli zrak k nebi fandové hostujícího Stadionu, protože Krsek stanul dvakrát v rychlém sledu tváří v tvář Žajdlíkovi, ale ani jednu ze svých příležitostí nezužitkoval. V polovině 28. minuty už naopak téměř jásali táborští příznivci, ale kotouč z hole Hubaty zůstal ležet těsně před brankovou čarou a následně ho skryl pod lapačkou Vacek. V úvodu 29. minuty usedl na trestnou lavici domácí Hajič. Paradoxně největší šanci v nerovnovážném stavu měl Dančišin po přečíslení a souhře Zadražila, ale na Vacka nevyzrál. Bujaré veselí propuklo v ochozech (s výjimkou hostujícího kotle) půlminuty po příchodu druhé poloviny střetnutí. První formace Jihočechů podnikla bleskový výpad do útočné třetiny, hosté zazmatkovali a vzešlo z toho velmi pohotové zakončení Zemana z prostoru mezi kruhy – 1:1. Od tohoto okamžiku se táborské mužstvo definitivně ujalo vlády nad utkáním a otěže povolilo až se zazněním závěrečné sirény. Klíčový krok vstříc vítězství stihli táborští hráči udělat ještě v prostředí části hry. Ve 34. minutě vyzval Hubata k dělovce od modré čáry parťáka Plášila a jeho přízemní projektil umně vychýlil mimo dosah brankáře Vacka Prášek2:1. V závěrečných minutách druhé třetiny jako by  Táborští hráli permanentní přesilovku, ale z té skutečné početní výhody po Urbanově faulu na Seidla, ani z dalších příležitostí v čele s turboprůnikem Severy gólovou pojistku nevyrobili.

Stav 2:1 nechával osud zápasu nadále otevřený a vrchlabský soubor jistě hodlal plamínek svých nadějí na obrat v utkání rozdmýchat, stal se však pravý opak. Domácí hokejisté dostali Stadion už od prvního buly pod tlak a brzy za to sklidili sladký plod v podobě třetího gólu. V polovině 43. minuty využil důsledný Huna fatálního podklouznutí Srnského při cestě za volným pukem a nabídnutou šanci tváří v tvář Vackovi využil naprosto chladnokrevně – 3:1. Třetí brankový příspěvek ještě umocnil už tak výraznou herní nadvládu, kterou dokládají pouhé dva zásahy na kontě táborského brankáře Žajdlíka za celou třetí část. To jeho vrchlabský protějšek měl nadále práce nad hlavu a přes tradičně výtečný výkon musel spolknout ještě dvě hořké gólové pilulky. Připravil mu je křídelník první domácí letky Krliš a v obou případech se tak stalo při početní výhodě jeho týmu. Poprvé skóroval na konci 53. minuty v početní výhodě svého týmu, to když ho ve službě před soupeřovou brankou zastihla nabídka Plášila a rtuťovitý útočník ji zúročil přesným zakončením k tyči – 4:1. Konečnou podobu vtiskl výsledku tentýž táborský forvard, to když usměrnil do sítě Vackem vyraženou střelu skvěle naladěného matadora Huny – 5:1.

Nutno dodat, že k zaslouženému a vskutku hodnotnému triumfu doprovodila družinu táborských bojovníků rekordní návštěva aktuální druholigové sezony: na stadion přišlo 2543 diváků.

JAKUB GROF, trenér A-týmu HC Tábor:

„Jsme samozřejmě moc rádi za vítězství. První třetina od nás nebyla zrovna ideální, i vzhledem k tomu, že některé věci měníme a bude to přece jen chvilku trvat. V tomto směru jsme trpěliví.
Po první třetině jsme si předali nějaké informace a od té druhé krásně vidět, jak kluci ten projev změnili a byli úspěšní. Je to vždycky právě o hráčích. Oni jsou na ledě, oni plní pokyny, a právě oni si to vybojovali. Máme tady tým, který velmi dobře pracuje, což se ukázalo i v dnešním zápase, a proto jsme získali tři body.“   

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality