Meta s názvem druhá příčka zůstala po Ústí nedobyta, Táborští jdou na Příbram

01.03.2023 18:40, autor: Pavel Šácha

Táborští hokejisté podlehli v závěrečném střetnutí nadstavbové části druhé ligy soupeři z Ústí nad Labem 4:5 a do vyřazovacích bojů vstoupí ze 4. příčky. V závěru utkání za nerozhodného stavu sami vystoupili z boje o dosažitelnou třetí pozici a s rizikem při hře bez brankáře rovnou zaútočili na druhé místo, inkasovaný gól do opuštěné klece jim ale cestu vzhůru zatarasil a setrvali na čtvrté příčce. V sobotu 11. března tak vyrukují na domácím ledě k prvnímu zápasu play-off proti “starému známému“ z Příbrami.

Meta s názvem druhá příčka zůstala po Ústí nedobyta, Táborští jdou na Příbram

HC Tábor - Ústecký Slovan

4:5 (1:2, 1:1, 2:2 )

Středa, 1.3.2023 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 9. Severa (Milfait, Suchánek), 30. Hajič (Endál, Severa), 43. Hajič (Suchánek, Milfait), 43. Šulek (Bahenský, Hajič) - 13. Bláha, 17. Kordule (Tůma, Kuchynka), 27. Drtina (Roubík), 45. Trefný (Kordule, Tůma), 60. Roubík (Drtina, Rudovský).

Rozhodčí: Trnka - Rubáš, Tvrdík.   Vyloučení: 6:6   Využití: 1:0   Góly v oslabení: 0:1   Střely: 42:31   Diváci: 1632

HC TÁBOR: Gába (Seliverstov) - Plášil, Hubata, Suchánek, Krejčí, Kříž, Hajič, Čančura - Prášek, Vlček, Kohút - Endál, Milfait, Severa - Duchan, Matušík, Bahenský - Šulek.

ÚSTECKÝ SLOVAN: Stahl (Cikánek) - Drtina, Vacík, Trefný, Záruba, Šefl, Funk, Bartoň - Roubík, Bláha, Rudovský - Kordule, Tůma, Kuchynka

Zahajovací minuty střetnutí odkryly až příliš mnoho neduhů v domácí defenzívě a hosté se díky tomu dostali mimo jiné i do dvou samostatných úniků. V tom prvním ještě Smola ztroskotal na brankáři Gábovi, v polovině 8. minuty se ale ocitl v oslabení svého týmu ocitl za zády domácích obránců Bláha a poslal Severočechy do vedení – 0:1. Tři minuty po tomto momentu si zahráli kohouti v početní výhodě znovu (i podruhé byl vyloučen ústecký veterán Roubík),
a tentokrát už si v ní sami otevřeli cestu ke gólové radosti. S návratem vyloučeného hráče na led vykouzli Milfait vskutku lahůdkovou přihrávku na nepokrytého spoluhráče Severu a pro něj už nebyl problém usměrnit puk za brankovou čáru – 1:1. O chvíli později si oba si oba strůjci vyrovnání vyměnili role, narozdíl od předchozí spolupráce však tentokrát Milfait na Stahla nevyzrál. V úvodu 17. minuty zmrazil rozbouřené ochozy hostující kanonýr Kordule, jenž dostal v útočném pásmu dostatek prostoru seřídit mířidla, a přestože střílel z poměrně velkého úhlu, trefil se ďábelsky přesně do horního růžku Gábovy klece – 1:2.

Na začátku druhé periody si vynutili přesilovou hru také hokejisté z Ústí, jenže ji nezvládli, a navíc mohli v jejím závěru děkovat Stahlovi, jenž zneškodnil samostatný únik Práška. Začátek 27. minuty přinesl hned dvě významné události ve vývoji střetnutí. V čase 26:17 zaskočila Gábu v táborské brance povedená, leč chytatelná střela obránce Drtiny a bylo to 1:3. Táborští trenéři navíc rozhodli o změně v brankovišti a k e svému prvnímu startu ve druhé lize naskočil kazašský gólman Viktor Seliverstov. Tento dvaadvacetiletý brankář s kohouty už dlouhou řádku týdnů trénoval a po vyřízení všech potřebných náležitostí naskočil do několika utkání krajské ligy v dresu Spartaku Soběslav. Brzy po svém příchodu na led musel se svými spoluhráči čelit druhému oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě, avšak obstál na jedničku. Těsně před dovršením první poloviny střetnutí se obraz hry výrazně změnil. Signálem k poměrně silné ofenzívě domácí družiny se stala skrytá, ale přesná střela obránce Hajiče znamenající kontaktní gól na 2:3. Od té chvíle přibyla ústeckému brankáři Stahlovi vcelku výživná porce těžké práce, nakonec však dokázal udržet útočné ladě táborské hokejisty na uzdě.

Úvod závěrečné dvacetiminutovky vyšel táborskému týmu znamenitě a publikum se rázem dostalo do varu. V čase 42:21 ztrestal Hajič přesnou ranou z mezikruží brankáře Stahla za jeho faul na Práška a pouhých třináct sekund na to sklidil gólovou odměnu za důslednost před brankou Lvů agilní Šulek4:3. Radost z výsledkového obratu setrvala na domácí hráčské lavici jen dvě a půl minuty.
Na konci 45. minuty totiž vyslal Trefný „neviditelný“ puk do skrumáže před Seliverstovem a jeho trajektorii zastavila až síťka táborské klece – 4:4.  Zbylým minutám zápasu a celé nadstavbové části se nuda vyhnula obloukem. Na domácí straně zaujal dravý individuální průnik Hubaty, který zastavil až gólmana Stahl, a také dvě velké příležitosti Severy. Bohužel pro Jihočechy s totožným výsledkem. Ústečtí hráči kontrovali šancí Rudovského, po které následoval faul na Rudovského ve vyložené pozici
a trestné střílení ve prospěch hostů. K jeho exekuci se postavil Kordule, nakonec ho ale vůbec nezakončil. V závěrečných minutách se pro většinu lidí na táborském zimním stadionu odehrála věc vskutku nečekaná. S vědomím toho, že Chomutov podlehl Příbrami a zpřístupnil tak Táborským cestu ke druhé příčce, sáhl domácí kouč Aleš Krátoška za stavu 4:4 ke hře bez brankáře. Útok na dvojitý tabulkový posun ovšem jeho týmu nevyšel – Roubíkova trefa do opuštěné domácí klece ustanovila konečný výsledek 4:5 a do kolonky soupeře HC Tábor v prvním kole play-off zapsala název HC Baník Příbram.

Ohlasy trenérů 

ALEŠ KRÁTOŠKA, HC Tábor: „Zápas se hodně blížil utkáním play-off. Bohužel rozhodla produktivita. Góly, které nám Ústí dalo, jsme mu dá se říct darovali. My sami jsme si vytvořili dost šancí a mohli jsme z nich soupeři odskočit, ale neproměňovali jsme je. Střídání brankářů vyplynulo ze zápasu. Davidovi Gábovi to tentokrát nevyšlo úplně podle představ, v mnoha jiných zápasech nás ale samozřejmě obrovsky podržel. Viktor Seliverstov byl dá se říct hozený do vody a vedl si velice obstojně. Na konci jsme zariskovali, protože jsme věděli výsledek z Chomutova a chtěli jsme ještě hrát o druhé místo. Myšlenka byla jasná: buď druhé místo nebo čtvrté. Jsme samozřejmě zklamaní, že nám to nakonec nevyšlo, klukům jsem ale za výkon poděkoval, protože ten zápas byl z naší strany z celkového pohledu dobrý. Asi to tak mělo být a jdeme na Příbram.“

MARTIN ŠTĚPÁNEK, Hokej Ústí nad Labem: „Zápas měl svoji důležitost, chtěli jsme skončit na třetím místě. Byl samozřejmě ohromně náročný a kvalitní. Tábor má vynikající mužstvo, hrálo se nahoru dolů a jsme moc rádi, že jsme utkání dovedli k vítězství. Domácí v závěru riskovali a my
při hře bez brankáře rozhodli. K výhře přispěli všichni hráči od brankáře až po útočníky a podali zodpovědný výkon. Měli jsme velmi dobrou produktivitu, pět gólů na ledě soupeře je slušná práce. Naše hra se určitým způsobem posouvá k play-off, ale nechci předjímat. Musíme se připravit.“     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality