Jsem za šanci vděčný. A Tábor? Vždycky bylo extrémně nepříjemné tady hrát, směje se Zdeněk Kutlák

02.08.2022 11:29, autor: Pavel Šácha

V pondělí poprvé přišel do táborské kabiny, pozdravil se hráči, okoukl si prostředí a o pár desítek minut později zamířil s ostatními na led. Běžná věc. Rutina, kterou Zdeněk Kutlák prožíval už dlouhou řádku led. V tuzemsku, za mořem, pod alpskými vrcholy, a také při mimořádně úspěšných reprezentačních štacích. A přece to tentokrát bylo úplně, ale úplně jiné. Pomyslná visačka na hrudi zkušeného hokejového harcovníka poprvé obsahovala slova: Zdeněk Kutlák, asistent trenéra HC Tábor.

Jsem za šanci vděčný. A Tábor? Vždycky bylo extrémně nepříjemné tady hrát, směje se Zdeněk Kutlák


Ještě loni jste oblékal výstroj v druholigové Příbrami. Kde najdeme startovní bod vašeho přesunu do táborského trenérského angažmá?
 Jako první mě s touto nabídkou oslovil Aleš Krátoška a následně jsme se spojili i s Radkem Bělohlavem. Musím říct, že mě taková příležitost hodně zaujala. Zastihla mě v době, kdy jsem zvažoval, co dál a rozmýšlel se, jestli ještě pokračovat v Příbrami jako hráč, anebo už přejít na tu pomyslnou druhou stranu a nestoupnout si na střídačku, ale za střídačku.
Co vás nakonec přesvědčilo o volbě druhé možnosti?
 Ovlivnil to samozřejmě můj věk; stálo minimálně za úvahu, zda ještě stojí za to pokračovat v těchto letech na ledě. A musím říct, že důležitou roli hrála i změna systému soutěže, kdy se udělaly ty dvě skupiny a přibylo hodně cestování. Dojezdové vzdálenosti z Budějovic už by pro mě byly docela dlouhé. Tomu se ale nakonec nevyhnete…
(úsměv) To je pravda, ale už si vezmu do kapsy jen fix, do ruky tabuli a hotovo. V opačném případě bych musel táhnout a oblékat výstroj, pak ještě něco předvádět na ledě a unavený se vracet domů z Děčína nebo Jablonce… To samozřejmě nahrávalo úvahám o tom věku a popravdě už se mi do toho moc nechtělo.
Byla ve hře i nějaká jiná varianta?
 Kontaktoval mě Martin Hanzal, jestli si bych si ještě nezahrál kraj za Samson. To by mě ještě bavilo, protože tam skoro všechny kluky znám a s mnohými jsem hrával, a navíc mám zimák v podstatě přes kopec. Dojezdové vzdálenosti by byly také v pohodě. Jak už jsem ale říkal, přišla nabídka z Tábora a rozhodl jsem se, že do toho půjdu a přijmu ji.
Čím vás nejvíc oslovila?
 Je fajn, že jsem dostal možnost pracovat s touto kategorií. Měl jsem možnost trénovat malé děti a zjistil jsem, že to není úplně pro mě. Rád komunikuju s klukama, kterým když něco řeknete, tak už vědí, co se od nich požaduje a na ledě to pak vidíte. To znamená muži, junioři, dorost, možná ještě devátá třída, prostě tam, kde už se dá něco tvořit. Líbí ty velké ambice, které tady jsou, a skládá se tu opravdu zajímavý tým, který by mohl být úspěšný. Už v té minulé sezoně, kdy jsem ještě hrál za Příbram, to s Táborem vždycky byly na druhou ligu parádní hokeje.
Jak moc známé či neznámé pro vás bylo táborské prostředí?
 Co se týče kluků, teď jsem obcházel šatnu a moc pro ně neznámých tváří tady není. S některými jsem přímo hrál, další znám z Budějovic a proti ostatním jsem teď nastupoval jako soupeř. A prostředí jako takové? Nevím, jestli je dobré to teď říkat, ale vždycky bylo extrémně nepříjemné sem jezdit hrát... (smích)! Vždycky tady byli výborní, a navíc strašně nepříjemní hráči. Tomáš Haršány, současný rozhodčí Vláďa Pešina, Ondra Mertl, Tomáš Malý… V naší době to byly mezi Táborem a Budějovicemi neskutečné bitvy, ať už na ledě, nebo i mezi rodiči na tribuně. Na druhé straně jsem za to hodně vděčný. V porovnání se současností to byly hokeje se vším všudy. Dneska už z toho takový pocit nemám.
Předpokládám, že u táborského týmu budete mít v gesci především obránce…
 Přesně tak, budu zaměřený na obránce. Do ničeho dalšího bych se pouštět nechtěl. Útočníky má na starosti Radek a gólmanům nerozumím (úsměv). A na ty je tady Venca Vacek… Pro mě je to samozřejmě svým způsobem zkouška. Jsem moc vděčný, že jsem dostal šanci nastoupit do téhle pozice nastoupit. Moc se na tu práci těším a uvidíme, co z ní vzejde.
Jakým typem trenéra je Zdeněk Kutlák?
 Těžká otázka (úsměv)… To si nechám pro kluky jako překvapení. Popravdě ale nevím. Faktem je, že za svou hráčskou kariéru potkáte hodně trenérů a z každého si něco vezmete. No a potom se to snažíte implantovat do toho svého přístupu. Rozhodně si myslím, že jsem komunikativní.  Mám raději, když dojde třeba i na emotivní výměnu názorů, ze které něco konstruktivního vzejde, než když si všichni všechno odkýváme a nic se neděje.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
  • Táborská reprezentační stopa

    St 31.01. |

    V tuzemském hokejovém kalendáři se blíží vlna mládežnických reprezentačních akcí. V plánech trenérů národních výběrů nechybějí ani hráči, kteří vzešli z táborské hokejové líhně. Ve dvacítce figuruje mezi náhradníky pro Turnaj pěti zemí ve švýcarském Klotenu útočník Vojtěch Spěváček, který aktuálně válí za juniorku Třince. Pro sedmnáctku se podobná konfrontace se čtyřmi špičkovými soupeři odehraje v Porubě a Kravařích. V soupisce náhradníků pro tuto akci je také jméno Antonína Klatovského, toho času ve službách plzeňské juniorky.

  • Stříbro pro Adélu. GRATULUJEME!

    Po 15.01. |

    Útočnice deváté třídy HC Tábor Adéla Pánková je vicemistryní světa! Soběslavská odchovankyně byla významnou součástí stříbrné party českých juniorek na právě skončeném světovém šampionátu ve švýcarskou Zugu. Srdečně gratulujeme! 

    Více...
Starší aktuality