Opojná plavba na úpatí Krušných Hor: Táborští svrhli Piráty z nejvyšší paluby

07.11.2023 23:50, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté i skupina jejich fanoušků se v úterý vraceli z prochladlého Krušnohoří hodně zvesela. Aby také ne…! V předehrávaném šlágru 14. kola dokázali kohouti položit na lopatky ambiciózní chomutovské Piráty a odměnou za tento počin se jim stal posun na vedoucí příčku tabulky právě před svého protivníka.

Opojná plavba na úpatí Krušných Hor: Táborští svrhli Piráty z nejvyšší paluby

Piráti Chomutov - HC Tábor

2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Úterý, 7.11.2023 17:30 - Muži

 

Branky a nahrávky: 16. Lukeš (Hübl), 47. Chrpa (Seemann) - 8. Matušík (Šulek, Seidl), 30. Plášil (Severa, Matušík), 50. Severa (Zadražil, Zíb).

Rozhodčí: Zeliska - Sýkora, Teršíp.   Vyloučení: 3:6   Využití: 0:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 29:30   Diváci: 1619

PIRÁTI CHOMUTOV: Altrichter (Horák) – Kadeřávek, Březák, Seemann, Hora, Váchal, Kučera, Petrásek – Lukeš, Hübl, T. Svoboda – Kostourek, Eret, Tůma – Mála, Koblížek, J. Svoboda – Jouza, Putz, Chrpa – Zajíček.

HC TÁBOR: Gába (Dvořák) – Hubata, Plášil, Říha, Suchánek, Čížek, Hajič, Cícha – Krliš, Zadražil, Severa – Šulek, Matušík, Seidl – Zeman, Dančišin, Milfait – Bárta, Zíb, Nevšímal.


Soukolí očekávaného duelu dvou čelních týmů tabulky se roztáčelo jen velmi pomalu. Až v polovině 8. minuty vykvetla z opatrně vedené partie první důležitá situace a pod svou režii si ji vzali doposud aktivnější hosté z Tábora – Šulek se s pukem na holi projel kolem chomutovské branky a z otočky ho poslal kolem brankoviště do prostoru, kde už na svou šanci číhal Matušík a měl dost času uklidit kotouč za Altrichterova záda – 0:1. Domácí celek poprvé výrazněji zahrozil až v 10. minutě, kdy dostal mezi kruhy nabito matador Hübl, ale Gába jeho střelu exportoval do bezpečí. Téměř vzápětí pálil na druhé straně kluziště z totožné pozice Plášil, ale minul. Dobrá a soustředěná hra Jihočechů hrála i v několika dalších minutách na ledě prim, ale pak přišel obrat. V 16. minutě dostali chomutovští hráči možná poprvé defenzívu kohoutů do úzkých a hned to rozproudilo vlnu emocí. Lukeš pronikl až do blízkosti Gáby a po bekhendovém zakončení vylétly jeho ruce okamžitě nahoru, jenže sudí Zeliska k velké nevoli Pirátů rozpažil a nechal pokračovat ve hře. Až po delší době v přerušené hře se spolu s čárovými arbitry k celé situaci vrátil, a tentokrát zase rozohnil střídačku hostů. Na popud jednoho ze svých asistentů zpětně branku uznal (a nutno přiznat, že spravedlivě), jenže stalo se tak až v době, kdy na světelné kostce proběhl záznam celé akce, což nekoresponduje s platnými hokejovými předpisy – 1:1. Gólový moment měl na Krušnohorce očividně blahodárný vliv a ve zbytku první části se chopili iniciativy, aniž by však Gábu výrazněji ohrozili.

Brzy po úvodním vhazování prostřední periody se poprvé otevřela dvířka trestné lavice, a to na straně hostů po prohřešku Zíba. Obávaná přesilovková eskadra Chomutova ovšem vinou soustředěného odporu soupeře mlčela a o pár minut později smutně přijala od Táborských lekci, jak s početní výhodou co nejlépe naložit. Při vyloučení domácího beka Váchala na 2+2 minuty za podrážení a následné nevhodné komentáře vstříc rozhodčím se kohouti brzy usadili v útočném pásmu a vytasili na Piráty silný kalibr: tradičně nekompromisní, a především ďábelsky přesnou dělovku obránce Plášila od modré čáry – 1:2. Ještě v průběhu druhé části dostali chomutovští hokejisté příležitost na přesilovkový reparát po vyloučení Seidla, jenže znovu selhali, a nakonec mohli být rádi, že je díky pozornému Altrichterovi neztrestal z rychlého výpadu Zeman.

Závěrečná dvacetiminutovka souboje tabulkových lídrů vložila do kroniky střetnutí napínavou zápletku. Na konci
47. minuty po další neúspěšné přesilové hře se domácí Seemann nerozpakoval prudce nahodit kotouč od modré čáry před branku, kde operoval střelec Chrpa, a právě jeho pohotovost zajistila pirátské družině vytoužené vyrovnání – 2:2. V tu chvíli se domácí hodlali nadechnout k rozhodujícímu náporu a využít zklamání soupeře, stal se však pravý opak. Táborské mužstvo okamžitě přepnulo na potřebný herní mód a jen necelé tři minuty mu stačily k tomu, aby se znovu postavil ke kormidlu zápasu – dobrá práce v útočném pásmu vyústila v přesnou nahrávku Zadražila na Severu a následnou okamžitou střelu vytáhlého forvarda, na kterou gólman Altrichter nestihl zareagovat – 2:3. Autor třetí táborské branky předvedl jen o pár minut později nejhezčí individuální akci střetnutí, vyháčkoval se na malém prostou až před Altrichtera, tentokrát však slavil úspěch brankář Pirátů. Ve zbytku třetiny se Chomutovským dostalo solidního prostoru pro srovnání skóre, to když hráli další dvě přesilovky. Tu druhou v závěru střetnutí dokonce povýšili na hru bez brankáře v šesti proti čtyřem. Kohouti se však nehodlali se svými hostiteli o bodovou kořist dělit a v ohromné euforii dopluli k tříbodovým břehům, kde byli okamžitě korunováni za nového vládce tabulky. Překazit tento cíl jim mohla pouze parádní střela Lukeše z 56. minuty, kterou vyrážečkou odklidil do bezpečí výtečný Gába, a závěrečný neplodný pobyt v těsné blízkosti jeho branky. Po ledě chomutovské Rocknet arény se tak triumfálně projela tradiční vítězná modro-bílá lodička.

TOMÁŠ MATUŠÍK, trenér A-týmu HC Tábor:

„Jsme rozhodně spokojení, a možná ještě lépe šťastní, že jsme zápas zvládli, protože vítězství z Chomutova má pro nás samozřejmě velkou cenu. Domácí mají skvělé hráče a trenéry, o to víc nás může těšit práce, kterou jsme tady odvedli. Zápas byl vyrovnaný a pro nás bylo hrozně důležité, že jsme v něm dokázali uhlídat soupeř dokázali uhlídat soupeřovy přesilovky. Možná i proto jsme byli na konci šťastnější. Teď ale jedeme dál, v sobotu nás čeká domácí zápas proti Letňanům, na který se musíme důkladně připravit, abychom natáhli svou šňůru.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality