Táborští hráči srdnatě bojovali i vládli, ale chybělo to podstatné: příznivý výsledek

14.04.2022 20:41, autor: Pavel Šácha

Bez bodu, avšak se vztyčenou hlavou opouštějí táborští hokejisté bránu do Jeseníků, jak je Šumperku přezdíváno. V tamním nehostinném prostředí rozhodně nebyli méně výrazným z obou barážových soupeřů, leč lepší produktivita provázela úsilí domácího favorita. A zatímco ve středu hosté z jihu Čech ztratili mimořádně slibně rozehraný souboj, ve druhém utkání si navzdory dalšímu sympatickému a dokonce i dominantnímu vystoupení na vedení nesáhli.

Draci Šumperk - HC Tábor

5:2 (2:2, 2:0, 1:0)

Čtvrtek, 14.4.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 4. Žálčík (Kindl, Kohút), 8. Macuh (Březák), 26. Pěnčík, 28. Macuh (Hrachovský), 58. Macuh (Šilhavý, Řezáč) - 4. Šulek (Matušík, Kříž), 9. Bárta (Dančišin, Endál)

Rozhodčí: Horák, Hucl – Štofa, Hnát   Vyloučení: 4:4   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2   Diváci: 1729

DRACI ŠUMPERK: Mokry (Běhula) – Březák, Hrachovský, Rutar, Dudycha, Drtil, Pěnčík, Řezáč – Kindl, Šilhavý, Vildumetz, Vachutka, Horký, Spratek, Macuh, Furch, Antoníček, Kohút, Žálčík, Kratochvíl

HC TÁBOR: Kolář (Tesař) – Kříž, Radoš, Černý, Havelka, Pařízek, Hubata - Matiášek, Zíb, Hajič - Bárta, Dančišin, Endál - Seidl, Matiášek, Šulek - Zayml, Chocholoušek.


Táborští se museli před utkáním vypořádat s další ztrátou v podobě absence nemocného forvarda Lukáše Práška

Domácí celek vyrukoval do druhého střentutí s ohromnou vervou a vypadalo to, že se tentokrát s hostujícím druholigistou příliš párat nebude. Svůj nápor korunoval v polovině 4. minuty, kdy se po výpadu dvou hráčů na jediného táborského obránce prosadil šumperský ofenzivní Žálčík - 1:0. V tu chvíli nikdo na stadionu netušil, že už o pětadvacet vteřin později vniknou do útočné třetiny táborští Matušík se Šulkem, druhý jmenovaný si z rohu hřiště vybruslí až do koncovky a přesnou střelou přesune radost na střídačku svého týmu – 1:1. Autor vyrovnávající trefy, nad jehož startem se před utkáním vznášel velký otazník, na sebe znovu strhl pozornost hned v následujícím střídání, tentokrát však svůj projektil o pár centimetrů vychýlil a pouze zazvonil na tyč Mokreho branky. Byla to pro kohouty škoda, protože v úvodu 8. minuty hrubě zachybovali v obranném pásmu a slovinský forvard Macuh (kratičce se před dvěma lety mihl i v přípravě Tábora) je za to ztrestal pohotovou, a především přesnou tečí Březákovy střely – 2:1. Jakkoliv ostrý byl pro hosty jeho gólový direkt, na podlaze šumperského ledového ringu dlouho nezůstali. Naopak, uplynulo pouhých dvaasedmdesát vteřin a pohotový střelec Bárta přivezl s rukama nad hlavou na táborskou hráčskou lavici vyrovnání na 2:2. Závěr úvodní části hry servíroval divákům vyrovnaný hokej. Hosté záhy nevyužili přesilovou hru a v podstatě jen pár vteřin po jejím skončení velebili brankáře Koláře, který zlikvidoval dvě obrovské šance šumperských hráčů. Odměnu za dobrý závěr první třetiny si mohli kohouti utrhnout v předposlední minutě, kdy se dostali do přečíslení Bárta s Dančišinem a po zakončení druhého jmenovaného přispěchalo Mokremu na pomoc nejen štěstí, ale také tyč.

Prostřední dějství se odrazilo od průběžného skóre a začalo ve vyrovnaném duchu. Táborské družině se podařilo srdnatě ubránit první soupeřovu přesilovku, jenže o pár desítek vteřin později nahodil Drtil od modré čáry puk na Kolářovu klec a kotouč se zastavil až o její síťku – 3:2. V čase 27:39 si na táborském brankovišti znovu otevřel svůj úřad důrazný i důsledný Macuh a zatížil táborské sebevědomí čtvrtým gólovým kamenem – 4:2. Hosté poklesli v kolenou a většina diváků na šumperském stadionu se dostala do varu v předtuše domácí kanonády. Jenže táborské srdce je větší, pevnější a bojovnější, než si obyvatelé dračí sluje uměli představit. Jihočeši se od inkasované branky chopili zápasových otěží a dobrým pohybem i herní dominancí donutili domácí profesionály k hokeji, který asi v duelu s problémy zkroušeným druholigistou produkovat nechtěli. Táborský celek bohužel sympatický herní projev k potřebnému efektu nedovedl a do kabin si odnesl dvoubrankové manko.

Průběh závěrečné dvacetiminutovky zůstal věrný obrazu z předchozí periody a táborští hokejisté odehráli třetinu tak, že si vysloužili absolutorium od svých koučů, uznání od trenérů soupeře i potlesk od svých neúnavných příznivců v ochozech šumperského stadionu. Tu nejdůležitější a nejvoňavější ingredienci – góly – ovšem do svého výkonu nevmíchali. Cestu k úspěchu se pokusili najít v závěrečné hře bez brankáře, jenže v ní prohráli hned úvodní vhazování, domácí vytěsnili puk z obranného pásma a Macuh střelou do opuštěné klece dovršil hattrick – 5:2.

Táborský tým tedy o pár desítek minut usedl do autobusu s nepříznivým stavem série 0:2, ale zároveň i s vědomím, že je schopný favorizovanému soupeři vzdorovat a cestičku k záchraně soutěže – nastaveným systémem tak hladce umetenou – mu řádně znepříjemnit.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

"Myslím si, že prohrálo mužstvo, které bylo dvě třetiny aktivnější. Očekávali jsme tlak soupeře, což se v první třetině potvrdilo. V té druhé jsme ale paradoxně vzhledem k výsledku byli aktivnější a třetí část se v podstatě odehrávala v naší režii. Šumperk hrál víceméně jen na rychlé kontry, což je ukazatel toho, jakou partii jsme odehráli, Mužstvo si zaslouží pochvalu a jsme na kluky hrdí. V obou dvou zápasech odvedli kvantum práce a dokázali, že hokej umějí hrát. A já věřím, že se do Šumperka ještě vrátíme, protože doma jim připravíme peklo,“        

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality