Základy táborské neporazitelnosti odolaly, ale třásly se v základech až do konce

11.10.2023 20:17, autor: Pavel Šácha

Bodové konto druholigového A-týmu vykazuje nadále stoprocentní zisk. Vítěznou šňůru kohoutů z úvodu této sezony nedokázali přetrhnout ani Mostečtí Lvi, kteří si odvezli z jihu Čech první tříbodovou porážku v aktuálním ročníku. Faktem je, že se v poslední části hry po dělbě bodů mocně natahovali a utkání bylo dramatické až do posledních vteřin.

Základy táborské neporazitelnosti odolaly, ale třásly se v základech až do konce

HC Tábor - Mostečtí Lvi

2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Středa, 11.10.2023 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 4. Zeman (Matušík, Milfait), 5. Zeman (Matušík, Jáchym) - 41. Böhm (Písařík, Havlík).

Rozhodčí: Trnka - Herles, Stacho.   Vyloučení: 4:7 - navíc Seidl (Tábor) 5+OK   Využití: 2:1   Góly v oslabení: 0:0   Střely: 28:23  

HC TÁBOR: Gába (Dvořák) – Hubata, Suchánek, Hajič, Jáchym, Čížek, Černý – Krliš, Zadražil, Severa – Zeman, Matušík, Milfait – Seidl, Dančišin, Šulek – Bárta, Zíb, Prášek – od 32. Nevšímal.

MOSTEČTÍ LVI: Hosnedl (Klika) – Havlík, Havlůj, Šoustek, Nedrda, Steinocher, Hoffmann – Böhm, Řehoř, Písařík – Urban, Kýhos, Procházka – Veselý, Šimeček, Mical – Daniel.


Po první třetině by asi málokdo z přítomných na stadionu odhadl, jakým směrem se utkání druhého týmu tabulky se třetím vydá. Už po necelých dvou minutách se mostecký dlouhán provinil faulem na Dančišinovi a domácí stanuli
na prahu své první přesilové hry. Nejprve zahazardovali se svým čistým štítem a nechali si ujet Písaříka, kterému však před Gábou odskočil neposedný puk z hole. O chvíli později se ocitli na opačné vlně pocitového spektra – po souhře Matušíka se ocitl před Hosnedlem Zeman, napoprvé neuspěl, ale z opakované střely už otevřel skóre zápasu – 1:0.
O chvíli později se opakoval totožný scénář se stejnými hlavními hrdiny, jen v jiném obraze – v další početní výhodě kohoutů předvedl Matušík krásnou individuální akci, udělal statisty ze dvou bránících hráčů a nezištně vyzval parťáka Zemana k jeho druhému přesnému zásahu – 2:0. Ve zbytku třetiny už se gólová propast mezi oběma soupeři neprohloubila. Severočeši sázeli na jednoduchost ve hře a přes rozehrávku na vysunutého hráče se několikrát dostali k vážnějšímu ohrožení Gábovy klece, její strážce si však počínal svědomitě. Na druhé straně se hned dvakrát ocitl blizoučko k rychlému dovršení hattricku Zeman, ale poprvé zasáhl Hosnedl a podruhé puk mosteckou branku minul.

Před druhou periodou byli diváci v očekávání ofenzivně laděné partie s řadou pohledných hokejových okamžiků, o to více je musel její průběh zklamat. Hra dvou předních mužstev tabulky se oboustranně rozmělnila v nepřesnostech, nečitelném a chaotickém způsobu rozhodování sudího Trnky, a značně negativní roli sehrála i hrozivá kvalita ledu, na kterou si už v průběhu zápasu stěžovaly oba tábory. Více příležitostí k posunutí průběžného skóre si přece jen zapsali do statistik táborští hráči, ale Milfaitova samostatná akce v další početní převaze, Zíbova příležitost v oslabení svého týmu po pěkné souhře Zadražila, ani slibná přesilovková šance Dančišina nevedly ke kýženému cíli. Lvům z Mostu se otevřela cesta ke kontaktní trefě především díky situaci z úvodu 27. minuty, kdy Seidl poslal v souboji o puk na mantinel Urbana a hrozivý vizuální efekt tohoto zákroku dovedl arbitry zápasu k rozhodnutí udělit domácímu kapitánovi trest pět minut a do konce utkání. Osmadvacet vteřin hráli hosté dokonce v pěti proti třem, ale brankář Gába jim radost ze snižující branky ani ve druhé třetině nedopřál.

Novou zápletku dostal kostrbatý duel hned v úvodu závěrečné dvacetiminutovky, kdy dobíhal dvouminutový trest domácímu obránci Jáchymovi. Mostečtí hokejisté se bleskově nastěhovali do útočného pásma a už po sedmatřiceti sekundách se radovali z gólu – Písaříkova sražená střela se od zadního mantinelu odrazila zpět na hranici Gábova brankoviště a Böhmovo bekhendové zakončení bylo pohotové i přesné zároveň – 2:1. Ještě v první desetiminutovce třetí části si domácí mužstvo vynutilo dvě přesilovky, ani jedna z nich ale nenakypřila půdu pro uklidňující třetí gól. Přečkaná oslabení umocnila touhu mostecké družiny po vyrovnání a s přibývajícím časem bylo patrné, že budou muset kohouti o páté tříbodové vítězství velmi urputně bojovat. Test nervové soustavy táborských fanoušků nakonec dosáhl vrcholu až v závěrečných vteřinách utkání při hostující hře bez brankáře. První krajně nebezpečnou střelu Lvů z mezikruží obětavě vychýlil z původního směru Zeman, druhá z poslední sekundy skončila na boční konstrukci Gábovy svatyně. Až v tu chvíli mohla na domácí hráčské lavici i v ochozech propuknout radost z páté mistrovské výhry v řadě.

TOMÁŠ MATUŠÍK, trenér A-týmu HC Tábor:

„Vyhráli jsme páté utkání v řadě za tři body a s tím jsme pochopitelně spokojení. Už horší je ale způsob, jakým jsme k tomu vítězství doklopýtali. To, že jsme dnes vyhráli, je především zásluha Davida Gáby v brance. Určité měřítko snese jen první třetina, kdy jsme dali dva krásné góly
a měli jsme další šance, ze kterých jsme mohli utkání prakticky rozhodnout. Po první třetině jsme v šatně řešili způsob hry soupeře a mluvili o tom, že máme neustále jednoho vysunutého hráče za obránci. Věnovali jsme tomu celou přestávku, a pak nám z toho jeli ve druhé třetině pětkrát sami na bránu… Ve třetí části už to byl jenom boj, ve kterém jsme my bohužel kupili chybu za chybou, ale nakonec jsme to nějakým způsobem uhájili. Musím nicméně konstatovat jednu zásadní věc. My mám jednoznačně technické mužstvo a na takovém ledě se prostě hokej hrát nedá! Do sedmé minuty se nám zastavuje puk ve vodě, od sedmé minuty vedete puk, a on vám přeskakuje hokejku. Stejné to je ale
i na trénincích; nejsme v podstatě schopní kloudně trénovat přesilovku, protože to prostě nejde. Určitě nechci, aby to znělo jako výmluva. Most hrál výborně, což nás nepřekvapilo, protože jsme to věděli. Má v týmu šikovné hokejisty
a jeho hráči se výborně hýbali. Nicméně v silách našeho týmu je hrát lepší hokej, ale na tomhle ledě to nejde.
My nemůžeme ani pořádně trénovat, což je samozřejmě základ všeho.“                                                     

                                            

 
 
Více fotek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality