Výborná práce! V novoroční premiéře dobyl tým Tábora příbramskou pevnost

03.01.2024 23:44, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté vykročili do nového kalendářního roku nadmíru příjemně. Ve šlágru 26. kola vyválčili mimořádně cenné a důležité vítězství na ledě příbramského rivala a v tabulce prohloubili bodový rozdíl mezi oběma celky na čtyři body.

Výborná práce! V novoroční premiéře dobyl tým Tábora příbramskou pevnost

HC Baník Příbram - HC Tábor

3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Středa, 3.1.2024 0:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 1. Bednařík (Hasman, Zdeněk), 31. Krejčí, 54. Josefus (Kafka) - 1. Zeman (Hubata, Milfait), 28. Seidl (Matušík, Šulek), 30. Zeman (Milfait, Plášil), 39. Zadražil (Plášil, Huna), 60. Šulek (Matušík).

Rozhodčí: Šmika - Hradil, Pěkný.   Vyloučení: 6:5   Využití: 2:1   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5   Střely: 36:29   Diváci: 550

HC BANÍK PŘÍBRAM: Šorf (Jiroušek) – Krejčí, Zdeněk, Jelínek, Havlín, Saňa, Rajgl, Patzelt – Kafka, Kolda, Gengel, Pinkas, Josefus, Hasman, Bednařík, Bečvář, Pětník, Duchan, Mařík, Furch.

HC TÁBOR: Gába (Žajdlík) - Plášil, Hubata, Suchánek, Hajič, Černý, Gajdolín, Ondřej - Krliš, Mifait, Zeman - Seidl, Matušík, Šulek - Dančišin, Zadražil, Huna - Nevšímal, Zíb, Prášek.


Za táborským týmem vyrazila o středečním večeru početná enkláva táborských příznivců, kteří svého rozhodnutí rozhodně nemuseli litovat…

První mistrovské bitvě v roce 2024 – premiérové pro novou trenérskou dvojici kohoutů Jakub Grof, Richard Lobo – se dostalo vskutku strhujícího začátku. Už po jednatřiceti vteřinách hry vytryskl u Litavky gejzír táborské radosti. Obránce Hubata uhájil na modré útočné pásmo, nahozeného puku se ujal Zeman a nečekanou střelou z úhlu našel mezeru mezi betony brankáře Šorfa – 0:1. V tu chvíli nemohl snad nikdo na stadionu tušit, že o pouhých sedm vteřin později bude vyrovnáno. Předcházela tomu vyhraná buly Středočechů ve středovém kruhu, po které bleskově pronikl do táborské třetiny Bednařík a s pomocí lehké teče bránícího hráče dopravil puk do branky stejnou cestou, jako předtím hosté na opačné straně kluziště – 1:1. Jen několik desítek vteřin po jeho přesném zásahu měl blízko k rozdílové trefě domácí forvard Josefus, ale jeho střela pouze olízla horní tyč táborské klece. V dalších minutách už napínavých situací před oběma brankami přece jen ubylo, přesto se hrál i nadále velmi svižný a nesmlouvavý hokej. Příchod 9. minuty umetl příbramským hráčům cestičku k vedoucí brance, to když usedl na trestnou lavici kohoutů mladík Nevšímal, hosté však odehráli dvouminutové oslabení velmi svědomitě. Sladkou odměnu za to mohli sklidit ve 13. minutě, kdy se rozjetý Zadražil natlačil přes obránce až před Šorfovo brankoviště, ale domácí gólman jeho úmysl v zakončení přečetl. V polovině 17. minuty se baníkovec Pinkas provinil na obránci Suchánkovi, ale ani hokejisté od Jordánu nenaložili se svou první přesilovkou zrovna nejlépe.

Plamen událostí v prostřední periodě zažehla ryzí tutovka domácí dvojice Gengel – Kafka, který však v těsné blízkosti gólových břehů ztroskotala na příkladném zakleknutí obránce Plášila. Na rostoucí aktivitu Baníku v následujících minutách zareagovali táborští hokejisté téměř dokonale. V polovině 28. minuty udělal Matušík z bránícího hráče svou typickou kličkou nesmělého komparzistu
a milimetrovou přihrávkou vyzval k pohodlné dopravě puku za brankovou čáru kapitána Seidla1:2. Ještě před nástupem druhé poloviny střetnutí inkasovali svěřenci kouče Bělohlava další nepříjemný direkt. Při hře čtyř proti čtyřem obstál v těžké pozici mantinelu Milfait a posunul puk na Zemana, jenž si vybruslil z rohu hřiště až do zakončení a podobně jako v první části překonal brankáře Šorfa pohotovou střelou mezi betony – 1:3. Radost z odskočení na rozdíl dvou branek setrvala na táborské střídačce jen necelou minutu. Už v početní výhodě svého týmu se nejproduktivnější obránce soutěže Krejčí vydal na zteč z vlastní obranné třetiny a následnou táhlou střelou zpoza obránce nasměroval mimo dosah Gábovy lapačky – 2:3. Ve 35. minutě hry přečkali Jihočeši gigantický, leč neplodný tlak domácí družiny. Otevřeli si tím prostor k vlastním ofenzivním manévrům v soupeřově obranném pásmu a na rozdíl od hráčů Baníku je dovedli zúročit – v čase 38:40 si obránce Plášil našel prostor ke střele od modré čáry, která sice původně nesměřovala mezi tyče, ale odrazem od výstroje hlídkujícího Zadražila nabrala požadovaný kurs – 2:4.

Závěrečnou dvacetiminutovku rozehráli hokejisté Tábora výtečně. Vyzrálým a zodpovědným výkonem drželi soupeře na uzdě a takový vývoj domácím očividně nevoněl. Svědčí o tom mimo jiné i extempore útočníka Kafky z konce 45. minuty, kdy sudí přerušili hru po střetu puku s maskou brankáře Gáby. Lídr příbramské ofenzívy protestoval proti tomuto verdiktu tak vehementně, že udělené dvě minuty za nesportovní chování byly příliš mírným trestem, obzvláště když si neméně impulsivně počínal i další matador Gengel. Tyto okamžiky zažehly na ledě mohutné plameny emocí a v závěrečných deseti minutách se jen sporadicky odvíjela hra s plným počtem hráčů. Na konci 54. minuty vzešla ze série vyloučení domácí přesilovka pěti proti třem a Příbramští touto příležitostí nepohrdli. První šanci Josefuse ještě parádně zneškodnil Gába, jen o pár sekund později však tentýž domácí forvard pálil znovu, a tentokrát už nedal táborskému brankáři šanci zasáhnout – 3:4. Táborské mužstvo se po kontaktní brance soupeře dostalo do velice tíživé situace, ale právě v tu chvíli ukázalo svou sílu. Dopomohlo mu k tomu i zbytečné vyloučení domácího beka Krejčího z konce 55. minuty. Necelé dvě a půl minuty před koncem se příbramští trenéři odhodlali v nepřerušené hře k odvolání brankáře Šorfa a vyslali za něj do boje šestého hráče, tento krok se jim ale nevyplatil. Nepřesná muška Krliše a Plášila při pokusech o zteč prázdné klece sice ještě udržela středočeský tým v naději na vyrovnání, pak si ale nepohlídal střídání a pykal za příliš mnoho hráčů na ledě. Definitivní stvrzenku na nesmírně hodnotné vítězství táborských kohoutů nakonec vtiskl Šulek, jenž nasměroval kotouč do domácí branky a ustanovil konečný výsledek 3:5.       

RICHARD LOBO, trenér A-týmu HC Tábor:

„Premiéra v novém roce nabídla snad všechno, co mohla. Hrál se vyrovnaný zápas, i když si myslím, že od druhé třetiny jsme byli o maličko lepším týmem než soupeř. Konec zápasu provázely emoce; důležité bylo, že jsme se jimi nenechali strhnout a soustředili se především na svou hru. Musím chlapy pochválit za to, že to v hlavách tak dobře zvládli. Právě to podle mě sehrálo rozhodující roli v tom, že jsme v utkání obstáli a zaslouženě ho vyhráli.“   

.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality