Procházka rozkvetlou zahradou se změnila v ohromné drama. Táborští přesto jásají

17.04.2022 16:39, autor: Pavel Šácha
Procházka rozkvetlou zahradou se změnila v ohromné drama. Táborští přesto jásají

HC Tábor - Draci Šumperk

5:4 (2:1, 3:0, 0:3 )

Neděle, 17.4.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 9. Hasman (Zíb, Matiášek), 14. Šulek (Seidl), 22. Šulek (Matušík), 22. Seidl (Šulek, Pařízek), 37. Hajič (Hasman, Kříž) - 14. Šilhavý (Kratochvíl), 42. Šilhavý (Kratochvíl, Žálčík), 53. Kohút (Furch, Dudycha), 54. Žálčík (Pěnčík).

Rozhodčí: Zubzanda, Kostourek - Jindra, Hnát.   Vyloučení: 4:9   Využití: 2:2   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 5:1, 5:4   Střely: 33:30   Diváci: 3725

HC TÁBOR: Kolář (Tesař) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Hubata, Radoš - Matiášek, Zíb, Hasman - Bárta, Dančišin, Endál - Seidl, Matušík, Šulek - Prášek, Zayml, Chocholoušek.

DRACI ŠUMPERK: Mokry (Křupka) - Drtil, Pěnčík, Rutar, Hrachovský, Řezáč, Březák, Dudycha - Žálčík, Šilhavý, Vildumetz - Vachutka, Kohút, Kratochvíl - Spratek, Macuh, Furch - Horký, Schreuter, Antoníček.


Táborští hokejisté rozehráli úvodní domácí duel baráže velmi slibně a ve skvělé atmosféře dospěli k těsnému vedení 2:1. Od úvodních minut jevili snahu hrát aktivní hokej a vypovídá o tom i poměr střel směřujících na branku (13:4). Úrodnou gólovou půdu našly dvě z nich. První radostný okamžik domácí družiny se narodil v úvodu 9. minuty, kdy při signalizované výhodě našel Zíb prudkým pasem u pravé tyče Mokreho brány Hasmana, a ten uklidil puk za brankovou čáru - 1:0. Vstřelený gól vyburcoval kohouty k ještě výraznější aktivitě, ale k dalšímu ohrožení hostující klece se nedostali ani v početní výhodě, byť s jednou výraznou výjimkou: tyčí nastřelenou Endálem. Moravané, kteří v úvodní desetiminutovce zahrozili dvakrát, leč bez koncovky, si na svou přesilovou hru počkali do 14. minuty, ale hned ji využili. Střelu Kratochvíla ještě stihl Kolář vytěsnit, pak se ale k dorážce dostal Šilhavý a srovnal na 1:1. Radost na šumperské hráčské lavici ale dlouho nezůstala. V čase 14:57 zachytil Šulek chybnou rozehrávku Draků a krásnou ranou z mezikruží nedal Mokremu ani tu nejmenší šanci na zásah - 2:1. U tohoto výsledku už zůstalo, byť měli JIhočeši k dobbru ještě jednu početní výhodu.

Po skončení druhé části došlo na milý slavnostní okamžik: ocenění táborské droostenecké party, která pro Tábor uhájila příslušnost k extraligové soutěži této věkové kategorie.

Prostřední dějství odehrála parta domácích bojovníků ve velkém stylu a žádný z diváků – možná s výjimkou těch šumperských – nemusel litovat ani jedné vteřiny, kterou v ochozech stadionu strávil. Do varu dostal příznivce táborských barev už začátek druhé části. Její první šanci měli sice hosté zpod Jeseníků, ale Kolář byl na jejich výpad připravený. Odpověď kohoutů byla nekompromisní – v čase 21:29 našel Matušík parádně ze druhé vlny najíždějícího Šulka, a ten trefil stejné místo jako při svém prvním zásahu – 3:1. Ještě v téže minutě fauloval šumperský Vildumetz Chocholouška a nabuzení táborští hráči přichystali Drakům v přesilovce další zdrcující úder – po Pařízkově střele a důsledné práci Šulka se u tyče výborně zorientoval Seidl a zvýšil na rozdíl tří branek – 4:1. Od té chvíle měli domácí hokejisté hru pevně ve své moci a soupeře nepustili do jediné výrazné příležitosti. Z pouhých pěti střel směřujících na Kolářovu branku byla opravdu hodně nebezpečná jen ta Spratkova z 29. minuty, domácí gólman si s ní ale poradil. Odměnou za výtečný výkon se stal táborskému týmu pátý gól v Mokreho síti, který obstaral v další početní převaze Hajič5:1.

Zůstat aktivní a nepřipustit starosti. To byl jediný a jasný cíl, který si táborští hokejisté nesli do závěrečné dvacetiminutovky. Odhodlání jistě chvályhodné, leč neuskutečněné. Namísto pečlivé kontroly lichotivého výsledku domácí celek totálně vypadl z role; výrazně k tomu napomohl gól hostů v přesilové hře, který obstaral v čase 41:38 Šilhavý, a to způsobem podobným jeho prvnímu zásahu – 5:2. V tu chvíli dolehly na domácí borce snad všechny neduhy, které může hokej nabídnout. Působili nervózně, zničehonic byli u všeho později, chybovali a nechávali soupeři až příliš prostoru k tomu, aby prokazoval své nesporné hokejové kvality. Nervydrásající zápletku dostal zápas krátce po vstupu do závěrečné desetiminutovky, a to v době, kdy měl domácí celek za sebou dvě pokažené přesilovky. V polovině 53. minuty se kotouč odrazil na hůl neobsazeného Kohúta, a ten trefou do odkryté části branky snížil – 5:3. A když pak pouhou minutu poté obkroužil Kolářovu branku Žálčík a stihl svou akci zakončit gólem, nastala v domácím táboře vyslovená panika – 5:4. Hráčská lavice Tábora zareagovala oddechovým časem ve snaze otupit dračí euforii,
a zčásti se to opravdu povedlo, i když drama samozřejmě pokračovalo. Táborská defenzíva sice v následujících minutách prožila další patálie, ale tlak hostů přece jen ochladl. V čase 18:06 sáhla šumperská střídačka k oddechovému času a následné hře bez brankáře, ale domácí bojovníci už si kýžený bod vzít nenechali.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Odehráli jsme dvě opravdu výborné třetiny, ve kterých jsme soupeři nedali možnost dostat se
do hry. Bohužel jsme nezachytili úvod třetí části, kdy jsme začali řešit špatně některé situace
a nabídli jsme soupeři prostor k nadechnutí. Pak nás totálně dostaly ze hry dva slepené góly soupeře a museli jsme si vzít time out. Po něm jsme se naštěstí vrátili do hry a kluci heroicky těsný náskok ubránili. Máme první výhru, a to je důležité. Teď se připravíme na zítřek a budeme znovu bojovat.“

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality