Skvěle! První finálový bod se po středeční bitvě přesunul do torby táborského týmu

16.03.2022 17:13, autor: Pavel Šácha

Na táborském zimním stadionu zavládlo ve středu po osmé hodině večerní bujaré veselí. Domácí celek dovedl zahajovací finálový souboj s příbramským Baníkem k nakonec přesvědčivému vítězství 7:2. Na cestě k důležité první výhře, která byla o dost trnitější, než konečný výsledek napovídá, doprovázelo kohouty fantastických 2765 diváků.

Skvěle! První finálový bod se po středeční bitvě přesunul do torby táborského týmu

HC Tábor - HC Baník Příbram

7:2 (3:1, 0:1, 4:0)

Středa, 16.3.2022 18:00 - Muži

 

Branky a nahrávky: 9. Matušík (Pařízek, Rousek), 14. Hasman (Pařízek, Matušík), 18. Seidl (Rousek),42. Matušík (Havelka, Šulek), 44. Prášek (Radoš), 57. Hasman(Dančišin, Endál),58. Seidl (Matušík). - 20. Saňa (Seniov, Pinkas), 28. Gengel (Malý).

Rozhodčí: Šmika, Červenka - Gregar, Hlinka.   Vyloučení: 7:4   Využití: 0:0   Góly v oslabení: 1:0   Průběžné skóre: 3:0, 3:1, 3:2, 7:2   Střely: 29:27   Diváci: 2765

HC TÁBOR: Kolář (Dvořák) - Kříž, Hajič, Černý, Havelka, Pařízek, Hubata, Radoš - Hasman, Dančišin, Endál - Seidl, Matušík, Šulek - Bárta, Zayml, Rousek - Matiášek, Zíb, Prášek - Chocholoušek.

HC BANÍK PŘÍBRAM: Šorf (18. Jiroušek) - Hlaváček, Havlín, Malý, Saňa, Jelínek, Zdeněk, Vinš - Bečvář, Josefus, Rohlík, Chlouba, Gengel, Panna, Káník, Kraus, Seniov, Pinkas, Furch, Svoboda.


Pokud si táborští hráči před zahájením finálových bojů vysnili ideální vstup do série, nemohl se příliš lišit od sobotní reality. Úvodní minuty střetnutí toho rekordní návštěvě letošní druholigové sezony příliš nenabídly, jenže pak přišel zvrat. Domácí celek se rozehrál k výtečnému výkonu a na ně vystavěl pevné základy pozdějšímu triumfu. Poprvé si táborští fanoušci zabouřili v polovině 9. minuty, kdy příbramský gólman Šorf vyrazil Pařízkovu střelu pouze před Matušíka a zkušený forvard už si s dorážkou věděl rady – 1:0. O necelé dvě minuty později se k odpovědi nadechl Rohlík, který se ocitl za zády táborských beků, ale proti jeho zakončení zaúřadovala bleskurychlá Kolářova lapačka. Dotírající obránce Černý záhy vyfasoval za „záchrannou brzdu“ dvouminutový trest, Táborští však přečkali oslabení s rutinou a jen o chvíli později sami udeřili. Krásná přímočará akce po linii Matušík – Pařízek – Hasman vyústila v přesné zakončení posledně jmenovaného a bylo to 2:0. V dalších minutách se opakovala podobná situace s naprosto totožným vyústěním. Kohouti se nejprve příkladně ubránili dalšímu přesilovkovému náporu Středočechů a brzy poté v hledišti znovu vytryskla mohutná gólová radost. Podepsal se pod ní vydařený výpad dvojice Rousek, Seidl, kdy domácí kapitán zužitkoval ideálně načasovanou přihrávku svého parťáka z úniku a vyhnal z branky nešťastného Šorfa – 3:0. Když už se zdálo, že si Táborští odvezou zasloužené tříbrankové vedení do šaten, zasáhl do jejich plánů nepříjemný okamžik. V čase 19:20 prohráli buly v útočném pásmu a nahození Sani od modré čáry do klubka hráčů před táborskou klecí zmizelo jejímu strážci Kolářovi z dohledu – 3:1.

První šanci druhé části si vypracovali domácí hokejisté. Paradoxně v dalším oslabení vyslal Zíb na zteč Matiáška, ale jeho blafák Jiroušek vystihl. Na konci 28. minuty použili hosté při „výrobě“ kontaktního gólu úspěšný scénář z předchozí periody. Tentokrát doputovala do brankoviště kohoutů nepříliš povedená střela Malého, ale právě její nečitelnost v kombinaci s důrazem stínících příbramských hráčů a viditelnou tečí jí vtiskly přívlastek gólová – 3:2. Možná i této okamžik vnesl do hry táborské družiny výraznou nervozitu a velmi dobrá hra z první třetiny byla tatam. Soupeř od Litavky působil v následujících minutách svěžejším dojmem, ale do četnosti střel či dokonce šancí se to nijak výrazněji nepromítlo. Výjimkou byl Gengelův únik z úvodu 36. minuty v oslabení jeho týmu, radost mu však překazil spolehlivý Kolář. Až tři minuty před koncem pozvedli domácí hráči z ledu ztracený konec herních opratí a pustili se do ofenzívy. V čase 38:01 stadion jen zahučel při střele Bárty z mezikruží, kterou Jiroušek reflexivně vyrazil do bezpečí.

Rozdíl jediného gólu sliboval divákům do závěrečné dvacetiminutovky drama, ale Táborští ji hned v jejím úvodu přepsali do podstatně příjemnějšího žánru. Z času vyhrazeného třetí části uplynulo pouhých šedesát tři vteřin, kdy se vydala na zteč dvojice Havelka – Matušík a situaci dva na jednoho sehrála jako z učebnice – 4:2. Tento radostný okamžik měl na hru kohoutů blahodárný vliv. Jen o tři minuty později si protáhl náročné střídání Prášek a svůj dravý průnik kolem mantinelu až před příbramskou branku dokázal zužitkovat v ukázkový, a hlavně úspěšný blafák – 5:2. Ve 47. minutě mohla ještě hosty vrátit do hry o první bod obrovská šance, při které Seniov netrefil zcela odkrytou klec, a také rázný průlet domácí defenzívou v podání Panny, kterému učinil přítrž až Kolář. Žádná z těchto situací příbramské mužstvo z popela nepozvedla, a tak si vzali závěr střetnutí pod patronát Táborští. Na konci 57. minuty – jen krátce poté, co se hledištěm několikrát prohnala legendární mexická vlna – roztleskala diváky perfektní spolupráce přihrávajícího Dančišina a zakončujícího Hasmana, a jen o devatenáct sekund později sklidilo stejné ovace ukázkové řešení přečíslení v podání Matušíka a Seidla7:2. Druhou trefou domácího kapitána v utkání byl nečekaně bohatý brankový účet uzavřený.

ARPÁD GYÖRI, trenér A-týmu HC Tábor:

„Odehráli jme výbornou první třetinu. Dobře jsme bruslili, dělali jsme věci tak, jak bylo potřeba, a měli hru pod kontrolou. Byly z toho i tři pěkné góly. Bohužel nás pak trochu srazil inkasovaný gól na 3:1 těsně před koncem třetiny. V průběhu druhé třetiny jsme se zase úplně sami dostali ze hry a nebyla to z naší strany dobrá pasáž. O druhé přestávce jsme si k tomu něco řekli a ke cti kluků slouží, jak se dokázali ve třetí části vrátit do hry. Dali jsme dva rychlé góly, a ty už zápas prakticky rozhodly. Z prvního bodu do série máme pochopitelně radost. Zápas si každopádně rozebereme a co nejlépe se pokusíme připravit na páteční utkání v Příbrami.“  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hokejové střípky
  • Finále extraligy s táborským puncem

    St 17.04. |

    První extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem neslo velmi výraznou stopu táborského hokeje, a to pruhovanou. Jedním ze dvou hlavních rozhodčích v úvodní bitvě o titul byl táborský odchovanec a někdejší výborný extraligový útočník Lukáš Květoň. Do pozice čárového arbitra byl nominován plánský Petr Šimánek, jenž rovněž trávil své hokejové roky u Jordánu. Oběma nezbývá než pogratulovat k nominaci do vrcholných extraligových bojů a popřát jim skvělý zrak a pevnou ruku při řízení případných dalších utkání.     

  • Novinky k zimnímu stadionu v Táboře

    Pá 29.03. |

    Tábor chce letos vyměnit chladicí technologii na zimním stadionu. Oprava by neměla zpozdit začátek příští sezony. Je možné, že se při rekonstrukci mírně změní i parametry ledové plochy. Tvar hrací plochy bude odpovídat i kritériím pro mezinárodní zápasy, které by se pak v Táboře mohly konat. Město navíc plánuje výstavbu druhé ledové plochy, která by měla vzniknout v blízkosti zimního stadionu. 

    Více...
  • Letňany jsou ve čtvrtfinále

    Út 19.03. |

    Jediný gól z hole zkušeného Pavla Mrni rozhodl o vítězství Letňan v pondělním čtvrtém zápase osmifinálové série na ledě Děčína. Jeho trefa z šesté minuty prodloužení znamená pro hostující Letce postup do čtvrtfinále, ve kterém si to rozdají s ambiciózním Chomutovem.    

  • Trenérský štáb A-týmu doplní v play-off Milan Dančišin

    Po 11.03. |

    Na lavičce A-mužstva bude v letošním play-off druhé ligy působit trenérský triumvirát. Stávající kouče Richarda Loba a Jakuba Grofa doplní do trojice lodivod extraligového dorostu Milan Dančišin st., který už si letos práci na lavičce "áčka" vyzkoušel ve dvou utkáních. Popřejme trenérům i jejich týmu hodně zdaru.

  • K osmifinále mají blíže Benátky a Kobra

    Út 05.03. |

    Úterní zahajovací zápasy předkola play-off přiblížily k branám osmifinále oba hostující celky. Benátky nad Jizerou si odvezly vítězství 4:3 z Ústí nad Labem, Kobra Praha vyhrála 4:1 v Mostě. Odvetné zápasy se hrají ve čtvrtek 7. března od 18 hodin v Benátkách a v Praze.   

    Více...
Starší aktuality