Táborští vyválčili v mostecké jámě lvové po urputném boji nesmírně cennou výhru

07.12.2023 00:34, autor: Pavel Šácha

Středeční druholigová návštěva v aréně Mosteckých Lvů dopadla pro táborské mužstvo znamenitě. V duelu s mimořádně sebevědomým, silným a důrazným domácím celkem dokráčeli po šedesátiminutovém urputném boji k vítězství v poměru 3:1. Klíčem k nesmírně cennému zisku se stal především výborný výkon brankáře Davida Gáby.

Táborští vyválčili v mostecké jámě lvové po urputném boji nesmírně cennou výhru

Mostečtí Lvi - HC Tábor

1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Středa, 6.12.2023 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 17. Písařík (Šoustek, Kostourek) - 17. Zadražil (Hajič, Černý), 45. Seidl (Plášil, Zadražil), 47. Krliš (Milfait).

Rozhodčí: Battěk - Goltsch, Teršíp.   Vyloučení: 2:4   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:3   Střely: 36:32   Diváci: 152

MOSTEČTÍ LVI: Klika (Hosnedl) – Urbánek, Havlůj, Šoustek, Nedrda, Havlík, Steinocher, Rykl – Procházka, Řehoř, Šimeček – Písařík, Kostourek, Jindra – Mical, Böhm, Urban – Daniel.

HC TÁBOR: Gába (Žajdlík) – Plášil, Suchánek, Jáchym, Hajič, Hubata, Černý – Milfait, Krliš, Zeman – Dančišin, Matušík, Huna – Seidl, Zadražil, Šulek – Nevšímal, Zíb, Prášek – (Duda).

Zápas na mosteckém stadionu se odehrával v atmosféře připomínající koncert vážné hudby, se kterou však ani zdaleka nekorespondovalo dění na ledě. Hosté od Jordánu měli přesvědčivější nástup do utkání. Už ve 3. minutě si Šulek vynutil faul na Böhmovi a ještě signalizované výhodě pronikl do šance Matušík, ale minul. Už v průběhu následné nevyužité početní výhody se Táborští přesvědčili o tom, jak složité to proti urostlým, důrazným a pohyblivým Lvům z Mostu budou mít. Příští minuty servírovaly spoře zaplněným ochozům nesmlouvavý vyrovnaný hokej s oboustrannou dominancí defenzivních šiků. Na začátku 10. minuty se po jednom ze střetů u hrazení vysypalo boční plexisklo u hostující střídačky a zápas musel být na více než deset minut přerušený. Několik minut po opětovném zahájení bitvy zastihlo v lepším rozpoložení domácí hokejisty a gólman Gába se musel v táborském brankovišti činit, aby pro svůj tým uhájil čistý štít. Přesto byl prvním z maskovaných mužů, který v utkání kapituloval. Z pasáže, kdy naopak kohouti častěji zaměstnávali soupeřova brankáře, se totiž zničehonic vynořil nešťastný Zemanův prohřešek vysokou holí a Severočeši na rozdíl od hostů svou první přesilovkou nepohrdli. Jen zhruba dvacet vteřin po jejím začátku trefili domácí dělovka horní tyč, ale pak už před Gábou nejen hřmělo, ale také uhodilo. Při velkém závaru před jeho brankou se kotouč odrazil do strany přesně na hůl Písaříka, a ten už neměl problém zacílit do odkryté části táborské klece – 1:0. Euforie na mostecké střídačce však měla vpravdě jepičí život. Bezprostředně po vyhrané buly  ve středovém kruhu pronikl táborský Zadražil do útočného pásma, po první sražené střele se vydal s pukem na holi  za branku, ale namísto jejího obkroužení mazácky z minusového úhlu odrazil puk od Klikovy výstroje do branky – 1:1.

Houževnatá hokejová partie našla své pokračování v prostřední periodě, avšak s tím rozdílem, že ani jedno z mužstev nedokázalo dopravit puk do soupeřovy klece. Domácí Lvi lačnící po skalpu výše postaveného soka přichystali svou dravostí a důsledností Gábovy několik horkých chvil. Při dvou obzvláště nebezpečných výpadech mosteckých hráčů musel sáhnout do svého arzenálu se skvělými zákroky opravdu hodně hluboko, aby nepřišel o své kouzlo.
A protože ani jihočeská družina nenašla návod ke zteči mostecké svatyně, přehouplo se utkání do poslední dvacetiminutovky za nezměněného stavu 1:1.

K úspěšnému zvládnutí lví drezúry pod hradem Hněvín Táborským paradoxně pomohla situace, která spíš mohla být jejich zkázou. Hned v prvních minutách třetí části se totiž ocitli ve čtyřech za nepříliš častý prohřešek proti pravidlům v podání Suchánka (popsaný jako hození hole), následné oslabení však zvládli bravurně a připravili si půdu pro klíčové údery. První z nich se narodil na konci 45. minuty – po Plášilově střele od modré se dostal ke střele z otočky před brankovištěm „zaparkovaný“ Seidl 
a procedil puk za Klikova záda – 1:2. Zaskočené domácí hráče ani nenechali kohouti nadechnout a necelé dvě minuty po rozdílové trefě svého kapitána udeřili znovu. Milfait ve středním pásmu počkal s přihrávkou na najíždějícího Krliše, ten po přejetí útočné modré čáry šikovným manévrem oklamal bránícího hráče a na jeho následnou dalekonosnou dělovkou z osy hřiště byl Klika krátký – 1:3. Svěřenci zkušeného trenérského dua Kýhos – Rosol nesložili zbraně a do poslední chvíle usilovali o návrat do zápasu, V tu chvíli ale hosté naplno ukázali svou sílu i zkušenost a zbytek střetnutí měli víceméně pod kontrolou. Po závěrečné siréně tak radostně naskákali na skvěle chytajícího brankáře Gábu a popustili uzdu radosti z mimořádně hodnotné výhry.

TOMÁŠ MATUŠÍK, trenér A-týmu HC Tábor:

„Jsme hodně spokojení s tím, že jsme si z Mostu odvezli tři body. Byl to pro nás zcela jednoznačně nejtěžší zápas sezony. Soupeř mě mile překvapil, hrál opravdu výborně. Po dvě třetiny se hrál vyrovnaný zápas, dokonce si myslím, že ve druhé části měl o jednu dvě velké šance víc než my. David Gába tam vytáhl minimálně dva naprosto fantastické zákroky, i když i domácí gólman svůj tým párkrát výrazně podržel. Ve třetí třetině se nám podařilo dát dva rychlé góly, a pak už jsme hlavně bruslařsky dominovali. Jsme moc rádi, že jsme to nakonec zvládli, ale teď už zase jedeme dál a připravujeme se na sobotní zápas v Kralupech.“      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality