Táborští hokejisté vybojovali před skvělým domácím publikem druhý finálový bod

20.03.2022 16:34, autor: Pavel Šácha

Hodně emocí, ještě více dřiny na obou stranách, jedenáct gólů, fantastická divácká kulisa, a především vítězství domácího týmu - přesně to byly hlavní ingredience pikantního menu, které hokejovým fandům naservírovalo třetí finálové utkání. Důležitý druhý bod v sérii se po něm zaslouženě zakutálel do táborské kabiny. Za stavu 2:1 pro kohouty se už v úterý přesunou finálové boje na příbramský zimní stadion.

Táborští hokejisté vybojovali před skvělým domácím publikem druhý finálový bod

HC Tábor - HC Baník Příbram

7:4 (3:1, 2:2, 2:1)

Neděle, 20.3.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 2. Bárta (Černý, Matušík), 2. Hubata (Zayml, Rousek), 17.Seidl (Matušík), 29. Endál (Matušík), 39. Matušík (Hasman), 50. Endál (Černý, Seidl), 59. Matiášek (Havelka, Černý) - 20.Josefus (Malý, Káník), 36. Jelínek (Panna, Saňa), 40. Saňa (Malý, Josefus), 49. Josefus (Rohlík).

Rozhodčí: Němec, Valda - Žídek, Jurak.   Vyloučení: 5:6 - navíc Josefus (Příbram) neproměnil trestné střílení.   Využití: 3:2   Góly v oslabení: 0:0   Průběžné skóre: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3   Střely: 38:27   Diváci: 3276

HC TÁBOR: Kolář (Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Hubata, Radoš, Čížek - Hasman, Dančišin, Endál - Bárta, Matušík, Seidl - Prášek, Zayml, Rousek - Matiášek, Zíb, Chocholoušek.

HC BANÍK PŘÍBRAM: Jiroušek (Šorf) - Havlín, Hlaváček, Jelínek, Malý, Saňa, Zdeněk, Grubner, Vinš - Káník, Panna, Gengel, Bečvář, Josefus, Rohlík, Furch, Pinkas, Seniov, Kraus.

Zachytit úvod střetnutí a zůstat trpěliví. S takovými pokyny rukovali domácí hráči do třetí finálové bitvy. První část splnili na výbornou, s tou druhou se příliš nepárali a trpělivé čekání na příznivé chvíle zaměnili za dva vstřelené góly během už v prvních pětaosmdesáti vteřinách hry! O první z nich se postaral v čase 1:09 Bárta, kterého vyzvala ke skórování povedená asistence Černého - 1:0. Ten druhý si nekompromisní ranou zapsal do statistik mladý obránce Hubata po předchozí spolupráci Zaymla s Rouskem, a to jen šestnáct vteřin po vedoucím gólovém zápise – 2:0. Famózní začátek nasměroval táborské mužstvo k další mohutné ofenzívě, ale samostatný únik Práška ani velká příležitost Dančišina se pod další změnu skóre nepodepsaly. Hosté z Příbrami poprvé výrazně zahrozili až na sklonku úvodní desetiminutovky, ale Bečvář i Pinkas měli ve velice nadějných pozicích vychýlenou mušku. Třetí brankový zápis nedělního večera si tak znovu vzali do své režie domácí kohouti. V přesilovce po faulu Rohlíka na Zíba se Matušík šikovně zbavil obránce a předložil neodmítnutelnou gólovou nabídku Seidlovi3:0. Na konci 19. minuty vykázali arbitři zápasu na trestnou lavici Matušíka a Středočeši s využitím početní výhody dlouho neotáleli. Devět sekund po zahájení přesilovky tečoval Malého střelu od modré čáry kapitán Josefus a nabídl svému týmu před odchodem do šaten kapku živé vody – 3:1.

Ani v úvodu prostřední periody si téměř 3800 diváků nemohlo na nudu stěžovat. Už po dvou minutách hry hasil domácí Dančišin faulem dravý průnik Pinkase a sudí Valda hned vzápětí zkřížil ruce nad hlavou. K exekuci trestného střílení se postavil Josefus, ale jeho zakončení se mezi tyče nevměstnalo. O minutu a půl později – při třetí přesilovce Jihočechů – měl blizoučko k navýšení domácího náskoku Zayml, jenž po Endálově výzvě trefil jen tyč téměř opuštěné branky. Početní výhoda kohoutů ale pokračovala dál, a nakonec domácím barvám úspěch přinesla, to když si Endál vylepšil mezi kruhy palebnou pozici a zamířil neomylně k pravé tyči příbramské klece – 4:1. Na další minuty druhé části si hosté přivlastnili herní otěže a pro domácí z toho vyvstaly zbytečné starosti. Ve 36. minutě vyústil pobyt Baníku v útočném pásmu nešťastným odrazem od těla bránícího hráče a Jelínek nemohl dělat nic jiného, než doklepnout puk do odkryté části branky – 4:2. Výsledkové zhoupnutí se v závěru druhého dějství ještě jednou opakovalo. V čase 38:17 si Táborští vzali tříbrankový náskok zpět, kdy našel dlouhý pas Hasmana za zády hostujících obránců Matušíka, a ten svůj únik s rutinou proměnil – 5:2. Konec třetiny ale domácí hráči pokazili. Čtyřicet vteřin po faulu Zaymla se po tutovce soupeře provinil proti pravidlům Seidl (úmyslné posunutí branky) a následnou přesilovku pěti proti třem Příbramští promptně využili díky přesné dělovce obránce Sani5:3.

Závěrečná část zápasu sice nabídla divákům ještě tři gólové okamžiky, ale na druhé straně přece jen ubylo pohledných hokejových momentů a přibylo urputných soubojů o každý centimetr ledu. Nejdramatičtější zápletku dostal nedělní duel v čase 48:08, kdy hosté využili hrubky kohoutů na obranné modré a při úniku „dva na nula“ snížil Josefus na rozdíl jediného gólu - 5:4. V tu chvíli vítězné akcie Tábora vcelku výrazně poklesly, ale jen na minutu a půl. Na konci 49. minuty se provinil proti pravidlům Rohlík a pro jeho tým to mělo fatální následky. Jen třicet osm vteřin po zahájení přesilovky prokázal Endál u levé tyče Jirouškovy svatyně své šikovné ruce a efektně i efektivně zasunul kotouč za brankovou čáru – 6:4. Příbramský tým rovněž hledal brzkou odpověď v početní převaze, ale Rohlíkova rána orazítkovala horní tyč domácí branky. Víc už toho hráči Baníku na táborském ledě nedokázali. Ve snaze zdramatizovat zápas sice sáhli ke hře bez brankáře, namísto snížení je ale za tento počin ztrestal Matiášek, jenž střelou do opuštěné branky zpečetil konečný výsledek 7:4.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Připravovali jsme se na to, že tento zápas bude mimořádně těžký. Měli jsme do něj skvělý start, od kterého jsme se odrazili a v dalším průběhu si udržovali náskok. Jednoduché to ale rozhodně nebylo, což každý viděl. Víme, co soupeři nesmíme nabídnout, ale bohužel se nám to párkrát přihodilo a pustili jsme ho zpátky do hry o výsledek. V takových fázích bychom měli řešit něteré situace klidněji a důsledněji. Ke cti kluků ale slouží, že ten zápas nakonec opravdu uválčili a dovedli k vítězství. Pro nás bylo samozřejmě hrozně moc důležité. Naprosto skvělí dnes byli diváci, těm je třeba obzvlášť poděkovat.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality