Táborští si od Orlů přivezli krutý půltucet, ráz kostrbaté partie určila efektivita

07.09.2022 00:04, autor: Pavel Šácha

Je krátce po půl deváté večer a hokejisté Tábora opouštějí znojemskou arénu smutní. Do kufru klubového autobusu si nedobrovolně přibalili hladkou porážku 1:6, která nevzešla z herní dominance domácího týmu, ale z výrazného rozdílu v produktivitě a využívání přesilových her. Těch se v neurovnaném a zbytečně vypjatém duelu urodilo víc než dost a podstatně lépe posloužily právě znojemské orlí letce. Ve čtvrtek 8. září v 18 hodin se oba celky potkají znovu, tentokrát na táborském ledě.

Táborští si od Orlů přivezli krutý půltucet, ráz kostrbaté partie určila efektivita

Orli Znojmo - HC Tábor

6:1 (1:0, 2:0, 3:1)

Úterý, 6.9.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 19. Havlát (Špaček, Tejnor), 27. Špaček (Šťovíček), 32. Hruška (Stránský, Köver), 44. Šťovíček (Sklenář), 53. Jenáček (Špaček), 59. O. Svoboda - 44. Endál (Černý, Bárta).

  Vyloučení: 8:11   Využití: 3:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 4:0, 4:1, 6:1   Střely: 35:37   Diváci: 774

ORLI ZNOJMO: Groh (Žajdlík) – Kloz, Mareš, Tejnor, Stránský, Jenáček, Zukal, Remta – T. Svoboda, Hruška, Köver, Nižnikov, Šťovíček, Sklenář, Špaček, Havlát, O. Svoboda, Kotrba, Pigl, Adámek.

HC TÁBOR: Gába (Dvořák) – Suchánek, Plášil, Kříž, Hajič, Černý, Sedláček – Vlček, Matušík, Seidl - Bárta, Dančišin, Endál - Zayml, Milfait, Severa - Masopust, Zíb, Chocholoušek, Duda


V táborské šatně usedl před utkáním také jeden ryzí novic: dvacetiletý brněnský obránce Jan Sedláček. Mladý bek byl v uplynulém mistrovském ročníku velmi produktivním kapitánem juniorského výběru Komety (4+47) a stihl si do svého kariérního rejstříku zapsat také čtyři starty v barvách extraligového A-týmu.

Do znojemské prověrky vyrukoval po boku ostříleného Kamila Černého a v úvodní části hry se také on podílel na velmi sympatickém a aktivním výkonu táborské družiny. Ten sice vedl ke střelecké převaze i několika šancím, jediný gól, který úvodní dějství přineslo, si však pohříchu vzali pod patronát domácí hokejisté. Po necelých devíti minutách hry je k němu dovedla krátká přesilovka pět na tři a vydařená kombinace, na jejímž konci pohodlně uklidil puk do zcela odkryté branky Havlát1:0. Znojemský gólman Groh se nejvíce zapotil při šancích Vlčka a Severy, jejich zakončení i dalších dvanáct táborských střel směřujících na branku ale dokázal zastavit.

V první periodě zasahovala dvojice hlavních arbitrů do děje střetnutí jen sporadicky a omezila se na pouhá dvě vyloučení táborských hráčů, z nichž vzešel vedoucí gól utkání. Ve druhé třetině jako by si chtěli sudí vše vynahradit, a tak bylo k vidění více vyloučen a diskuzí, než pohledných hokejových akcí. V první polovině nervózní třetiny tahali Orli z delší konec provazu a promítlo se to i do skóre. V čase 27:28 vystavil znojemský celek při své početní výhodě Jihočechy značnému náporu. V několika sekundách zvonila tyč hostující branky, tleskalo se skvělému zákroku Gáby a následně už také gólu, který si zapsal do statistik Špaček2:0. Táborské mužstvo hledalo cestu ke kontaktní trefě ve víc než minutové přesilovce pěti proti třem, kterou však záhy otupilo vyloučení na jeho straně. Sotva se počethráčů na ledě překlopil do znojemské výhody, rozjásal téměř osm stovek diváků v Nevoga aréně dobře zastíněný projektil z hole exvítkovického centra Hrušky3:0. Festival vyloučení také v dalších minutách nerušeně pokračoval. Mezi 32. – a 34. minutou sehráli hosté svou doposud nejpovedenější přesilovku. Ke kontaktnímu zásahu je nenasměrovala, alespoň se v ní ale odrazili k vyrovnání hry a postupně dokonce k mírné převaze, leč nadále bez klíčového efektu. Zápisy v gólových kolonkách už ve zbytku druhé části nepřibyly, zato přibylo nesvárů mezi hráči a dohadů s rozhodčími i soupeři.

Závěrečná dvacetiminutovka měla velmi rušný začátek. Už po třech a půl minutě hry tleskali znojemští fandové krásně umístěné střele Šťovíčka do skulinky mezi Gábovým ramenem a horní tyčí – 4:0. Hosté od Jordánu ovšem tentokrát přispěchali s bleskovou odpovědí. Endál si kolem mantinelu nabruslil až na hranici kruhu a neomylnou ranou nad Grohův pravý beton vymazal nulu v kolonce táborských gólů – 4:1. Významnější zápletku však nakonec Táborští úternímu střetnutí nedodali. Ve třetím ze série oslabení se o to po přihrávce Vlčka od zadního mantinelu pokoušel Matušík, jenže Groha nepřekonal a v pokračující početní výhodě soupeře jen smutně přihlížel tomu, kterak Jenáček trestá chybu před brankou Tábora a zvyšuje na 5:1. Poslední hořký doušek dal Jihočechům ochutnat O. Svoboda, který v čase 58:45 zakončil rychlý útok Orlů a ustanovil konečný výsledek 6:1.

Zdeněk KUTLÁK, asistent trenéra A-týmu HC Tábor:

„Z hlediska konečného výsledku nemůžeme zápas hodnotit pozitivně, stále je to ale jen příprava. Znojmo jsme potkali poprvé a ukázalo se, že to bude těžký soupeř. Co se týče velkého počtu vyloučených, byla z toho postupem času udělaná spíš taková groteska, ale nepřísluší mi se k tonu vyjadřovat. Byli tady jiní, kteří to měli srovnat. My se na utkání před čtvrtkem podíváme a uvidíme, co změnit, aby to pro nás dopadlo příznivěji.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality